Αρχική News Τα «Μωρά Θαύματα» και το ειδικά σχεδιασμένο παιδιατρικό ασθενοφόρο

Τα «Μωρά Θαύματα» και το ειδικά σχεδιασμένο παιδιατρικό ασθενοφόρο

Τα-«Μωρά-Θαύματα»-και-το-ειδικά-σχεδιασμένο-παιδιατρικό-ασθενοφόρο

Nεογνολογικό και παιδιατρικό ασθενοφόρο, ειδικά σχεδιασμένο για πρόωρα νεογνά και νεογνά με άλλα προβλήματα υγείας, που θα στοιχίσει περίπου 300 χιλιάδες ευρώ αποκτά η Υπηρεσία Ασθενοφότρων του Υπουργείου Υγείας ως δωρεά του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα».

Στόχος, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, είναι τα παιδιά αυτά να μεταφέρονται με απόλυτη ασφάλεια στις ειδικές Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Παίδων και Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», ο κ. Ιωάννου είπε ότι το ασθενοφόρο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίου τύπου ιατρικά μηχανήματα και συστήματα τηλεϊατρικής και επιπρόσθετα, θα διαθέτει υπερσύγχρονη θερμοκοιτίδα μεταφοράς νεογνών με ηλεκτρονικό, νεογνολογικό αναπνευστήρα, μόνιτορ παρακολούθησης νεογνών και άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο ασθενοφόρο  με τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που θα διαθέτει, θα παρέχει εξειδικευμένη, εντατική και υψηλής ποιότητας φροντίδα σε όλα τα νεογέννητα και τα παιδιά της Κύπρου.

«Η δωρεά αυτή του Συνδέσμου σίγουρα θα συντείνει σημαντικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα μωρά που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν από τις πρώτες ώρες και μέρες ζωής τους σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, αλλά και στη στήριξη των οικογενειών τους», υπογράμμισε.

Τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, δείχνουν ότι η συχνότητα της προωρότητας παρουσιάζει μια συνεχή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε ολόκληρο τον κόσμο 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μεγάλος αριθμός εξ αυτών, χρειάζεται να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για αρκετό διάστημα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών.

Σε πολλές περιπτώσεις, συνέχισε, τα παιδιά αυτά, εκτός από την ειδική αντιμετώπιση και φροντίδα της οποίας χρήζουν αμέσως μετά τη γέννησή τους, χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα ίσως και για ολόκληρη τη ζωή τους.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», ως μέλος του δικτύου οργανώσεων γονέων από ολόκληρη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια με στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα νεογνά και τους γονείς τους.

KYΠΕ