Αρχική News Θηλασμός: 4 κοινοί μύθοι

Θηλασμός: 4 κοινοί μύθοι

Ο θηλασμός είναι ομολογουμένως ένα πολυσυζητημένο ζήτημα…

Ο θηλασμός είναι ένα θέμα για το οποίο όλοι έχουν μια διαφορετική γνώμη και μια διαφορετική προσωπική εμπειρία. Από τις influencers που ακολουθείς, μέχρι την γειτόνισσά σου, όλες θα σου δώσουν τη συμβουλή τους, ακόμη κι αν δεν την έχεις ζητήσει.

Ενώ τις περισσότερες φορές οι συμβουλές δίνονται καλοπροαίρετα, είναι λογικό όταν μπαίνεις σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σου να αγχώνεσαι με τις διάφορες πληροφορίες που έρχονται στα αυτιά σου. Για να σε βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσεις τα όσα ακούς γύρω από τον θηλασμό, συλλέξαμε 4 μύθους γύρω από αυτόν, έτσι ώστε να τους καταρρίψουμε.

4 κοινοί μύθοι για το θηλασμό

1. Απαγορεύεται η καφεΐνη

Ώρα να χαρείς, αν είσαι λάτρης του καφέ, καθώς δεν χρειάζεται να αποχαιρετήσεις την πρωινή σου συνήθεια. Οι έρευνες καθησυχάζουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής για τις μητέρες που θηλάζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό της καφεΐνης που προσλαμβάνεται καταλήγει στο μητρικό γάλα.

Ωστόσο ένας πολύ μικρός αριθμός βρεφών επηρεάζονται από την κατανάλωση καφεΐνης, οπότε αν παρατηρήσεις ότι το μωρό σου είναι ενοχλημένο ή δεν κοιμάται αρκετά, τότε μείωσε την κατανάλωση.

2. Ο θηλασμός είναι ένας σίγουρος τρόπος να χάσει βάρος

Μερικές γυναίκες ισχυρίζονται ότι το βάρος τους πέφτει όταν θηλάζουν, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες. Στην πραγματικότητα, μερικές γυναίκες παίρνουν μερικά κιλά κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Το σώμα την περίοδο αυτή απαιτεί περισσότερες θερμίδες. Μπορεί να χρειαστείς έως και 500 επιπλέον θερμίδες και για αυτό μπορεί να αισθάνεσαι πιο πεινασμένη και να καταλήγεις να τρως περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η προσαρμογή σε μια νέα εκδοχή του σώματός σου μπορεί να είναι πρόκληση. Προσπάθησε όμως να μην εστιάζεις υπερβολικά στη ζυγαριά. Η απώλεια βάρους, ειδικά η πολύ γρήγορη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή γάλακτος.

3. Μην θηλάζεις αν είσαι άρρωστη
Ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χάλια, αλλά ο θηλασμός όσο είσαι άρρωστη δεν θα βλάψει το μωρό. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Ο θηλασμός είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το μωρό σου όταν είσαι άρρωστη.

Μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Το μητρικό γάλα έχει προστατευτικά αντισώματα που βοηθούν να διατηρηθεί το μωρό υγιές. Όταν είσαι άρρωστη, το γάλα αλλάζει για να προστατεύσει το μωρό από τη μόλυνση. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσεις ότι μοιάζει πιο συμπυκνωμένο όταν είσαι άρρωστη.

Απλά φρόντισε να ξεκουράζεσαι, να τρως και να πίνεις νερό όσο είσαι άρρωστη. Το να μην καταναλώνεις αρκετές θερμίδες και η αφυδάτωση μπορούν και τα δύο να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ο θηλασμός δεν είναι ασφαλής για το μικρό σου. Εάν έχεις ορισμένες ασθένειες όπως ο HIV, ο γιατρός σου ήδη θα σε έχει συμβουλεύσει αναλόγως.

4. Δεν μπορείς να παίρνεις κανένα φάρμακο

Είναι αλήθεια ότι τα φάρμακα περνούν στο μωρό σου όταν θηλάζεις, καθώς τα φάρμακα μπορούν να μεταφερθούν στο μητρικό γάλα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις εντελώς τα φάρμακα.

Μόνο ίχνη των περισσότερων φαρμάκων μεταφέρονται στο μητρικό γάλα και δεν θεωρούνται επιβλαβή για τα μωρά, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Επιπλέον, μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, ο κίνδυνος πιθανής βλάβης από τα φάρμακα είναι χαμηλός, επειδή τα μωρά μπορούν να μεταβολίζουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό, πολλά φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες περιπτώσεις όπου τα φάρμακα δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα πρόωρα μωρά, τα νεογέννητα και τα μωρά με προβλήματα υγείας, όπως νεφρικά προβλήματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστούν αρνητικά από τα φάρμακα.

Για να είσαι ασφαλής, να συμβουλεύεσαι πάντα το γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε φάρμακο.

Πηγή:imommy.gr