Αρχική News Σπάνια περίπτωση που συμβαίνει 1 στις 30 εκατ. γεννήσεις – Αγοράκι γεννήθηκε...

Σπάνια περίπτωση που συμβαίνει 1 στις 30 εκατ. γεννήσεις – Αγοράκι γεννήθηκε χωρίς πέος

Σπάνια-περίπτωση-που-συμβαίνει-1-στις-30-εκατ.-γεννήσεις-–-Αγοράκι-γεννήθηκε-χωρίς-πέος

Ένα αγόρι από το Ιράν γεννήθηκε χωρίς πέος – και οι χειρουργοί αμφιλεγόμενα θέλουν να του φτιάξουν έναν κόλπο.

Η περίπτωση του παιδιού αυτού ονομάζεται στην ιατρική, αφαλλία, ενώ πιστεύεται ότι είναι τόσο σπάνια και εμφανίζεται μόνο σε μία στις 30 εκατομμύρια γεννήσεις, ενώ στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί λιγότερες από 100 τέτοια περιστατικά.

Το αγοράκι, που ήταν 14 μηνών, όταν η περίπτωσή του δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό, ακόμη είχε όσχεο και δύο όρχεις. Ωστόσο, η ούρησή του γινόταν μέσω του πρωκτού του ως αποτέλεσμα αυτού του ασυνήθιστου ελαττώματός του.

Η αφαλλία συμβαίνει, όταν αποτυγχάνει η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων φυσιολογικά μέσα στην μήτρα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης. Είναι η ίδια διαδικασία που προκαλεί και την διφαλλία, κατά την οποία τα αγόρια γεννιούνται με δύο πέη.

This image shows the boy's urinary system after he was given a rectal enema with a special dye that would be highlighted  by a scan. It shows how the connection between his bladder and his rectum

Οι γιατροί που κατέγραψαν αυτήν την περίπτωση στο Radiology Case Reports ανέφεραν, ότι το αγοράκι γεννήθηκε φυσιολογικά και σε καλή γενικά κατάσταση. Η μητέρα του, η οποία δεν κατονομάζεται, δεν είχε επίσης προβλήματα στην εγκυμοσύνη της.

Εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν μετά τη γέννησή του, επέτρεψαν στους γιατρούς να διαπιστώσουν πώς λειτουργούσε το ουροποιητικό του σύστημα. Μία εξέταση αποκάλυψε μία ασυνήθιστη σύνδεση μεταξύ της ουροδόχου κύστης του και του οσχέου.

Σήμερα, οι χειρουργοί, σε αγοράκια που γεννιούνται με αφαλλία, προχωρουν σε μία διδικασία που λέγεται φαλλοπλαστική. Μπορούν να τοποθετήσουν επίσης μία ουρήθρα, αποκαθιστώντας το ουροποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτού του αγοριού από το Ιράν, οι γιατροί ανέφεραν, ότι η προτεινόμενη θεραπεία είναι μία επέμβαση ανασχεδιασμού του φύλου, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ψευδο-κόλπο. Συνιστούν επίσης, θεραπεία με οιστρογόνα κατά την εφηβεία για την καταστολή αλλαγών στο σώμα του, όπως η ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο και η εμβάδυνση της φωνής, προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο του φύλο.

 

Ενώ ιστορικά αυτή ήταν η αντιμετώπιση της αφαλλίας, με τα αγόρια να μεγαλώνουν ως κορίτσια, φιλανθρωπικές οργανώσεις επέκριναν αυτήν την προσέγγιση καθώς συνήθως καθοδηγείται από τις κοινωνικές προσδοκίες για το φύλο και το φύλο, όχι για ιατρικούς λόγους.

Οι γιατροί, παρόλα αυτά, δεν ανέφεραν, αν τελικά το αγοράκι υποβλήθηκε σε αυτήν την επέμβαση.

Τα αγοράκια που γεννιούνται με αφαλλία συχνά αντιμετωπίζονται ως διεμφυλικά. Εκτιμάται ότι τα περιστατικά αφαλλίας καταγράφονται σε μία περίπτωση ανά 30 εκατομμύρια γεννήσεις. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν, ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν αναφέρονται, λόγω του κοινωνικού στίγματος σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η Aphallia είναι το όνομα μιας εξαιρετικά σπάνιας πάθησης όπου ένα αγόρι γεννιέται χωρίς πέος.

Πώς συμβαίνει;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι το προκαλεί, αλλά εμφανίζεται στη μήτρα καθώς το έμβρυο αναπτύσσει το ουροποιητικό του σύστημα και τα γεννητικά του όργανα.

Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη διαδικασία προκαλώντας αφαλλία.

Πώς ουρούν τα άτομα με αφαλλία;

Μερικές φορές δημιουργείται μια τρύπα στο περίνεο για να ουρήσει το αγόρι.

Σε άλλες περιπτώσεις η ουροδόχος κύστη μπορεί να συνδεθεί με το ορθό και τα ούρα περνούν έξω από τον πρωκτό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Κάθε περίπτωση είναι ατομική με τη δυσπλασία που οδηγεί σε αφαλλία που μερικές φορές επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία.

Τα αγόρια με αφαλία μερικές φορές υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση θηλυκοποίησης και μεγαλώνουν ως κορίτσια, αν και αυτό είναι αμφιλεγόμενο καθώς γίνεται γενικά λόγω κοινωνικών προσδοκιών, όχι για ιατρικούς λόγους.

Μπορούν τα άτομα με αφαλλία να κάνουν παιδιά;

Αυτό εξαρτάται από το αν οι όρχεις τους αναπτύχθηκαν σωστά και αν δεν αφαιρέθηκαν ως μέρος της χειρουργικής επέμβασης θηλυκοποίησης.

Χάρη στην τεχνολογία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι τεχνικά δυνατό για τα άτομα με αφαλία να αποκτήσουν παιδιά εάν μπορεί να εξαχθεί το σπέρμα τους.

Πηγή είδησης:Daily Mail