Αρχική News Γιατί τα μάτια των μωρών αλλάζουν χρώμα;

Γιατί τα μάτια των μωρών αλλάζουν χρώμα;

Γιατί-τα-μάτια-των-μωρών-αλλάζουν-χρώμα;

Το χρώμα των ματιών με το οποίο γεννιούνται τα μωρά μπορεί να μην είναι το μόνιμο χρώμα των ματιών τους…

Το χρώμα των ματιών με το οποίο γεννιούνται τα μωρά δεν είναι απαραίτητα το χρώμα των ματιών που θα έχουν καθώς πλησιάζουν τα πρώτα τους γενέθλια. Αυτό συμβαίνει γιατί σε συνδυασμό με τα γονίδια και την μελανίνη, η ίριδα μπορεί να αλλάξει χρώμα. Ως εκ τούτου, ακριβώς όταν οι γονείς νομίζουν ότι το μωρό τους έχει γαλανά μάτια, μπορεί να ανακαλύψουν ότι το μικρό τους τελικά έχει πράσινα, γκρίζα ή καστανά. Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό αυτά τα όμορφα καφέ ή μπλε μάτια να παραμείνουν όπως είναι, λένε οι ειδικοί.

Δεν θα χρειαστεί να αναρωτιέστε για πολλούς μήνες για το χρώμα τους. Εάν η πλειοψηφία της οικογένειας έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα ματιών είναι πολύ πιθανό το μωρό να κληρονομήσει το συγκεκριμένο χρώμα. Υπάρχουν όμως και ορισμένες φορές που μπορεί να εμφανιστεί κάποια μίξη ή και ένα χρώμα εντελώς απρόσμενο.

Πότε ξεκινούν να αλλάζουν χρώμα τα μάτια του μωρού

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, οι γονείς θα συνηθίσουν να βλέπουν στα μωρά τους ένα συγκεκριμένο χρώμα ματιών. Αλλά, αν τα μάτια τους είναι ανοιχτόχρωμα, είναι πολύ πιθανό όταν τα μωρά πλησιάζουν τα πρώτα τους γενέθλια, αυτό το μπλε να μην είναι πλέον η ίδια απόχρωση ή ακόμα και να αλλάξει τελείως και από μπλε για παράδειγμα να γίνει καφέ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα μωρά φτάσουν στα πρώτα τους γενέθλια, το χρώμα των ματιών τους θα έχει διαμορφωθεί πλήρως. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα μεταξύ των έξι και εννέα μηνών είναι η περίοδος που το χρώμα των ματιών των μωρών θα αρχίσει να αλλάζει. Κάτι που μπορεί να μην είναι εμφανές από την αρχή, καθώς η αλλαγή είναι σταδιακή.

Ωστόσο, θα υπάρξει κάποια στιγμήγ που η απόχρωση του χρώματος των ματιών θα είναι αισθητά διαφορετική και οι γονείς θα αναγνωρίσουν ότι το χρώμα των ματιών με το οποίο γεννήθηκαν τα μωρά τους δεν είναι πλέον το ίδιο.

Τι ρόλο παίζουν τα γονίδια

Τα δύο πιο κοινά γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το OCA2 και το HERC2. Αυτά είναι τα κύρια γονίδια που καθορίζουν εάν τα μωρά θα έχουν μπλε, πράσινα, καστανά ή και ανοιχτά καστανά μάτια. Όμως, όταν εμπλακούν τα άλλα 14 γονίδια θα καθοριστεί το πραγματικό χρώμα των ματιών.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις και των τεσσάρων αυτών χρωμάτων, που τελικά καταλήγουν να αποτελούν το πραγματικό χρώμα των ματιών των μωρών.

Τι ρόλο παίζει η μελανίνη

Το χρώμα των ματιών με το οποίο γεννιούνται τα μωρά δεν παραμένει στην ίδια απόχρωση για πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί μόλις τα νεογέννητα εκτίθενται στο φως, η μελανίνη στα μάτια τους ενεργοποιείται.

Πηγή:imommy.gr