Πριν επιλέξετε μαγιό για το παιδί σας, επιλέξτε το σωστό σωσίβιο
Όταν πρόκειται για το παιχνίδι στο νερό -σε θάλασσα ή πισίνα- η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε, για να δημιουργήσετε ηλιόλουστες οικογενειακές αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή. Αλλά με τόση ποικιλία στην αγορά, πώς θα ξέρετε ποιο σωσίβιο είναι κατάλληλο για το παιδί σας;
Δείτε ποιο σωσίβιο είναι κατάλληλο για το δικό σας παιδί, ανάλογα με την ηλικία του:
Βρέφη
Τα βρέφη δεν μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους πριν τον 5ο μήνα. Επομένως, μέχρι αυτή την ηλικία θα ήταν καλό να αρκεστείτε σε σύντομες βουτιές σε ρηχά και ζεστά νερά, κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά σας.
Από τον 5ο ή 6ο μήνα το μικρό σας θα μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του και να κάθεται. Αναζητείστε ένα σωσίβιο με καθισματάκι, στήριγμα κεφαλής για να κρατά το κεφάλι του παιδιού πάνω από το νερό και λαβή για να μπορείτε εύκολα να βγάλετε το παιδί έξω από το νερό, όσο θα παίζει.
Tip: Τα μωρά μερικές φορές «μισούν» τα σωσίβιά τους. Εάν είναι δυνατόν, προετοιμάστε τα εκ των προτέρων στο σπίτι, προσφέροντάς τους μια ανταμοιβή για να το φορέσουν ή παίξτε ένα παιχνίδι με αυτό για να το κάνετε πιο ελκυστικό.
Νήπια και μικρά παιδιά
Όσο το παιδί σας μεγαλώνει τόσο περισσότερο θα μπορεί να χαρεί το παιχνίδι στο νερό.
Τα σωσίβια γιλέκα είναι ό,τι πιο ιδανικό για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, καθώς τους επιτρέπουν να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους.
Από τα 3 έτη τα παιδιά μπορούν να φορέσουν μπρατσάκια, τα οποία τους επιτρέπουν να κάνουν ακόμη πιο άνετες κινήσεις. Άλλες κατάλληλες για την ηλικία αυτή επιλογές είναι το σωσίβιο μέσης με τουβλάκια, το μακαρόνι και η σανίδα.
Μετά τα 4 έτη μπορείτε πια να μάθετε το παιδί να κολυμπάει μόνο του. Στην αρχή ωστόσο τα μπρατσάκια και η κουλούρα είναι απαραίτητα. Μία άλλη επιλογή είναι το κλασικό φουσκωτό στρώμα.
Tip: Θυμηθείτε ότι τα σωσίβια δεν πρέπει ποτέ να υποκαθιστούν την επίβλεψη ενός ενήλικα.
Πριν βάλετε το σωσίβιο στο παιδί
- Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σκισμένο κι ότι το υλικό δεν δείχνει φθαρμένο. Κάντε καθημερινό έλεγχο στις διακοπές.
- Ελέγξτε ότι οι βαλβίδες κλείνουν με ασφάλεια.
- Προσέξτε ότι εφαρμόζει σωστά στο σώμα του παιδιού κι ότι το μέγεθος είναι το σωστό, βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή.
Πηγή:imommy.gr