Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το θεατρικό παιχνίδι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία αφού μέσα από αυτό, τα παιδιά αποκτούν μια μεγάλη ποικιλία χρήσιμων δεξιοτήτων.
Στο θεατρικό παιχνίδι, τα όρια της πραγματικότητας καταρρίπτονται και τα παιδιά μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι κάποιος ή κάτι άλλο, δραματοποιώντας διάφορες καταστάσεις με βάση τον ρόλο που έχουν επιλέξει ή τους έχει ανατεθεί.
Το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού αποτελεί σημαντικό μέρος μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας μάθησης και ανάπτυξης κάθε παιδιού, καθώς τους επιτρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες σε διαφορετικούς τομείς, όπως η αφηρημένη σκέψη, τα μαθηματικά και η κοινωνικοποίηση, μεταξύ άλλων.
Τα πολλαπλά οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού
Το θεατρικό παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να:
Μάθουν τον εαυτό τους και τον κόσμο
Οι εμπειρίες στο θέατρο είναι ένας από τους πρώτους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μαθαίνουν για τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντά και τις ικανότητές τους. Πειραματίζονται με παιχνίδια ρόλων και «εργάζονται» στο να κατανοήσουν ό,τι παρατηρούν στον κόσμο γύρω τους.
«Δουλέψουν» πάνω σε θέματα που δημιουργούν σύγχυση ή φόβο
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά εξερευνούν πράγματα που τα τρομάζουν ή τα μπερδεύουν αλλά έρχονται και αντιμέτωπα με νέες καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να μην είναι εξοικειωμένα.
Μέσα από αυτά τα παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα και προετοιμασμένα για τα διάφορα γεγονότα της ζωής.
Αναπτύξουν σημαντικές κοινωνικές και σύνθετες δεξιότητες σκέψης
Το θεατρικό παιχνίδι είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλές δραστηριότητες παιχνιδιού. Απαιτούνται προηγμένες δεξιότητες σκέψης, επικοινωνίας και κοινωνικές δεξιότητες εκ μέρους τους για να παίξουν.
Μέσω του θεάτρου, τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν πράγματα όπως να διαπραγματεύονται, να λαμβάνουν υπόψη τις προοπτικές των άλλων, να μεταφέρουν τις γνώσεις τους από τη μια κατάσταση στην άλλη, να «ισορροπούν» τις ιδέες τους με τους άλλους, να αναπτύσσουν ένα σχέδιο και να ενεργούν ανάλογα, να εξερευνούν συμβολισμούς, να εκφράζουν και να ακούν σκέψεις, να αναθέτουν εργασίες και ρόλους και να συνθέτουν πληροφορίες και ιδέες.
Καλλιεργήσουν την κοινωνική και συναισθηματική τους νοημοσύνη
Το πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους είναι το «κλειδί» για την επιτυχία μας στη ζωή και το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε.
Το να μπορείς να αναγνωρίζεις και να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, να διαπραγματεύεσαι, να εναλλάσσεσαι, να προσαρμόζεσαι, να συνεργάζεσαι και να συγκεντρώνεσαι σε μια χρονοβόρα δραστηριότητα είναι δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από αυτό το είδος παιχνιδιού.
«Συνθέτουν» γνώσεις και δεξιότητες
Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για να συνδυάσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένας ιδανικός τρόπος για να γίνει αυτό.
Πώς να ενθαρρύνετε το θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι
Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν αυτό το είδος παιχνιδιού για να ενισχύσουν τις μαθησιακές και αναπτυξιακές δεξιότητες των παιδιών τους, αλλά και να τα γνωρίσουν καλύτερα και να ανακαλύψουν τους φόβους, τα ενδιαφέροντά τους, ακόμα και εκείνα τα σημεία στα οποία ένα παιδί χρειάζεται περισσότερη διέγερση.
«Ζωντανέψτε» ιστορίες
Βοηθήστε το παιδί να ζωντανέψει την αγαπημένη του ιστορία, δημιουργώντας την προσωπική του εκδοχή. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενισχύστε τις ιδέες του κάνοντας ερωτήσεις που «προκαλούν» σκέψεις και εναλλακτικές απαντήσεις. Μαζί μπορείτε να την τροποποιήσετε με όποιον τρόπο σας βγει σε συνεργασία με το παιδί.
Χρησιμοποιήστε κούκλες και μαριονέτες
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει άφθονη πρόσβαση σε πράγματα όπως κούκλες, λούτρινα ζωάκια, φιγούρες δράσης κ.λπ. Στο θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά αποδίδουν εύκολα συναισθήματα και ιδέες στις κούκλες τους και συχνά τις χρησιμοποιούν για να εκφράσουν και να εξερευνήσουν προσωπικές τους σκέψεις και συναισθήματα.
Δημιουργήστε ένα «σετ» θεάτρου
Σε ένα κουτί, αποθηκεύστε διαφορετικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το παιδί όταν παίζει, όπως κούκλες, κοστούμια, σκηνικά κ.λπ.
Πηγή:imommy.gr