Αρχική News Τα γέλια του μωρού

Τα γέλια του μωρού

Τα-γέλια-του-μωρού

Τα μωρά συνήθως δεν ξεκινούν την εκδήλωση των κοινωνικών… συναισθημάτων τους μέχρι να γίνουν οκτώ μηνών, αλλά τα χαμόγελά τους μπορεί να πουν πολλά αρκετά νωρίτερα.

• Νεογέννητα… χαμόγελα 

Τα χαμόγελα των νεογνών χαμογελώντας εμφανίζονται από τη γέννησή τους μέχρι και ηλικία ενός μηνός , αλλά δεν έχουν κανένα συναισθηματικό περιεχόμενο. Τα χαμόγελα είναι αυθόρμητα και συχνά συμβαίνουν, όταν το μωρό έχει υπνηλία ή κατά τη διάρκεια κάποιων σταδίων του ύπνου. Τα χαμόγελα μωρών μειώνονται όσο ωριμάζουν, αν και τα πρόωρα μωρά χαμογελούν περισσότερο από τα τελειόμηνα.

• Μέχρι το δεύτερο μήνα

Σε περίπου ένα ή δύο μήνες, τα μωρά θα αρχίσουν σταδιακά να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα, που δέχονται από το περιβάλλον τους. Το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας, όταν θα είναι πλήρως ξύπνιο, θα εμφανιστεί πιθανότατα μεταξύ έξι και δέκα εβδομάδων.

Σε αυτή την ηλικία μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας. Το μωρό σας είναι πιθανό να ανταποκριθεί σε ακουστικά ερεθίσματα πρώτα, όπως η μουσική ή η φωνή της μαμάς και του μπαμπά. Στη συνέχεια έρχεται ως αντίδραση σε οπτικά ερεθίσματα, αλλά και στον συνδυασμό τους.

• Μεταξύ δύο και έξι μηνών

Μην πιέζετε το μικρό σας να χαμογελάσει, αλλά μόλις το κάνει, να το χαρείτε. Σε δύο έως τρεις μήνες, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας αρχίζει να κοιτά κατευθείαν σε σας όταν χαμογελάει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα μωρά θα ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο σε μία πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση. Κάντε γκριμάτσες για να κάνετε το μωρό σας να γελάσει.
Στους τέσσερις έως έξι μήνες, το μωρό σας θα αρχίσει να χαμογελάσει, κάθε φορά που θα το κοιτάτε. Κρατήστε για λίγο το βλέμμα σας μακριά του και επιστρέψτε σε αυτό.

• Από έξι έως δώδεκα μηνών

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα αρχίσετε να βλέπετε πολλά διαφορετικά χαμόγελα. Κατά γενικό κανόνα, τα ανοιχτά χαμόγελα στο στόμα φανερώνουν μεγαλύτερη χαρά. Το μωρό σας θα αρχίσει να παίζει με το γέλιο. Μετά τους οκτώ ή εννέα μήνες, χρησιμοποιούν τα χαμόγελά τους συχνά σε κοινωνικές καταστάσεις, αλλά και ως μια μέθοδο επικοινωνίας, οπότε φροντίστε να ανταποκρίνεστε στο μωρό σας, όταν σας δίνει ένα μεγάλο χαμόγελο.

Πηγή: giatimama.gr