Αρχική News Γιατί το νήπιο πετάει τα ρούχα του;

Γιατί το νήπιο πετάει τα ρούχα του;

Το ντύνετε, στρέφετε το βλέμμα σας αλλού για ένα δευτερόλεπτο και το επόμενο, είναι και πάλι γυμνό; Γιατί το νήπιο δεν θέλει τα ρούχα του και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Είναι αρκετά δύσκολο για ένα μικρό παιδί να παραμείνει ακίνητο για να το ντύσουμε. Αλλά μόλις το νήπιο αναπτύξει την ικανότητα να βγάζει τα ρούχα του, το ντύσιμο γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο.

Αρχικά, πάρτε μια βαθιά ανάσα καθώς αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθως εντελώς φυσιολογική και αβλαβής. Γύρω στις ηλικίες των 2 έως 4 ετών, τα νήπια αποφασίζουν ότι το να γδύνονται είναι διασκεδαστικό. Προσθέστε στη διασκέδαση την ανάγκη ενός μικρού παιδιού για έλεγχο και την τάση του να δοκιμάζει τα όρια και έχετε τη συνταγή της καταστροφής στο ντύσιμο…

Γιατί το νήπιο πετάει τα ρούχα του;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους στα νήπια αρέσει να είναι γυμνά:

Έχει ωραία αίσθηση
Το να μην φορά τίποτα το αισθάνεται σαφώς καλύτερο από το να φορούσε ένα πουκάμισο ή οτιδήποτε άλλο έχει μια ετικέτα να «τρίβεται» πάνω του, όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, ειδικά με τέτοια ζέστη. Μήπως λοιπόν να επιλέγατε πιο άνετα ρούχα, τύπου ελαφριά βαμβακερά υφάσματα αφού έχετε αφαιρέσει τις ετικέτες;

Έτσι, το παιδί διεκδικεί τον έλεγχο

Το να ρίχνουν τα ρούχα τους κάτω είναι ένας τρόπος για τα νήπια να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους και να δοκιμάσουν τα όριά τα δικά τους και τα δικά μας. Είναι σαν να μας δηλώνουν: «Μπορείς να με ντύσεις, αλλά δεν μπορείς να με κρατήσεις έτσι!»

Για να αναδείξουν τις ικανότητές τους

«Μαμά, κοίτα τι μπορώ να κάνω!». Η νέα του αυτή ικανότητα είναι κάτι που το παιδί θέλει να επιδείξει.

Ας μην ξεχνάμε πως για ένα μικρό παιδί, το να μείνει γυμνό δεν είναι ταμπού. Δεν ξέρει τι είναι σωστό και τι όχι, τι επιτρέπεται να γίνει ιδιωτικά και τι δημόσια.

Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα

Όσο περισσότερο κάνετε φασαρία, τόσο περισσότερο το παιδί σας θα επιμένει να είναι γυμνό. Κάντε λοιπόν υπομονή και δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Πείτε «ναι» κάποιες φορές. Αφήστε το παιδί να είναι γυμνό. Άλλωστε η θερμοκρασία το επιτρέπει. Όταν χρειάζεται να ντυθεί, εξηγήστε του ότι οι άνθρωποι φορούν ρούχα έξω ή όταν έρχονται επισκέπτες στο σπίτι επειδή το σώμα είναι ιδιωτικό.
  • Αλλάξτε τα ρούχα. Δοκιμάστε να ντύνετε το νήπιο με ρούχα που είναι πιο δύσκολο να βγάλει, όπως φόρμες και πουκάμισα με μικρά κουμπιά.
  • Αφαιρέστε, όπως είπαμε, τις ετικέτες εκ των προτέρων για να μην ενοχλούν το παιδί.
  • Μην αντιδράτε υπερβολικά. Αυτό θα στείλει το μήνυμα στο παιδί ότι το σώμα του είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται. Αν απ’ την άλλη γελάτε, απλά θα συνεχίσει να το επαναλαμβάνει.
  • Δώστε ευκαιρίες για εξάσκηση. Πάρτε μια κούκλα ή ένα λούτρινο ζωάκι και αφήστε το παιδί να ντύσει και να γδύσει το παιχνίδι του με τη βοήθειά σας όπου χρειάζεται.

Πηγή:imommy.gr