Αρχική News Θηλασμός: Πώς αλλάζει στο δεύτερο μωρό;

Θηλασμός: Πώς αλλάζει στο δεύτερο μωρό;

Ο θηλασμός του πρώτου μας μωρού είναι μια νέα εμπειρία και δεν προχωρά πάντα όπως αναμένουμε. Στο δεύτερο παιδί μας, γνωρίζουμε πια καλύτερα και αντιμετωπίζουμε την όποια πρόκληση με μεγαλύτερη ευκολία.

Όπως κανένα παιδί δεν είναι το ίδιο, έτσι και ο θηλασμός του πρώτου και του δεύτερου παιδιού είναι δυο διαφορετικές εμπειρίες, με κάποια όμως βασικά κοινά στοιχεία που οι περισσότερες μαμάδες ομολογούν πως βιώνουν.

Ποια είναι ορισμένα από αυτά;

Τι συμβαίνει στο σώμα
Εάν η χαμηλή παροχή γάλακτος σας απασχολούσε στο πρώτο σας παιδί, πιθανότατα στο δεύτερο δεν θα σας απασχολήσει, ειδικά τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Κι αυτό διότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να φτάσει η μαμά στην πλήρη παραγωγή γάλακτος τη δεύτερη φορά. Αυτό βέβαια μπορεί να εξαρτάται και από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο παιδιών. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο κοντά χρονικά είναι τα παιδιά, τόσο περισσότερο γάλα είναι πιθανό να έχετε.

Επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο μαστικός αδένας αναπτύσσει ένα είδος μακροπρόθεσμης μνήμης στην εγκυμοσύνη που τον βοηθά να ανταποκρίνεται πιο εύκολα στις ορμονικές αλλαγές στις επόμενες. Η απόκριση σε αυτές τις ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) προκαλεί αύξηση στην ανάπτυξη των επιθηλιακών κυττάρων του μαστού, σχηματίζοντας νέους πόρους και συνολική υποστήριξη της παραγωγής και της μεταφοράς γάλακτος.

Συναισθηματικές αλλαγές
Πολλές μαμάδες νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση τη δεύτερη φορά που γεννούν, ειδικά εάν θήλασαν επιτυχώς το πρώτο τους μωρό για περίπου ένα χρόνο. Από την άλλη πλευρά, εάν είχατε μια δύσκολη εμπειρία θηλασμού στο πρώτο παιδί, μπορεί να μην βιώσετε υψηλότερο επίπεδο αυτοπεποίθησης αλλά σίγουρα θα έχετε λιγότερη ανησυχία αφού τώρα πια έχετε τη γνώση ότι ίσως χρειαστείτε λίγη περισσότερη βοήθεια.

Επιπλέον, τη δεύτερη φορά, οι μαμάδες είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται το ένστικτό τους όταν πρόκειται για τις προσωπικές τους επιλογές σε σχέση με το μωράκι τους.

Με τον ερχομό του πρώτου σας μωρού δέχεστε διαφορετικές ιδέες και συμβουλές, ίσως από παντού και από όλους… Με το δεύτερο μωρό, γνωρίζετε πλέον καλύτερα από μόνη σας τι λειτουργεί και τι όχι στη φροντίδα του και τη σχέση μεταξύ σας.

Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο διαφορετικά είναι τα μωρά σας
Κάθε μωρό είναι διαφορετικό με διαφορετική «προσωπικότητα θηλασμού» και διαφορετικά μοτίβα και προτιμήσεις σίτισης. Το ένα βρέφος μπορεί να τρέφεται για 15 λεπτά ενώ το επόμενο μπορεί να θηλάζει πιο αργά και με διαλείμματα.

Ίσως βρεθείτε αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του θηλασμού του πρώτου σας παιδιού σε σχέση με το δεύτερο είναι ότι τώρα έχετε άλλο ένα παιδί να φροντίζετε ταυτοχρόνως.

Η προσπάθεια διαχείρισης και των δύο μπορεί να είναι μια πρόκληση. Το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να μην έχει συνηθίσει να μην είναι στο επίκεντρο της προσοχής και αν είναι μικρό, μπορεί να εκφράζει δικές του ανάγκες σε υπερβολικό βαθμό.

Η εύρεση τρόπων για τη συμμετοχή των μεγαλύτερων αδερφών στη φροντίδα και τη σίτιση του νέου μωρού μπορεί να κάνει την εμπειρία πολύ πιο ευχάριστη για όλους. Το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να κάνει απλές εργασίες, όπως να φέρει πάνες και μαντηλάκια για το μικρό του αδερφάκι ή ένα σνακ για εσάς.

*Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα καλό δίκτυο υποστήριξης και μέλη της οικογένειας που είναι πρόθυμα να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Είτε είναι το πρώτο σας είτε το τρίτο σας μωρό, είναι απαραίτητο να θυμάστε πως δεν είστε μόνη.

Πηγή:imommy.gr