Αρχική News «Θερμοκήπια λοιμώξεων» τα σχολεία – «Ξύπνησαν» πάνω από 200 ιοί

«Θερμοκήπια λοιμώξεων» τα σχολεία – «Ξύπνησαν» πάνω από 200 ιοί

Παιδιατρική-Εταιρεία:-Η-φετινή-έξαρση-της-γρίπης-πιο-ήπιας-μορφής-από-την-περσινή

O Παιδίατρος, Δρ Νίκος Μακρίδης, μίλησε στο OMEGA κι ανέφερε ότι,  επέστρεψαν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες και μαζί με την επιστροφή τους, ήρθε και μια «έκρηξη» ιώσεων και λοιμώξεων. Μάλιστα χαρακτήρισε τα σχολεία ως «θερμοκήπια λοιμώξεων».

«Ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους, αυξάνει την πιθανότητα να διασπείρουν τα παιδιά τις λοιμώξεις που κουβαλούν στον οργανισμό τους. Κουβαλούν ουσιαστικά ιώσεις από τα μέρη στα οποία πήγαν διακοπές, τις φέρνουν μαζί τους, γίνεται διασπορά και κολλά ο ένας τον άλλον. Κάθε χρόνο, έχουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πρόκειται για τους ιούς του χειμώνα, οι οποίοι κοιμούνται κατά τους άλλους μήνες και αυτές τις περιόδους “ξυπνούν”. Πρόκειται για πάνω από 200 είδη ιών. Εντεροιοί, αδενοϊοί, γρίπη, πνευμονίες και πολλά άλλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δρ Μακρίδης.

Επίσης πρόσθεσε, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κορωνοϊό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα… «καλά κρατεί», αν και τα συμπτώματά του είναι πιο ήπια. Παιδιά και ενήλικες ωστόσο που νοσούν, παρουσιάσουν πυρετούς, εμετούς, διάρροιες, καταρροή και άλλα.

Ο Δρ. Νίκος Μακρίδης εξήγησε τι πρέπει να κάνουν οι και τα παιδιά τους.

  • Τα παιδιά μας πρέπει να πλένουν σωστά και καλά τα χέρια τους.
  • Να βήχουν σωστά, δηλαδή με τον αγκώνα και όχι με την παλάμη.
  • Στα σχολεία, στο σπίτι και σε άλλες κλειστές αίθουσες, ακόμα και τον χειμώνα, πρέπει να ανοίγουμε έστω και για λίγο τα παράθυρα για να μπαίνει μέσα φρέσκος αέρας.
  • Απολυμαίνουμε σωστά τόσο τους χώρους στους οποίους βρισκόμαστε, όσο και τα χέρια μας με χρήση αντισηπτικού.
  • Προσοχή στη διατροφή μας με μπόλικα φρούτα, λαχανικά και υγρά – κυρίως νερό – τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας και μας κρατούν ενυδατωμένους.
  • Όταν το παιδί μας είναι άρρωστο, το περιορίζουμε στο σπίτι και δεν το στέλνουμε στο σχολείο.

Ο Δρ Μακρίδης τονίσε τη σημαντικότητα των λεγόμενων «ενισχυτικών» που δυναμώνουν τον οργανισμό. Για παράδειγμα, εξαιρετικά σημαντική σύμφωνα με τον Δρ Μακρίδη, είναι η βιταμίνη D, όχι επειδή μας λείπει ο ήλιος, αλλά επειδή η Κύπρος και η Μεσόγειος, «έχουν γενετικό πρόβλημα, γενετική δηλαδή έλλειψη βιταμίνης D».

Άρα σύμφωνα με τον Δρ Μακρίδη, επιβάλλεται να παίρνουμε τη δόση που χρειάζεται, για να προστατεύσουμε το αμυντικό μας σύστημα. Έτσι, τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, δεν θα είναι τόσο ευάλωτοι σε ιούς και λοιμώξεις.

«Μπορούμε επίσης όταν είμαστε άρρωστοι, να παίρνουμε βιταμίνη C», πρόσθεσε.

Εμβολιασμοί

Άλλο σημαντικό μέτρο πρόληψης κατά ιών και λοιμώξεων σύμφωνα με τον Δρ Μακρίδη, είναι οι εποχικοί εμβολιασμοί.

«Σιγά σιγά και κυρίως τα παιδιά άνω των έξι μηνών, καλό θα ήταν να λάβουν το εμβόλιο της γρίπης, όταν αυτό φτάσει στην Κύπρο. Γενικά, καλό θα ήταν οι γονείς να ξεσκονίσουν το βιβλιαράκι υγείας του παιδιού τους, έτσι ώστε να σιγουρευτούν πως θα κάνουν όλα τα απαραίτητα εμβόλια για να προστατευθούν», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Δρ Μακρίδης τόνισε πόσο σημαντικό είναι για έναν γονιό, να μπορεί να μιλά με άνεση και με ευκολία στον γιατρό του παιδιού του, χωρίς να διστάζει να κάνει την οποιαδήποτε απορία.

Πηγή:omegalive.com.cy