Πώς να αποφύγετε και πώς να αντιμετωπίσετε τη θερμοπληξία
Η θερμοπληξία, η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη, συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεφεύγει από τον έλεγχο και η διαδικασία εφίδρωσης δυσλειτουργεί. Συνήθως, η εφίδρωση δροσίζει την επιφάνεια του δέρματος όταν εξατμίζεται το νερό στον ιδρώτα. Χωρίς αυτό, το σώμα δεν μπορεί να κρυώσει και η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί στους 41+ ή υψηλότερα μέσα σε 10 έως 15 λεπτά.
Τα περισσότερα παιδιά περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποτρέψετε τη θερμοπληξία και να γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της ασθένειας που το παιδί σας μπορεί να μην μπορεί να σας ενημερώσει. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τι είναι και τι να αναζητήσουμε.
Τι προκαλεί τη θερμοπληξία;
Υπάρχουν δύο τύποι θερμοπληξίας, εξηγούν οι παιδίατροι: η κλασική (χωρίς καταπόνηση) θερμοπληξία και η θερμοπληξία κατά την άσκηση.
Η κλασική θερμοπληξία συμβαίνει πιο συχνά σε παιδιά με υπερβολική περιβαλλοντική έκθεση στη ζέστη. Είναι πιο συνηθισμένο σε μικρά παιδιά επειδή δεν μπορούν να ξεφύγουν από ζεστά περιβάλλοντα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό και τραγικό παράδειγμα είναι ένα παιδί που συγκρατείται σε κάθισμα αυτοκινήτου χωρίς επίβλεψη σε ένα όχημα. Οι θερμοκρασίες μέσα σε κλειστά οχήματα ανεβαίνουν γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα.
Η θερμοπληξία είναι πιο συχνή σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους που συμμετέχουν σε έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας. Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της ζέστης μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επειδή η απώλεια ιδρώτα υπερβαίνει την πρόσληψη υγρών.
Θερμοπληξία εναντίον θερμικής εξάντλησης
Αν και η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση μερικές φορές μοιάζουν, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ωστόσο, και οι δύο εμπίπτουν σε ένα φάσμα ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα, επομένως για να κατανοήσουμε τη διαφορά είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το πλαίσιο αυτού του φάσματος. Ξεκινά με εξάνθημα από τη θερμότητα, που προκαλείται από τον ιδρώτα που παγιδεύεται στους πόρους του δέρματος.
Επόμενο στο φάσμα είναι οι θερμικές κράμπες. Μπορεί να είχατε ή να μην είχατε θερμικό εξάνθημα για να φτάσετε στη φάση της θερμικής κράμπας του φάσματος, αλλά μόλις φτάσετε στο σημείο των θερμικών κραμπών, το σώμα έχει τόση ζέστη που ιδρώνει πάρα πολύ για να προσπαθήσει να τη διαχειριστεί ζέστη και αρχίζει να χάνει άλατα, υγρά και ηλεκτρολύτες.
Όταν χάνετε πάρα πολλά υγρά, οι μύες αρχίζουν να παθαίνουν κράμπα επειδή χρειάζονται υγρά και ηλεκτρολύτες για να λειτουργήσουν σωστά.
Εάν περάσετε τη φάση αυτή, αντιμετωπίζετε θερμική εξάντληση, όταν το σώμα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να κρυώσει αρκετά καλά με τον ιδρώτα που παράγει. Το σώμα στη συνέχεια περνά σε υπερένταση και ιδρώνει πάρα πολύ. Οι μύες αρχίζουν να αισθάνονται πολύ κουρασμένοι και το δέρμα μπορεί να φαίνεται χλωμό και να είναι μαλακό στην αφή. Εάν ξεπεράσετε αυτό το σημείο, θα καταλήξετε στο ακραίο άκρο αυτού του φάσματος, που είναι η θερμοπληξία – όπου η θερμοκρασία του σώματος δεν ήταν μπορεί να επανέλθει σε κανονικό εύρος.
Συμπτώματα θερμοπληξίας
Τα κοινά σημάδια της θερμοπληξίας είναι κόκκινο, ξηρό, ζεστό δέρμα, έλλειψη ιδρώτα, σύγχυση, ζάλη ή λιποθυμία, μπερδεμένες λέξεις και λόγος που δεν βγάζει νόημα. Οι γνωστικές αλλαγές είναι επίσης πιθανές, που σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να φαίνεται μπερδεμένο και ταραγμένο. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν παραισθήσεις ή επιληπτικές κρίσεις και το δέρμα τους συχνά θα είναι πολύ, πολύ ξηρό.
Εάν παρατηρήσετε ότι η θερμοκρασία του σώματος του παιδιού σας, ακόμα και στην αφή, μοιάζει υψηλή, δηλαδή ενδείξεις θερμοπληξίας, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα.
Αν και τα σημεία και τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, δεν διαφέρουν απαραίτητα ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο. Τα παιδιά που έχουν παχυσαρκία μπορεί να περάσουν πιο δύσκολα από καρδιακή άποψη. Η δημιουργία του καρδιακού ρυθμού που απαιτείται για την παραγωγή ιδρώτα για την ψύξη του σώματος και ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, κάνουν επίσης ένα παιδί πιο ευαίσθητο στη θερμοπληξία, προσθέτει.
Τι να κάνετε εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια θερμοπληξίας
Η θερμοπληξία είναι πάντα μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει θερμοπληξία είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Στη συνέχεια, βοηθήστε το παιδί σας να κρυώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφαιρώντας τα ρούχα του και μεταφέροντάς το από την άμεση ζέστη σε σκιερό μέρος ή μέσα σε αυτοκίνητο ή κτήριο με κλιματισμό.
Άλλοι τρόποι για να επιταχύνετε την ψύξη είναι να το ψεκάζετε με νερό και να του κάνετε αέρα.
Μπορείτε να του δώσετε κρύα υγρά, να πάρετε ένα πανί εμποτισμένο με κρύο νερό ή μια παγοκύστη και να το βάλετε στο πίσω μέρος του λαιμού του παιδιού, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα. Αυτές οι τρεις περιοχές του σώματος – όπου βρίσκονται τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία – απορροφούν τη δροσιά πιο γρήγορα και μπορούν να δροσίσουν γρήγορα το σώμα.
Είναι επίσης σημαντικό να ενυδατώνετε το παιδί σας. Ακόμη κι αν το υγρό που έχετε πρόχειρο δεν είναι κρύο, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Εάν ένα παιδί βρίσκεται στο σημείο της θερμικής εξάντλησης, έχει ιδρώσει προσπαθώντας να δροσίσει το σώμα του και έχει χάσει πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες που πρέπει να αντικατασταθούν επειγόντως.
Εάν έχετε πρόσβαση σε αθλητικά ποτά ή κάτι που έχει ηλεκτρολύτες, αυτά είναι η κορυφαία επιλογή για ενυδάτωση. Διαφορετικά, οτιδήποτε έχει νερό βοηθά.
Θυμηθείτε, η θερμοπληξία δεν είναι μια κατάσταση που θα μπορείτε να αντιστρέψετε μόνοι σας. Χρειάζεστε επαγγελματική ιατρική βοήθεια.
Πώς να αποτρέψετε τη θερμοπληξία
Μια σοφή ιδέα είναι να φοράτε στα παιδιά ρούχα ανοιχτού χρώματος, επειδή τα μαύρα ή σκουρόχρωμα ρούχα έξω στον ήλιο απλώς απορροφούν περισσότερη θερμότητα. Τα ρούχα που απομακρύνουν την υγρασία είναι μια εξαιρετική επιλογή και επιλέξτε κοντά μανίκια αντί για μακριά μανίκια στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η προ-ενυδάτωση είναι το κλειδί, γι’ αυτό στείλτε το παιδί σας στη δραστηριότητά του στο φεστιβάλ ή στο αθλητικό παιχνίδι ή στην παραλία (ή ό,τι άλλο μπορεί να είναι) ήδη ενυδατωμένο και κρατήστε το ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια.
Κάθε τόσο, κάντε ένα διάλειμμα και βγείτε από τον ήλιο. Συνιστάται να μπαίνετε στη σκιά ή σε ένα κλιματιζόμενο εσωτερικό χώρο για λίγα λεπτά τουλάχιστον μία φορά κάθε μισή ώρα. Αυτό θα δώσει στο σώμα σας την ευκαιρία να δροσιστεί φυσικά.
Έχετε πάγο στο χέρι και έχετε μαζί σας μια δροσερή πετσέτα σε περίπτωση που το παιδί σας αρχίσει να αισθάνεται πολύ ζεστό. Τα δροσερά ποτά είναι υπέροχα όχι μόνο για να τα πιείτε αλλά και για να τα βάζετε στο πίσω μέρος του λαιμού—σχεδόν σαν παγοκύστη. Είναι εξαιρετική πρόληψη προτού φτάσετε στο σημείο της θερμικής εξάντλησης για να βεβαιωθείτε ότι κρυώνετε και δροσίζετε τον εαυτό σας.
Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγετε την πιο καυτή ζέστη της ημέρας, που είναι γενικά από το μεσημέρι έως τις 6 μ.μ. να μην είστε στον ήλιο εκείνες τις στιγμές. Αλλά να έχετε κατά νου ότι εάν μπορείτε να μείνετε μακριά από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης της ημέρας, θα μειώσετε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.
Πάντα να φοράτε αντηλιακό, το οποίο προστατεύει το δέρμα του παιδιού σας από τις βλάβες από τον ήλιο, αλλά βοηθά επίσης να αποφευχθεί μέρος της απορρόφησης της θερμοκρασίας από τον ήλιο. Φορέστε αντηλιακό ώστε το δέρμα σας να είναι αρκετά υγιές ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά του να ιδρώνει και να εκτρέπει τη ζέστη.
Παρατηρήστε τα σημάδια. Έχοντας επίγνωση των σημαδιών της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας και δίνοντας προσοχή σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας, μπορείτε να ανταποκριθείτε γρήγορα στο πρώτο σημάδι ενός προβλήματος εάν φτάσει σε αυτό το σημείο.
Πηγή:childit.gr