Αρχική News Σε έξαρση είναι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας-Όσα πρέπει να ξέρετε

Σε έξαρση είναι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας-Όσα πρέπει να ξέρετε

Σε-έξαρση-είναι-τα-κρούσματα-γαστρεντερίτιδας-Όσα-πρέπει-να-ξέρετε
Σε έξαρση είναι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες εβδομάδες, με αρκετά παιδιά, μάλιστα, να έχουν νοσηλευτεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο. 
 
O Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Αβραάμ Ηλία ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σε έξαρση. 
Όπως ανέφερε ο κ. Ηλία, υπάρχουν δύο τύποι γαστρεντερίτιδας, η ιογενής που οφείλεται σε ιούς και η μικροβιακή που προκαλείται από βακτήρια. 
 
Πρόκειται για μεταδοτική νόσο, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της στοματοπεπτικής οδού, σε συνθήκες κακής υγιεινής. 
 
Και σε αυτή τη νόσο, το πλύσιμο των χεριών είναι χρυσός κανόνας. 
 
Η νόσος, όπως ανέφερε, εκδηλώνεται με γαστρεντερικές διαταραχές σε 1-3 ημέρες από τη μετάδοση του ιού. 
 
Όσον αφορά τα συμπτώματα, στην μικροβιακή γαστρεντερίτιδα είναι ιδιαίτερα έντονα, με εμετούς, πυρετούς, διαρροϊκές κενώσεις οι οποίες ποικίλουν στον αριθμό, ενώ μπορεί να περιέχουν και αίμα, με έντονο κοιλιακό άλγος. 
 
Στην ιογενή γαστρεντερίτιδα τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια. 
 
Ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι τα βρέφη κάτω των 12 μηνών, τα οποία αφυδατώνονται εύκολα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. 
 
Ο κ. Ηλία τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα εάν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως νωχελικότητα, ξηρότητα στους στοματικούς βλεννογόνους, μείωση των ούρων και κλάμα χωρίς δάκρυα. 
 
Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει άμεσα το παιδί να μεταφερθεί σε γιατρό. 
 
Η αφυδάτωση, τόνισε, μπορεί μέχρι και να στοιχίσει τη ζωή σε ένα παιδί.