Ο τοκετός είναι η πιο αγχωτική ώρα για όλες τις μανούλες! Συνήθως οι προετοιμασίες ξεκινάνε από τον 7ο μήνα και όλες αναρωτιόμαστε αν θα το χρειαστώ αυτό ή είναι περιττό; Το θέμα μας όμως είναι, να πάρουμε μαζί μας πράγματα που όντως θα χρειαστούμε και όχι να γεμίσουμε με περιττά πράγματα σαν να πηγαίνουμε διακοπές.
Τα πράγματα που χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο μαιευτήριο:
- 3 με 4 νυχτικά ή πιζάμες, τα οποία να σας είναι άνετα, καλό θα είναι για την πρώτη μέρα ειδικά, να φορέσετε νυχτικάκι. Είναι πιο βολικό, περνάνε συνεχώς οι μαίες και ο γιατρός σας να σας δουν οπότε είναι πιο εύχρηστο. Εγώ και τις 4 μέρες που έμεινα στο μαιευτήριο με βόλεψε το νυχτικό, βέβαια ήταν και καλοκαίρι, αλλά σε όλα τα μαιευτήρια και τον χειμώνα κάνει αρκετή ζέστη, βέβαια το θέμα είναι να νιώθετε εσείς άνετα.
- 1 ρόμπα, όλο και καμιά βολτίτσα θα θέλετε να κάνετε, είτε στην καφετέρια του νοσοκομείου, είτε στο σαλονάκι, αλλά μην ξεχνάτε πως έρχονται αρκετοί να σας δουν, οπότε να αισθάνεστε και πιο άνετα.
- 1 με 2 ζευγάρια κάλτσες, αν είναι χειμώνας.
- 2 με 3 σουτιέν, προτιμήστε σουτιέν θηλασμού, γιατί εκεί θα είναι και η πρώτη σας εμπειρία με τον μητρικό θηλασμό.
- Αρκετά εσώρουχα, τα οποία να είναι βαμβακερά, ή και εσώρουχα μια χρήσης τα οποία θα βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε είδη για έγκυες και για λεχώνες. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια σας παρέχουν 2 με 3. Εμένα με βόλεψαν αυτά τα μιας χρήσεως, γιατί κρατούσαν καλύτερα την κοιλιά μου και τις σερβιέτες.
- Πετσέτες μπάνιου και προσώπου, στα ιδιωτικά μαιευτήρια σας τις παρέχουν καθαρές καθημερινά.
- Παντόφλες και σαγιονάρες με λάστιχο, οι δεύτερες θα χρειαστούν για να κάνετε ντους, και για να μην γλιστρήσετε εννοείται, αλλά και για θέμα υγιεινής.
- Ρούχα για την έξοδό σας , αν δεν θέλετε να κουβαλάτε περιττά, φορέστε και αυτά που πήγατε στο νοσοκομείο, το σώμα μας κάνει να επανέλθει περίπου 6 βδομάδες, οπότε μια χαρά θα σας είναι και αυτά.
- Νεσεσέρ με τα καλλυντικά σας, σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμες, σφουγγάρι, ξυραφάκια, σερβιέτες λοχείας (όχι ταμπόν), αποσμητικό, χτένα, σεσουάρ, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, τα προϊόντα μεϊκ-απ σας, κοκαλάκια. Να μην ξεχάσω να σας πω, πως στα ιδιωτικά μαιευτήρια σας παρέχουν το σαμπουάν, το αφρόλουτρο, και τις σερβιέτες, οπότε καλό θα είναι πριν ετοιμάσετε το νεσεσέρ να ρωτήσετε τι σας παρέχουν.
- Υγρά μαντηλάκια καθαρισμού ή μωρομάντηλα, αυτά είναι χρήσιμα και για σας, πχ. για να τα χρησιμοποιήσετε στην τουαλέτα, αλλά και για τους επισκέπτες σας, για να σκουπίζουν τα χέρια τους.
- Κρέμα για τις θηλές, από 100% λανολίνη, για το ποιά θα χρησιμοποιήσετε, ρωτήστε την μαία σας ή τον γιατρό σας.
- Θηλές, εμένα με βόλεψαν αυτές με την μικρή θηλή, επειδή η μεγάλη δεν χωρούσε στο στοματάκι του μωρού και ρουφούσε αέρα.
- Επιθέματα στήθους, εγώ είχα μαζί μου αλλά δεν τα χρησιμοποίησα, επειδή είχαν πληγωθεί οι θηλές μου και καλό είναι να μην τα χρησιμοποιήσετε σε τέτοια περίπτωση, γιατί δεν αφήνουν την περιοχή να παίρνει αέρα, τον οποίο και χρειάζονται οι πληγωμένες θηλές για να επανέλθουν γρηγορότερα.
- Πλαστικές σακούλες για τα άπλυτα.
- Εξετάσεις εγκυμοσύνης, είναι πάντα χρήσιμες να τις έχετε μαζί σας.
- Κινητό και φορτιστής, για να μην σας ψάχνουν να σας ευχηθούν οι φίλοι και οι συγγενείς σας.
- Φωτογραφική μηχανή και βιντεοκάμερα, εννοείται δεν ξεχνάμε κάτι από τα δύο, δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε την πρώτη του μέρα!
- Βιβλίο ή περιοδικά, για να χαλαρώσετε λιγάκι, όσο προλαβαίνετε δηλαδή, γιατί μετά στο σπίτι έρχονται τα δύσκολά και …που καιρός για διάβασμα.
Για όσες γεννήσετε σε δημόσιο νοσοκομείο, θα χρειαστείτε για το μωράκι σας τα εξής:
- 7 με 8 φορμάκια εσώρουχα
- Φορμάκια βαμβακερά, αν είναι χειμώνας
- 1 ζευγάρι γαντάκια
- 2 με 3 ζευγάρια καλτσάκια
- Πάνες αγκαλιάς
- Σεντονάκια για καλαθούνα
- Κουβερτούλα
- Πάνες
- Μωρομάντηλα
- Λαβέτες
- Πιπίλα
- Ρουχαλάκι εξόδου.
Για την μεταφορά στο σπίτι, κάθισμα αυτοκινήτου, για αποστάσεις μακρινές καλό θα είναι να έχετε μαζί σας πάνες, μωρομάντηλα και σελτεδάκι, ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να σας τύχει.
Επίσης διαβάστε προσεχτικά ότι οδηγίες σας δώσει ο γιατρός και η μαία σας πριν τον τοκετό!