Την εύκολη οδό επιλέγουν τόσο οι εγκυμονούσες όσο και οι γυναικολόγοι για τις γεννήσεις για διαφορετικούς λόγους, καθιστώντας την Κύπρο πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό καισαρικών τομών.
«Η επιτροπή έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ανάμεσα σ` αυτούς περιλαμβάνεται η διασφάλιση της καλής υγείας, η προώθηση της ευημερίας, διασφαλίζοντας την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής κι αναπαραγωγικής περίθαλψης, η ενημέρωση, εκπαίδευση και η ενσωμάτωση της αναπαραγωγικής υγείας στις εθνικές στρατηγικές», λέει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Οι λόγοι για τους οποίους η καισαρική αποτελεί πρώτη επιλογή ποικίλουν, με πρώτιστο για τις γυναίκες το φόβο, και το μειωμένο ρίσκο για τους γυναικολόγους οι οποίοι προχωρούν στην αμυντική και πιο γρήγορη ιατρική, αποφεύγοντας τις αυξημένες πιθανότητες λάθους.
«Πριν μερικά χρόνια η επιθυμία της γυναίκας για καισαρική δεν ήταν λόγος για καισαρική. Έπρεπε να υπάρχει ιατρικός λόγος. Τώρα αν κάτι πάει λάθος στον τοκετό και κάνει αγωγή, μιλάμε για αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Στην Κύπρο υπάρχουν τώρα υποθέσεις με αγωγές που ζητούν 1,5 εκατομμύριο ευρώ και ως αποζημίωση. Θα είναι αμυντική ιατρική για να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις και αγωγή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής – Μαιευτικής Εταιρείας, Δρ Γαβριήλ Καλακουτής.
Το οικονομικό, προσθέτει, δεν συνιστά κίνητρο.
«Ζητήσαμε από τον ΟΑΥ να αμείβεται ο γυναικολόγος παραπάνω για φυσιολογικό τοκετό αντί για καισαρική. Ο ΟΑΥ δεν το δέχτηκε, είπε να αυξηθεί η αμοιβή των γιατρών για φυσιολογικό τοκετό αλλά να μειωθεί για καισαρική. Κι αυτό δεν το δεχθήκαμε. Ένας γυναικολόγος τίμιος που κάνει επείγουσα καισαρική για ιατρικούς λόγους, μετά θα τιμωρείται επειδή κάνει καισαρική τομή», πρόσθεσε ο Δρ Καλακουτής.
Πάντως, παρά τις προσπάθειες για μείωση των καισαρικών τομών, αυτές το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται να αυξηθούν.
Πηγή:omegalive.com