Αρχική News Τι κρύβει το κλάμα του μωρού;

Τι κρύβει το κλάμα του μωρού;

Τι-κρύβει-το-κλάμα-του-μωρού;

Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν τα μωρά να μας πουν τι θέλουν – είναι δηλαδή ένας μη λεκτικός τρόπος επικοινωνίας που έχουν για να εκφράσουν μία ανάγκη τους. Μερικές φορές, ωστόσο, το κλάμα είναι απλώς ένας τρόπος να μας τραβήξουν την προσοχή. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν συμβαίνει μέχρι τον δεύτερο ή τον τρίτο μήνα ζωής τους.

Αποκωδικοποιώντας το βρεφικό κλάμα
Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι το κλάμα του μωρού δεν είναι πάντα το ίδιο. Αλλά αν δεν είσαι μωρό πώς θα καταλάβεις τι σημαίνει το κάθε τι, αναρωτιέστε; Ευτυχώς για τους γονείς, ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το κλάμα των μωρών, καταλήγοντας σε 8 διαφορετικούς τύπους κλάματος. Καθένας υποδηλώνει μια διαφορετική ανάγκη του μωρού.

Δείτε με τι κλάμα εκφράζεται κάθε ανάγκη και πώς μπορείτε να την ικανοποιήσετε, ανακουφίζοντας το μωρό και τα αυτιά σας:

#1 Είναι κουρασμένο
Κατά τους πρώτους έξι μήνες, τα μωρά κοιμούνται πολύ και σε ακανόνιστα μοτίβα, μπερδεύοντας συχνά τη μέρα με τη νύχτα. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για ένα βρέφος καθώς το βοηθά να αναπτυχθεί. Ως νεογέννητο, το μωρό σας μπορεί να κοιμάται συνολικά δέκα έως 18 ώρες κάθε μέρα.

Τι θα ακούσετε:

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αλλά προσπαθήστε να ακούσετε έναν αβοήθητο, αναπνευστικό ήχο, σχεδόν σαν «ωχ». Ψάξτε για ένα κλάμα που καταπραΰνεται εύκολα με άνεση.

Τι να κάνετε:

Προσπαθήστε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ξεκινήσετε τον ύπνο πριν κουραστούν υπερβολικά. Προσέξτε για ενδείξεις που σας δίνει το μωρό σας, όπως χασμουρητό, υπνηλία και ταραχή.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να παρατηρείτε τις συνήθειες ύπνου του μωρού σας, ανεξάρτητα από το πόσο ακανόνιστες μπορεί να φαίνονται. Το μικρό σας είναι πιθανό να κουράζεται την ίδια ώρα κάθε μέρα. Πριν κοιμηθεί, τοποθετήστε το στην κούνια του για να το βοηθήσετε να κοιμηθεί μόνο του.
Εάν το μωρό σας πλησιάζει σε υπερβολική κούραση, η περιοχή γύρω από τα μάτια μπορεί να κοκκινίσει και μπορεί να τρίψει τα μάτια του. Μπορεί επίσης να φαίνεται ανήσυχο – τα μάτια του μωρού σας μπορεί να είναι κλειστά, αλλά να μην μπορεί να κοιμηθεί.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το φάσκιωμα είναι μια καλή λύση, καθώς παρέχει κάποια επιπλέον άνεση. Συνιστάται να κάνετε ένα σφιχτό κουβερτάκι, κρατώντας το μικρό σας άνετο.
Ωστόσο, το φάσκιωμα δεν λειτουργεί σε όλα τα μωρά – κάποια το μισούν. Μερικές φορές, το μωρό σας χρειάζεται απλώς να μείνει μόνο του. Προσπαθήστε να το τοποθετήσετε στην κούνια του και να το παρατηρήσετε — ίσως τραγουδήσετε ένα νανούρισμα ή χρησιμοποιήσετε λευκό θόρυβο.

#2 Έχει υπερδιέγερση
Τα μωρά αγαπούν την προσοχή και την άνεση, αλλά αν το παρακάνετε μπορεί γρήγορα να υπερδιεγερθούν – όπως όταν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο γεμάτο άτομα που προσπαθούν να τα κρατήσουν ή κάνουν θόρυβο.

Τι θα ακούσετε:

Το υπερδιεγερμένο κλάμα είναι γενικά αρκετά χαμηλό τονικά και όχι τόσο δυνατό. Αλλά μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ουρλιαχτό και δεν καταπραΰνεται εύκολα. Θα σκούσετε ένα κλαψούρισμα, σχεδόν φασαριόζικο.

Τι να κάνετε:

Ένα υπερδιεγερμένο μωρό χρειάζεται λίγη ησυχία. Προσέξτε για τις πρώτες ενδείξεις όπως η φασαρία, το να γυρίσει το κεφάλι του μακριά ή ένα θυμωμένο πρόσωπο.
Προσπαθήστε να αφαιρέσετε ή να σταματήσετε την πηγή διέγερσης. Εάν το μικρό σας παρακολουθεί ένα iPad, απενεργοποιήστε το – τέτοιες συσκευές μπορεί να υπερδιεγείρουν ένα μωρό μέσα σε λίγα λεπτά και δεν συνιστώνται.
Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο αν το μικρό σας είναι καταβεβλημένο ενώ είστε έξω. Τα πολυάσχολα πρωινά του Σαββάτου στο σούπερ μάρκετ, ένα βρέφος μπορεί γρήγορα να υπερδιεγερθεί. Προσπαθήστε να βρείτε μια ήσυχη περιοχή ή αν είναι δυνατόν, πηγαίνετε έξω στο αυτοκίνητό σας όπου δεν υπάρχουν άνθρωποι ή θόρυβοι τριγύρω.
Εάν συμβαίνει στο σπίτι, ίσως μετά από παιχνίδι ή υπερβολική αλληλεπίδραση, δοκιμάστε το λευκό θόρυβο. Αυτό μπορεί να είναι ένας ανεμιστήρας με στροβιλισμό, μηχάνημα θορύβου ή ο ήχος της σιωπής.
Μπορείτε να δοκιμάσετε τη δική σας τεχνική, όπως να ρίχνετε χλιαρό προς ζεστό νερό πάνω από τα χέρια και τα πόδια τους.

#3 Βαριέται ή νιώθει μοναξιά
Αν και τα μωρά δεν κάνουν πολλά, βιώνουν πλήξη όταν μένουν μόνα τους για πολύ καιρό. Ένα βαριεστημένο κλάμα δεν είναι απαραίτητα κακό – είναι περισσότερο κλάμα για προσοχή, καθώς το μωρό σας νιώθει μοναξιά.

Τι θα ακούσετε:

Ένα βαριεστημένο κλάμα μπορεί να ακούγεται παρόμοιο με το υπερδιεγερμένο – είναι χαμηλού τόνου και μπορεί να ακούγεται σαν γκρίνια. Είναι απλό να καταπραΰνει, και μπορεί ακόμη και να μετατραπεί σε γέλιο μόλις το μωρό σας μεγαλώσει αρκετά.

Τι να κάνετε:

Όταν το μωρό σας βαριέται, ενστικτωδώς θα αρπάξετε το αγαπημένο του αρκουδάκι ή θα τραγουδήσετε ένα τραγούδι. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να δώσετε στο μωρό σας λίγο χρόνο να προσαρμοστεί πριν ανταποκριθεί.
Ενώ δίνετε στο μωρό σας χρόνο να τα βγάλει πέρα, του μαθαίνετε πώς να ηρεμεί. Ένα μωρό που βαριέται μπορεί να ξεχαστεί από κάτι στην κούνια, στα χέρια του, ακόμα και στα πόδια του. Επομένως, αν δεν βιαστείτε να τρέξετε στο πλευρό τους, μην ανησυχείτε, δεν σημαίνει ότι είστε σκληροί ή αδιάφοροι.

#4 Πεινάει
Όταν η πείνα καλεί, το μωρό σας θα αρχίσει να κλαίει. Τους πρώτους μήνες, αυτό γίνεται το κλάμα που αναγνωρίζετε ακόμα και στον ύπνο σας.

Τι θα ακούσετε:

Η κραυγή «Πεινάω» είναι χαρακτηριστική. Έχει έναν απελπισμένο τόνο που επαναλαμβάνεται μέχρι να απαντηθεί. Θα σκούσετε ένα ρυθμικό, ψηλό τσιρίγμα και έναν ήχο «νιέεεε».

Τι να κάνετε:

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ταΐσετε το μωρό σας. Πριν το μωρό σας καταφύγει στο κλάμα πείνας του, συνήθως στέλνει σήματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν στροφή προς το στήθος, χτύπημα στα χείλη ή φασαρία.
Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε πόση ώρα έχει περάσει από το τελευταίο τάισμα – τα νεογέννητα τρώνε συνήθως κάθε δύο έως τρεις ώρες. Εάν έχετε αμφιβολίες για το κλάμα, προσφέρετε το στήθος σας ή ένα μπιμπερό – αν είναι πείνα, δεν θα πουν όχι.
Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε έτοιμο γάλα, βεβαιωθείτε ότι δεν το ταΐζετε υπερβολικά, αποφεύγοντας να του προσφέρετε το μπουκάλι πριν περάσουν δύο ώρες. Εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας μπορεί να βιώνει μια έκρηξη ανάπτυξης και μπορεί να χρειάζεται επιπλέον γάλα, ανακατέψτε μόνο 57 γραμμάρια και δείτε αν αυτό βοηθά την κατάσταση.

#5 Αισθάνεται άβολα
Η ζέστη, το κρύο, ένα ρέψιμο που δεν λέει να βγει ή μια βρώμικη πάνα μπορεί να κάνει ένα μωρό να αισθανθεί αρκετά άβολα. Αυτό είναι άλλο ένα κλάμα που είναι πιθανό να σας ξυπνήσει για έκτη φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα βρέφη δεν χρειάζονται πολλά στρώματα ρούχων για να παραμείνουν ζεστά τη νύχτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα απλό ελαφρύ κουβερτάκι είναι το μόνο που χρειάζεται. Εάν ελέγχετε το μωρό σας και τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ ζεστά ή φαίνονται σχεδόν κόκκινα, πιθανότατα ζεσταίνεται. Επίσης, το να κρατάτε ένα βρέφος πολύ ζεστό αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Τι θα ακούσετε:

Ένα άβολο κλάμα είναι ένα έντονο κλαψούρισμα, με τον ήχο να βγαίνει σχεδόν από τη μύτη. Μπορεί να είναι ενοχλητικό να το ακούς, ειδικά αν συμβαίνει κατά την οδήγηση και δεν μπορείς να φτάσεις αμέσως στο μικρό σου. Ευτυχώς, είναι αρκετά απλό να λυθεί.

Τι να κάνετε:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε την πάνα. Εάν έχει περάσει καιρός από την τελευταία αλλαγή, δοκιμάστε να αλλάξετε το μωρό.
Εάν έχετε τελειώσει το τάισμα και το μωρό σας κλαίει ξανά, είναι πιθανό να είναι ένα ρέψιμο που αναζητά μια οδό διαφυγής. Δοκιμάστε να τα ρέψετε και το κλάμα θα σταματήσει.

#6 Πονάει
Το κλάμα για τον πόνο είναι δύσκολο – αν και είναι χαρακτηριστικό, μπορεί να είναι τρομακτικό να το ακούς. Τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε αέρια ή το μωρό σας μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα.

Τι θα ακούσετε:

Η κραυγή του πόνου είναι απόκοσμη — υψηλού τόνου, σαν τρίψιμο και τρύπημα. Το μωρό σας μπορεί να κάνει έναν ήχο «εαρχχχ» σαν να προσπαθεί να κενώσει. Είναι εύκολο να το ξεχωρίσετε γιατί το κλάμα ακούγεται επείγον και αγχωμένο.

Τι να κάνετε:

Μπορεί να φαίνεται σαν μια κραυγή που αξίζει μια επίσκεψη στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης όταν είστε νέος γονέας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πιθανό.
Μια πιπίλα κάνει θαύματα για να βοηθήσει το μωρό σας να περάσει τα αέρια. Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος που εμπλέκεται βοηθά να ηρεμήσετε το μικρό σας, το οποίο με τη σειρά του βοηθά τα έντερά του να σπρώξουν το μπλοκάρισμα.
Εάν το μωρό σας δεν θέλει να πάρει πιπίλα, προσπαθήστε να το ρέψετε ή αλλιώς να το ηρεμήσετε μέχρι να βρει ανακούφιση. Το αέριο είναι ουσιαστικά ένα παγιδευμένο ρέψιμο που έχει ταξιδέψει στο στομάχι. Για να αποφύγετε αυτό, ρέψτε το μωρό σας μετά από κάθε τάισμα.
Υπάρχουν άλλοι λόγοι για να ακούσετε αυτό το είδος κλάματος. Περιστασιακά, ένα κομμάτι τρίχας πιάνεται γύρω από το δάχτυλο του ποδιού, που ονομάζεται περιτύλιξη μαλλιών, με αποτέλεσμα πρήξιμο και πόνο. Εάν έχετε δοκιμάσει το ρέψιμο και το κλάμα δεν έχει βελτιωθεί, ελέγξτε τα δάχτυλα των ποδιών. Εάν υπάρχει μεγάλο πρήξιμο, μπορεί να χρειαστεί να πάτε το μωρό σας σε γιατρό για αφαίρεση των τριχών.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένας συχνός λόγος για ένα κλάμα «πόνου». Τα βρέφη με αυτή την πάθηση κλαίνε κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, συχνά απομακρύνονται από το στήθος ή το μπιμπερό. Έχουν συχνά φτύσιμο που σχετίζεται με το κλάμα και κλαίνε συνεχώς όταν βρίσκονται σε ύπτια θέση. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε κύρτωση της πλάτης. Η ώρα του ύπνου μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη γιατί το μωρό θα κλαίει κάθε φορά που το τοποθετούν στην κούνια. Εάν αισθάνεστε ότι το μικρό σας αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

#7 Έχει κολικούς
Ο κολικός ορίζεται ως ένα μωρό που κλαίει συνεχώς για περισσότερες από τρεις ώρες. Η ακριβής αιτία παραμένει λίγο μυστήριο μέχρι σήμερα. Από καιρό πιστεύονταν ότι οφειλόταν σε δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, και τα μωρά που θηλάζουν παθαίνουν κολικούς.

Οι κολικοί μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικοί για τους γονείς, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτή η φάση θα περάσει. Τα περισσότερα βρέφη «ξεπερνούν» τους κολικούς μέχρι την ηλικία των 3 μηνών.

Τι θα ακούσετε:

Μια κραυγή κολικού θα ακούγεται παρόμοια με την κραυγή πόνου, αλλά με μεγαλύτερη ένταση. Θα ακούσετε κραυγές και κλάματα, ακολουθούμενα από τις ακόλουθες κινήσεις: σπρώξιμο σαν να προσπαθεί να ανέβει σε ένα σκαλοπάτι ή τράβηγμα των ποδιών προς τα πάνω στην κοιλιά.

Τι να κάνετε:

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε ένα μωρό με κολικούς λόγω του κλάματος. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το ηρεμήσετε. Δοκιμάστε το εξής:

Τυλίξτε το σαν ένα άνετο σεντονάκι με σταυρωμένα χέρια — αυτό δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας.
Τοποθετήστε το με την κοιλιά του στην αγκαλιά σας και κάντε του απαλό μασάζ στην πλάτη. Αυτό θα καταπραΰνει και θα ανακουφίσει λίγο από τον πόνο.
Μερικές φορές, η κίνηση είναι το μόνο που χρειάζεται. Αν είναι δυνατόν, περπατήστε στο σπίτι σας ή καθίστε με το μικρό σας σε μια κουνιστή πολυθρόνα.
Τοποθετήστε το μωρό σας στην κούνια ή στο δονούμενο κάθισμά του και αφήστε τη συσκευή να το ηρεμήσει.
Λευκός θόρυβος: Δοκιμάστε τους χαλαρωτικούς ήχους του πλυντηρίου ή του στεγνωτηρίου — μπορεί να είναι αρκετό για να το ηρεμήσει.

#8 Είναι άρρωστο
Το κλάμα ενός μωρού που είναι άρρωστο μπορεί να ραγίσει χιλιάδες καρδιές και μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους γονείς που δεν ξέρουν τι φταίει.

Τι θα ακούσετε:

Θα ακούσετε κλαψούρισμα σε χαμηλούς τόνους, σχεδόν σαν να μην έχει ενέργεια για να κάνει έναν πιο δυνατό ήχο. Εάν ο πόνος σχετίζεται με μια ασθένεια όπως μια μόλυνση στο αυτί, το κλάμα μπορεί να είναι έντονο.

Τι να κάνετε:

Προσπαθήστε να ηρεμήσετε το μωρό σας, αλλά προσέξτε για συμπτώματα όπως πυρετό, έμετο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια και εξανθήματα. Εάν το μωρό σας παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα σημάδια ή είναι δύσκολο να παρηγορηθεί, καλέστε το γιατρό για επιλογές θεραπείας.

Μερικές φορές ένα καλό κλάμα είναι αυτό που χρειάζεται το μωρό σας για να χαλαρώσει. Δεν είναι κακό να τα αφήνεις για λίγα λεπτά. Οι ειδικοί προτείνουν ότι είναι ευεργετικό και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει ορισμένους στον ύπνο.

Πηγή:giatimama.gr