Αρχική News Πότε τα μωρά συνδέουν τις έννοιες των λέξεων; Η επιστήμη απαντά

Πότε τα μωρά συνδέουν τις έννοιες των λέξεων; Η επιστήμη απαντά

Τα μωρά ακούν και μαθαίνουν από αυτά που λέτε, ακόμα κι αν δεν φαίνεται.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), τα μωρά ήδη στους έξι μήνες κατανοούν και συνδέουν τις λέξεις με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι ενήλικες.

Οι ερευνήτριες και οι ερευνητές στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Duke χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο λογισμικό παρακολούθησης των ματιών αλλά και βρεφικά καπέλα στα οποία κόλλησαν μία μικρή βιντεοκάμερα , με σκοπό να εξετάσουν εάν καταλαβαίνουν εάν συνδέουν λέξεις όπως για παράδειγμα το «αυτοκίνητο» με το «καροτσάκι».

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μωρά γνωρίζουν πότε οι λέξεις συνδέονται και το «εσωτερικό» τους λεξιλόγιο επηρεάζεται από τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μιλούν για αντικείμενα στο σπίτι .

«Η συμβουλή μου προς τους γονείς είναι πάντα, όσο περισσότερο μιλάτε στο παιδί σας, τόσο το καλύτερο», λέει η δρ Elika Bergelson, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, καθώς εξηγεί: «Γιατί ακούν και μαθαίνουν από αυτά που λέτε, ακόμα κι αν δεν φαίνεται».

pote-mila-ena-paidi-me-autismo.jpg

  1. Πρώτο μέρος έρευνας: Στο εργαστήριο

Στο πρώτο μέρος της μελέτης, τα μωρά βρέθηκαν σ’ ένα εργαστήριο και κοιτούσαν ζεύγη εικόνων, κάποιες σχετικές και κάποιες όχι. Ενώ κοιτούσαν τις φωτογραφίες, ένας γονιός ονομάτιζε ένα από τα αντικείμενα . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την εικόνα, η οποία περιγραφόταν από τη μαμά ή τον μπαμπά τους, παρόλο που μπορεί να μην είχαν καμία σχέση μεταξύ τους.

Πιο συγκεκριμένα, τους ήταν εύκολο να κοιτάζουν το αντικείμενο που ονομάτιζε η μαμά ή ο μπαμπάς τους όταν τα αντικείμενα ήταν διαφορετικά, αλλά όταν ήταν σχετικά ήταν λίγο μπερδεμένα. Για παράδειγμα, καταλάβαιναν πως η «μύτη» και το «στόμα» είναι παρόμοια, αλλά ξέρουν ότι το «μπουκάλι» και το «αυτοκίνητο» δεν είναι.

«Μπορεί να μην γνωρίζουν την πλήρη ενήλικο νόημα μιας λέξης, αλλά φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι πιο παρόμοιο στο νόημα συγκεκριμένων λέξεων», υπογραμμίζει η ειδικός.

2. Δεύτερο μέρος έρευνας: Στο σπίτι

Στο δεύτερο μέρος του «πειράματος» τα μωρά παρατηρήθηκαν στο σπίτι με τη βοήθεια μικρών καταγραφικών καμερών που είχαν τοποθετηθεί στα καπέλα τους και των γιλεκών, τα οποία κατέγραφαν τον ήχο .

Οι ερευνητές εξέτασαν τις ηχογραφήσεις και διαπίστωσαν ότι τα μωρά συνέδεαν τα νοήματα των λέξεων όταν οι γονείς μιλούσαν για κάτι που υπάρχει. Αν μία μαμά κρατούσε ένα στυλό και το ονομάτιζε, το μωρό μάθαινε τι σήμαινε αυτή η λέξη, αλλά αν η μαμά μιλούσε για κάτι που το μωρό δεν μπορούσε να δει, η σύνδεση δεν γινόταν.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και δεν προτείνουν ακόμη στους γονείς να μιλούν στο μωρό τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Πηγή:mothersblog.gr