Την επόμενη φορά που θα κατηγορήσετε έναν γονέα που χάνει την ψυχραιμία του θυμηθείτε πως μπορεί να ήσασταν στη θέση του.
Αν αντιμετωπίζετε συχνά tatrums και αυτό σας κάνει να ντρέπεστε παρακαλώ βγείτε αμέσως από αυτή τη θέση. Στη συγκεκριμένη κατάσταση το μοναδικό που δεν θα έπρεπε να σας απασχολεί είναι το τι θα πει ο κόσμος. Ξέρω πως κάποιους σας απασχολεί. Και εμένα με απασχολούσε.. Όμως σε αυτήν τη συγκεκριμένη συνθήκη σημασία έχει μόνο το παιδί σας και πως θα το βοηθήσετε να βγει από αυτή τη δύσκολη για όλους θέση.
Αν όλες σου οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό μαμά και μπαμπά σου στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς, μοιραζόμαστε μαζί σου όσα πρέπει να ξέρεις και σου υπενθυμίζουμε πως δεν είστε μόνοι!
6 πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν το παιδί σας έχει δημόσια ξεσπάσματα.
1. Πάρτε μια βαθιά ανάσα.
Η αναπνοή μπορεί να μεταμορφώσει μια δύσκολη κατάσταση. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Ρίξτε τους ώμους σας. Ξεσφίξτε το σαγόνι σας. Τεντώστε το λαιμό σας. Εκτός από τη γρήγορη σωματική ανακούφιση, αυτά τα κόλπα μπορεί να σας δώσουν μια επιπλέον ώθηση για να ξεπεράσετε τα συναισθήματα δυσφορίας κατά τη διάρκεια ενός θυμού. Δεν θα σταματήσει το θυμό, αλλά θα σας βοηθήσει να συνέλθετε πιο γρήγορα και να δείτε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
2. Να θυμάστε ότι τα έντονα συναισθήματα δεν διαρκούν πολύ.
Ως μητέρα ενός νήπιου με ισχυρή θέληση, η διατήρηση πιο σύντομων συναισθημάτων σε προοπτική με βοηθά να ξεπεράσω το χάος. Η κόρη μου μια ανερχόμενη drama queen με τεράστιες αντοχές στο κλάμα και τα ουρλιαχτά συχνά με κάνει να φλερτάρω με τα όριά μου. Το να υπενθυμίζω στον εαυτό μου την κυμαινόμενη και περαστική ή εφήμερη φύση των συναισθημάτων μετατρέπει κάθε οργή, σε μια ακόμη περαστική στιγμή ανατροφής στο πλαίσιο του μεγαλώματος ενός παιδιού.
3. Κανείς δεν κρίνει την κατάσταση τόσο σκληρά όσο εσύ.
Είμαστε συχνά οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού μας και έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γονική μέριμνα. Και ενώ μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι υπερβολικά επικριτικοί θεατές, οι περισσότεροι καταλαβαίνουν τον αγώνα. Έτσι, αν αισθάνεστε συγκλονισμένοι από το ποια μπορεί να είναι η γνώμη των άλλων, παρηγορηθείτε γνωρίζοντας ότι οι μόνες υπεράνθρωπες προσδοκίες στις οποίες δεν ανταποκρίνεστε είναι οι δικές σας.
4. Αν κάποιος πει κάτι αγενές ή εχθρικό, είναι δικό του πρόβλημα, όχι δικό σου.
Εάν κάποιος κάνει ένα επικριτικό ή αγενές σχόλιο σχετικά με την κατάσταση μη δίνεις σημασία. Δεν είστε υπεύθυνοι για τα λόγια των άλλων ή για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους σχετικά με τη συναισθηματική έκφραση του παιδιού σας. Εάν φτάσει στο σημείο κάποιος να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα κάντε ό,τι χρειάζεστε για να εξασφαλίσετε τη συναισθηματική και σωματική ασφάλεια του εαυτού σας και του παιδιού σας, και γιατί όχι τοποθετήστε τον στη θέση του, όπως το να κοιτάει τη δουλειά του!
5. Ακόμα και τα πιο συνεργάσιμα παιδιά έχουν και τις κακές τους μέρες.
Όπως και εμείς οι μεγάλοι έτσι και τα παιδιά έχουν καλές και κακές ημέρες. Επίσης υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δημιουργούν εντάσεις και ξεσπάσματα θυμού στα παιδιά. Ένα παιδί που πεινάει, νυστάζει ή είναι κουρασμένο μπορεί εύκολα να χάσει την ψυχραιμία του όταν κάτι είναι πολύ παραπάνω από τα δικά του όρια. Γι’αυτό όσο συνεργάσιμα κι αν είναι τα παιδιά μας οφείλουμε να τους δικαιολογούμε μια δύσκολη στιγμή στη μέρα τους. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι ένας γονέας μπορεί να μην έχει έρθει ποτέ στη θέση σας και δεν ξέρει πως είναι να τραβάς ένα νήπιο από το πάτωμα του γνωστού παιχνιδομάγαζου ή του σούπερ μάρκετ, απλά ξανασκεφτείτε το.
6. Εάν υπάρχει κάτι που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει δοκιμάστε το.
Είμαι βέβαιη ότι το γνωρίζετε ήδη, αλλά η περίοδος του ξεσπάσματος δεν εξαφανίζεται ως δια μαγείας από τη μια μέρα στην άλλη. Το παιδί σας θα σας δώσει περισσότερες ευκαιρίες να εφαρμόσετε διαφορετικές απαντήσεις και τεχνικές παρέμβασης. Αν νομίζετε πως υπάρχουν διάφορα τεχνάσματα που μπορούσατε να είχατε δοκιμάσει την τελευταία φορά, σίγουρα θα έχετε μελλοντικά την ευκαιρία να το κάνετε. Μείνετε ψύχραιμη και σταθερή στη στάση σας χωρίς να ρίχνετε λάδι στη φωτιά και κυρίως μείνετε εκεί, δίπλα στο μικρό σας αγγελούδι, που παρά την ένταση και τα νεύρα, είναι ξεκάθαρο πως σας χρειάζεται.
Πηγή:childit.gr