Αρχική News Η ρουτίνα των 13 λεπτών που βοηθάει ένα μωρό που κλαίει να...

Η ρουτίνα των 13 λεπτών που βοηθάει ένα μωρό που κλαίει να κοιμηθεί

Κάποιοι γονείς έχουν την τύχη να έχουν μωράκια με μηδενικές δυσκολίες στον ύπνο. Οι περισσότεροι όμως ταλαιπωρούμαστε με το ζήτημα του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξαγρυπνάμε, να κοιμόμαστε όρθιες και να είμαστε εξαντλημένες όλο το 24ωρο.

Κάποιοι γονείς έχουν την τύχη να έχουν μωράκια με μηδενικές δυσκολίες στον ύπνο. Οι περισσότεροι όμως ταλαιπωρούμαστε με το ζήτημα του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξαγρυπνάμε, να κοιμόμαστε όρθιες και να είμαστε εξαντλημένες όλο το 24ωρο.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Current Biology προτείνει μία καινούρια… συνταγή ύπνου. Η Kumi Kuroda, ερευνήτρια απ’ το RIKEN Center for Brain Science στην Ιαπωνία που ηγήθηκε της έρευνας, επισημαίνει πόσο μεγάλη σημασία έχει για τα βρέφη να τα κρατάμε αγκαλιά πριν τον ύπνο.

Μεγάλη σημασία δίνεται στο πώς θα πέσουν οι καρδιακοί παλμοί του μωρού ανάλογα με τις κινήσεις του γονέα και μέσα από τη μελέτη οι ερευνητές κατέληξαν σε κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Πώς να κάνεις το μωρό να κοιμηθεί γρήγορα σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αφού δοκιμάστηκαν διάφορες τεχνικές, αυτή που εν τέλει λειτούργησε καλύτερα ήταν το να περπατήσεις για πέντε λεπτά με το μωρό που κλαίει στην αγκαλιά σου. Όλα τα μωράκια σταμάτησαν να κλαίνε και είχαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς μετά από μια βόλτα 5 λεπτών – και περίπου τα μισά απ’ αυτά από αποκοιμήθηκαν πριν περάσουν τα 5 λεπτά. Ωστόσο το περπάτημα δεν βοήθησε τα μωρά που ήταν ήδη ήρεμα και έτοιμα για ύπνο!

Από την άλλη, το να κάθεσαι σε χαλαρή στάση κρατώντας στην αγκαλιά σου το μωρό που κλαίει, μοιάζει να μη βοηθάει το βρέφος να ρίξει τους καρδιακούς παλμούς του, σύμφωνα με την έρευνα.

Αντίστοιχα κακή επίδραση στους παλμούς και στο κλάμα του μωρού είχε και η απότομη παύση του περπατήματος αλλά και ο αποχωρισμός του μωρού απ’ το άτομο που το είχε αγκαλιά αμέσως μετά το περπάτημα. Αν ωστόσο, μετά την πεντάλεπτη βόλτα, οι γονείς κάθονταν για λίγο και συνέχιζαν να κρατάνε το μωρό στην αγκαλιά τους πριν το βάλουν στην κούνια, τότε ο αποχωρισμός απ’ την αγκαλιά και η μεταφορά στην κούνια γινόταν πιο εύκολα.

Με δυο λόγια, όταν το μωρό σας ταράζεται και δεν μπορεί να κοιμηθεί, η Δρ. Kuroda συνιστά στους φροντιστές να το κρατάνε περπατώντας για 5 λεπτά (αποφεύγοντας τις απότομες κινήσεις). Στη συνέχεια, προτείνει να καθίσουν με το μωρό για 8 λεπτά και στη συνέχεια να το βάλουν να κοιμηθεί. Αυτή η διαδικασία των 13 λεπτών είχε τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ύπνο του μωρού στην έρευνα.

Τι να προσέξετε στη ρουτίνα των 13 λεπτών

-Περπατήστε σε ένα καθαρό, ήρεμο κι επίπεδο εσωτερικό περιβάλλον.

-Στηρίξτε το κεφάλι του μωρού και κρατήστε το άνετο στην αγκαλιά σας.

-Διατηρήστε σταθερό ρυθμό βαδίσματος.

-Μην τρέχετε ή πηδάτε.

-Εάν το μωρό εξακολουθεί να κλαίει μετά από 5 έως 10 λεπτά μεταφοράς, σταματήστε να περπατάτε και ελέγξτε την ευεξία του μωρού.

Μην αγχώνεστε!

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο για τον ύπνο των παιδιών. Αν αυτό το κόλπο δεν πιάσει, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε κι ότι είστε καταδικασμένοι για πάντα στην αϋπνία! Δεκάδες διαφορετικοί λόγοι μπορεί να κρατούν ξύπνιο ένα μωράκι -από κολικούς μέχρι αναπτυξιακά άλματα- και ενίοτε δεν υπάρχουν κόλπα αρκετά αποτελεσματικά για να το κοιμίσουν στο λεπτό.

Αν αντιμετωπίζετε σταθερά πρόβλημα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας και, σε κάθε περίπτωση, ζητήστε βοήθεια από το περιβάλλον σας.

Πηγή:mama365.gr