Αρχική News Θηλασμός: Το πρωτόγαλα συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς του παιδιού

Θηλασμός: Το πρωτόγαλα συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς του παιδιού

Θηλασμός:-Το-πρωτόγαλα-συμβάλλει-στην-υγεία-της-καρδιάς-του-παιδιού

Τα μωρά που θηλάζουν, ακόμη και για λίγες μόνο μέρες, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ως νήπια σε σχέση με τα μωρά που δεν θήλασαν καθόλου. Αυτές οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση σημαίνουν πιο υγιή καρδιά και αγγειακό σύστημα όταν είναι πλέον ενήλικες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, πηγάζουν από την παιδική ηλικία. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο θηλασμός σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Τα βρέφη που έλαβαν ακόμη και μια σχετικά μικρή ποσότητα από πρωτόγαλα, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε ηλικία 3 ετών, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θήλασαν ή εάν λάμβαναν και συμπλήρωμα.

Το πρωτόγαλα είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες, ανοσολογικά συστατικά και βλαστικά κύτταρα, που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τα νεογνά.

Τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης:

«Έχει αποδειχθεί από τις έρευνες που έχουν γίνει ότι ο αποκλειστικός θηλασμός μεγάλης διάρκειας ενισχύει τα παιδιά απέναντι σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών λοιμώξεων και της διάρροιας κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, καθώς και χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα και η παχυσαρκία αργότερα στη ζωή», δήλωσαν οι ερευνητές.

 

«Η μελέτη μας έδειξε ότι για καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, ακόμη και μια σύντομη περίοδος θηλασμού είναι ευεργετική. Φαίνεται ότι το πρωτόγαλα είναι βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση αναπτυξιακών διαδικασιών στο νεογέννητο. Για πολλούς λόγους, οφείλουμε να υποστηρίζουμε τις γυναίκες για να θηλάσουν για καιρό. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι κάθε σταγόνα μητρικού γάλακτος έχει σημασία τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού», τόνισαν οι ερευνητές.

Πηγή: www.ahajournals.org

via: Κωνσταντίνος Περιστέρης