Είναι πολύ όμορφο και απαραίτητο τα παιδιά να έχουν τα παιχνίδια τους και να διασκεδάζουν. Ωστόσο, ακόμα κι εκεί χρειάζεται μέτρο.
Αν το σπίτι σας μοιάζει με βομβαρδισμένο εργοστάσιο παιχνιδιών, ίσως θα πρέπει να βάλετε μια τάξη και να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα. Σκεφτείτε ότι όταν το παιδί βρίσκεται μέσα σε αυτή την τρέλα δεν μπορεί ούτε να απολαύσει απόλυτα ούτε να καλλιεργήσει τη γνωστική του ικανότητα.
Επιπλέον, η ύπαρξη λιγότερων παιχνιδιών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο δημιουργικό παιχνίδι. Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο, η αφθονία των παιχνιδιών μείωσε αρκετά την ποιότητα του παιχνιδιού των νηπίων.
Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές
Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν 36 νήπια, από 18 έως 30 μηνών, σε συνεδρίες ελεύθερου παιχνιδιού. Σ’ αυτά τα παιδιά δόθηκαν είτε τέσσερα παιχνίδια είτε 16 παιχνίδια και στη συνέχεια παρατηρήθηκαν οι συμπεριφορές τους κατά τη διάρκεια συνεδριών συνεχούς παιχνιδιού που χαρακτηριζόταν από μεγάλη ποικιλία.
Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα νήπια που κατείχαν τέσσερα παιχνίδια παρουσίασαν υψηλότερη ποιότητα στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, αλληλεπιδρούσαν με τα παιχνίδια τους κατά περίπου 1,5 φορές περισσότερο από τα παιδιά που είχαν υπό την κατοχή τους 16 παιχνίδια. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι όλοι οι νεαροί συμμετέχοντες έπαιξαν είτε με τέσσερα είτε με 16 παιχνίδια σε διαφορετικές ημέρες και με τυχαία σειρά. Αυτό εξασφάλισε ότι οι διαφορές στα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποδοθούν στο περιβάλλον και όχι σε κάποια μεταβλητότητα μεταξύ των παιδιών.
Γιατί είναι κακό τα παιδιά να έχουν πολλά παιχνίδια;
Αρκεί απλώς να φανταστείτε πώς ένα ακατάστατο γραφείο μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και τη λειτουργικότητά σας. Με τον ίδιο τρόπο, η υπερβολική αφθονία παιχνιδιών, αποσπά την προσοχή των παιδιών. Δεν ξέρουν με τι να ασχοληθούν και πώς να ασχοληθούν και το μυαλουδάκι τους μπερδεύεται.
Τα πλεονεκτήματα από την μείωση των παιχνιδιών
Αν μειώσετε τα παιχνίδια των παιδιών σας να ξέρετε ότι ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά τους. Όταν τα παιδιά έχουν χώρο –και πρακτικά- καλλιεργείται η φαντασία τους και μπορούν εμπνευστούν και να νέες ιδέες και αυτοσχέδια παιχνίδια. Με αυτό τον τρόπο εξασκείται η κριτική τους σκέψη, ακονίζεται το μυαλό και η επινοητικότητά τους. Επίσης, ένα πιο ήρεμο περιβάλλον προάγει τη συγκέντρωση και την επίγνωση.
Ταυτόχρονα, το να μην κατέχουν από μικρά πολλά υλικά αγαθά τα βοηθάει να εκτιμήσουν πιο ουσιαστικές αξίες στη ζωή και να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, φροντίζοντας τα υπάρχοντά τους. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, τα παιδιά αισθάνονται πιο ελεύθερα και πιο σίγουρα να αναπτύξουν τις οργανωτικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Εξασκούνται στο πώς να διαπραγματεύονται και να επιλύουν τις συγκρούσεις τους.
Αναφορικά με τον χρόνο, τα παιδιά που δεν χάνουν το μυαλό τους μέσα σε μια τεράστια γκάμα επιλογών, αποκτούν αυτόματα περισσότερο ποιοτικό χρόνο να αφιερώσουν σε κοινές οικογενειακές δραστηριότητες και εμπειρίες.
Συν τοις άλλοις, σκεφτείτε πόση οικονομία θα κάνετε αν δεν προχωράτε σε παρορμητικές αγορές. Τέλος, αν αγοράζετε λιγότερα παιχνίδια, ταυτόχρονα βάζετε και το λιθαράκι σας στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα περισσότερα από τα παιχνίδια κατασκευάζονται από πλαστικό ή άλλα μη βιοδιασπώμενα υλικά. Επενδύστε σε λιγότερα παιχνίδια υψηλότερης ποιότητας, φτιαγμένα από βιώσιμα υλικά.
Πώς να αποφύγετε τις υπερβολές με τα παιχνίδια
Το κλειδί είναι να προσφέρετε στα παιδιά σας εμπειρίες και τη δυνατότητα για ελεύθερο παιχνίδι. Το λούνα παρκ, το παιχνίδι στο πάρκο, μια βόλτα στο μουσείο ή στις άγνωστες γωνιές της πόλης, μια ταινία, τα αθλήματα με φίλους ή ένα ταξίδι συγκαταλέγονται σε κάποιες μόνο από τις πολλές επιλογές που έχετε και μπορείτε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας. Διασκεδάστε δημιουργώντας αναμνήσεις.
Πηγή:imommy.gr