Αν και όλοι ξέρουμε για τη φίμωση στα αγόρια, αγνοούμε ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των γεννητικών οργάνων των βρεφών: τη σύμμιση ή σύμφυση των μικρών χειλέων του αιδοίου. Η ενημέρωση είναι όπως πάντα σύμμαχός μας!
Τι είναι η σύμμιση χειλέων;
Πόσο συχνά εμφανίζεται;
Εμφανίζεται στο 1,5% έως 3% των βρεφών και μπορεί να παρατηρηθεί στο 5% με 10% όλων των κοριτσιών. Είναι πιο κοινή σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 7 ετών και συχνά υπάρχει και κατά τη γέννηση.
Ποια είναι τα συμπτώματά της;
Δεν υπάρχουν συμπτώματα και συνήθως γίνεται τυχία αντιληπτή από τους γονείς ή από τον παιδίατρο που θα εξετάσει το κορίτσι.
Είναι κάτι επικίνδυνο;
Δεν συνδέεται με ιατρικές παθήσεις και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Δεν θα επηρεάσει ούτε τη γονιμότητα ούτε τη σεξουαλική ζωή του κοριτσιού και στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνεται από μόνη της κατά την εφηβεία. Γι’ αυτό και συνηθισμένη πρακτική είναι -αν δεν υπάρχουν ουρολοιμώξεις ή ακράτεια ούρων- να αγνοηθεί από τον παιδίατρο.
Σπάνια η σύμμιση μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ούρηση λόγω απόφραξης της ουρήθρας ή ουρολοιμώξεις. Σ’ αυτή την περίπτωση ο παιδοουρολόγος θα αναλάβει την αποκόλληση των χειλέων. Η σύμμιση ενδέχεται να υποτροπιάσει, τα χείλη να κολλήσουν ξανά, και σ’ αυτήν την περίπτωση ο διαχωρισμός πρέπει να επαναλαμβάνεται από τους γονείς καθημερινά.
Τι μπορεί να την προκαλεί;
Δύο αίτιες θεωρούνται πιο πιθανές:
-τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων (που είναι φυσιολογικά σε τόσο μικρές ηλικίες)
-να είναι αποτέλεσμα ερεθισμού ή φλεγμονής της κολπικής περιοχής, γνωστής ως κολπίτιδας που προκαλεί μία κολλώδη υφή στα εσωτερικά χείλη του αιδοίου.
Ποια είναι η θεραπεία της σύμμισης;
Η σύμμιση συνήθως διαχωρίζεται φυσικά χωρίς θεραπεία όταν το κορίτσι μπει στην εφηβεία, εκτός εάν υπάρχουν επιπλοκές.
-Η θεραπεία μπορεί να γίνει με κρέμα ή αλοιφή οιστρογόνου που εφαρμόζεται καθημερινά. Μια μικρή σταγόνα κρέμας ή αλοιφής εφαρμόζεται καθημερινά στην κεντρική γραμμή της σύμμισης των εσωτερικών χειλιών του αιδοίου για 4 έως 6 εβδομάδες, μέχρι να διαλυθεί η μεμβράνη.
-Η πιο σπάνια θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση.
-Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει απ’ τους γονείς προσπάθεια διαχωρισμού με τα χέρια!
Πηγή:mama365.gr