
Σε «ραγδαία» αύξηση κλήσεων για bullying και κακοποίηση αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Hope For Children σημειώνοντας ότι 2024, πάνω από 2.000 παιδιά και γονείς ζήτησαν βοήθεια από τη Γραμμή 1466.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο οργανισμός «Hope For Children» CRC Policy Center, το 2023, η Γραμμή Βοήθειας δέχθηκε 890 κλήσεις, «ενώ το 2024 σημειώθηκε αλματώδης αύξηση, με τις κλήσεις να ανέρχονται σε 2.120». Η Γραμμή λειτουργεί καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, προσφέροντας ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη σε παιδιά και ενήλικες που καλούν για στήριξη και καθοδήγηση σε σχέση με περιστατικά κακοποίησης, παραμέλησης και βίας, αναφέρει, σημειώνοντας ότι χορηγός τεχνικής υποδομής της Γραμμής Βοήθειας είναι η εταιρεία XM, «συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της άμεσης υποστήριξης προς τα παιδιά και τις οικογένειες στην Κύπρο».
Όπως αναφέρει ο οργανισμός, «πλήθος κλήσεων αφορά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο, παραβατικές συμπεριφορές και διαδικτυακή βία». Ωστόσο, προσθέτει, σημαντικό μέρος των αιτημάτων αφορά σοβαρότερα ζητήματα, όπως ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκων. Οι αναφορές αυτές προέρχονται τόσο από τα ίδια τα παιδιά όσο και από γονείς ή τρίτους πολίτες, «καταδεικνύοντας την ανάγκη ύπαρξης εύκολα προσβάσιμων μηχανισμών προστασίας», σημειώνει.
«Σημαντική είναι και η συμβολή της Γραμμής στον θεσμό της αναδοχής στην Κύπρο, καθώς οι ανάδοχοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν για στήριξη σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα ανάδοχα παιδιά ή χρειάζονται βοήθεια στη διαχείριση κάποιας κρίσης, ιδιαίτερα σε ώρες εκτός λειτουργίας των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών», αναφέρει ο οργανισμός. Η Γραμμή Βοήθειας, προσθέτει, επεκτείνει τη δράση της και σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανάγκες σε βασικά είδη, όπως ρουχισμό, τρόφιμα και απαραίτητα προϊόντα για τα παιδιά, ενισχύοντας τη στήριξη σε ευάλωτες οικογένειες που βιώνουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες με άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία των παιδιών.
Σύμφωνα με το «Hope For Children», πολύ συχνά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τις επικοινωνούν και μέσω του 1466, σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αυξημένη χρήση των κοινωνικών δικτύων και των νέων τεχνολογιών, που εντείνουν τις πιέσεις και τους κινδύνους. Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, το «Hope For Children» αναφέρει ότι οργανώνει σεμινάρια και δράσεις ευαισθητοποίησης για γονείς και εκπαιδευτικούς, προωθώντας την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την ψηφιακή ευημερία.
«Σημαντικό ρόλο παίζει και η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών. Μέσα στο 2024, τα εργαστήρια ενημέρωσης του οργανισμού έφτασαν περίπου 7.000 μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Κύπρο, χάρη και στη στήριξη της XM», σημειώνει.
Σε δήλωσή της, η εκτελεστική διευθύντρια του «Hope For Children», Άντρια Νεοκλέους ανέφερε ότι, «με τη διαχρονική συνεργασία της XM διασφαλίζουμε άμεση ανταπόκριση σε θέματα προστασίας παιδιών, ενισχύοντας τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Η συνεργασία μας επιτρέπει να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στη ζωή των παιδιών, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον και άμεση πρόσβαση σε βοήθεια όταν τη χρειάζονται περισσότερο».
Σημειώνεται ότι, η σημασία της ύπαρξης τέτοιων Γραμμών Βοήθειας υπογραμμίζεται και από τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καλούν τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την ύπαρξη φιλικών προς τα παιδιά μηχανισμών άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων τους.
Πηγή:ΚΥΠΕ