Αρχική News Ψείρες: Τα μυστικά για να μείνουν μακριά

Ψείρες: Τα μυστικά για να μείνουν μακριά

Σύντομος οδηγός με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε αν οι ψείρες έχουν εγκατασταθεί στο κεφάλι του παιδιού σας.

Είναι μικροσκοπικές αλλά… πανούργες. Δεν έχουν φτερά και δεν ξεπερνούν τα τρία εκατοστά, όμως καταφέρνουν να προκαλέσουν πανικό ακόμα και στο πιο ψύχραιμο μέλος της οικογένειας. Ο λόγος, φυσικά, για τις ψείρες που μπορούν να επιβιώσουν στο κεφάλι έως και σαράντα ημέρες, γεννώντας μέχρι και δέκα φορές την ημέρα. Τα αβγά τους, γνωστά αλλιώς ως κόνιδες, προσκολλώνται στις τρίχες της κεφαλής και εκκολάπτονται (μετατρέπονται σε νύμφες) περίπου σε επτά ημέρες· χρόνος πολύτιμος καθώς, εάν αφεθούν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα, εξαιτίας του έντονου κνησμού που προκαλούν όσο τρέφονται με αίμα.

«Μαµά, µε τρώει το κεφάλι µου»

Το κυριότερο σύμπτωμα της φθειρίασης είναι ο έντονος κνησμός. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το παιδί έχει επίμονη φαγούρα στο κεφάλι, είναι σημαντικό να ελέγξετε διεξοδικά τα μαλλιά του, εστιάζοντας πίσω από τα αφτιά ή στη βάση του αυχένα, μιας και οι ψείρες συνηθίζουν να κρύβονται εκεί καθώς προτιμούν το ζεστό και υγρό περιβάλλον. Για να διευκολυνθείτε, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγεθυντικό φακό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να δείτε τις ψείρες αλλά και να ξεχωρίσετε την πιτυρίδα από τις κόνιδες.

Πρόληψη

Τα βασικότερα μέτρα πρόληψης κατά της φθειρίασης περιλαμβάνουν:

  • Μάθετε το παιδί να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα, όπως χτένες, βούρτσες και καπέλα.
  • Προτού φύγει από το σπίτι, εφαρμόστε στα μαλλιά του μια αντιφθειρική λοσιόν που θα μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης, εμποδίζοντας την προσκόλληση των ανεπιθύμητων εντόμων στο κεφάλι του.

Ψείρες: Πώς τις εξουδετερώνουμε;

Ενώ η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, σε περίπτωση που το παιδί κολλήσει, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να τις εξουδετερώσετε:

Επιλέξτε την κατάλληλη θεραπεία

Ενώ παλιότερα οι διαδικασίες αντιμετώπισής τους ήταν κοπιαστικές, καθόλου ευχάριστες ή ακόμα και επικίνδυνες, σήμερα υπάρχουν εξελιγμένες θεραπευτικές μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε άμεσα και με ασφάλεια από το πρόβλημα. Μπορείτε να επιλέξετε τοπικά αντιφθειρικά, όπως σαμπουάν, σπρέι, μάσκες ή λοσιόν που θα εξοντώσουν τα παράσιτα, ενώ παράλληλα φροντίζουν τα μαλλιά του παιδιού, χαρίζοντας λάμψη και απαλότητα. Να θυμάστε:

  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του θεραπευτικού προϊόντος.
  • Χρησιμοποιήστε το ειδικό χτενάκι σε μικρή τούφα κάθε φορά για να είστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί τόσο οι ενήλικες ψείρες, όσο και οι κόνιδες ή οι νύμφες.
  • Ανά δύο με τρεις μέρες κατόπιν της θεραπείας, έλεγξε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά του παιδιού χτενίζοντάς το με το ειδικό χτενάκι για να απομακρύνετε και τα πιο επίμονα παράσιτα.
  • Αφού ολοκληρώσετε με επιτυχία την θεραπεία και για όσο διάστημα κρίνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προληπτικά μια αντιφθειρική λοσιόν για να αποτρέψετε την επαναμόλυνση.

Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αγωγή από το στόμα ενώ εάν το παιδί είναι κάτω των δύο ετών, είναι καλύτερα να απευθυνθείτε στο παιδίατρο για να σας καθοδηγήσει στην καταλληλότερη θεραπευτική επιλογή.

Μειώστε το ενδεχόμενο εξάπλωσης

Αφού ελέγξετε το παιδί και βεβαιωθείτε ότι πράγματι έχει ψείρες, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την εξάπλωσή τους στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως στα αδέλφια του.

  • Αποφύγετε τις αγκαλιές και γενικότερα τη στενή επαφή.
  • Ελέγξτε τα μέλη της οικογένειας και τον εαυτό σας.
  • Το πλύσιμο με ζεστό νερό των καπέλων, των μαξιλαροθηκών και παρόμοιων αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το κεφάλι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό τους.

Επιπλέον μέτρα προστασίας

Ενώ οι ψείρες πεθαίνουν εάν μείνουν χωρίς τροφή για δύο ημέρες, οι κόνιδες μπορούν να επιβιώσουν έως και μία εβδομάδα εκτός κεφαλιού. Για αυτόν το λόγο, καλό είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω πρόσθετα μέτρα προκειμένου να αποφύγετε τη μελλοντική ταλαιπωρία:

  • Αφού σαπουνίσετε σχολαστικά τις βούρτσες και τις χτένες, είναι σημαντικό να τις απολυμάνετε με οινόπνευμα. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία, αφήστε τες να στεγνώσουν για 24 ώρες.
  • Πλύντε τα ρούχα που φορέθηκαν από το παιδί που είχε μολυνθεί, όπως και τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια του.
  • Ενημερώστε το σχολείο και τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν έρθει σε κοντινή απόσταση με το παιδί ώστε να λάβουν και εκείνοι τα μέτρα τους.

Πηγή:imommy.gr