Αρχική News Πρωτοφανής έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ – Παρέμβαση κυβέρνησης

Πρωτοφανής έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ – Παρέμβαση κυβέρνησης

Πρωτοφανής-έλλειψη-βρεφικού-γάλακτος-στις-ΗΠΑ-–-Παρέμβαση-κυβέρνησης

Πρωτοφανής έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ – Παρέμβαση κυβέρνησης

Η είδηση ότι υπήρχε πρόβλημα με τα αποθέματα βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ έσκασε σαν βόμβα τον Φεβρουάριο αυτού του έτους. Όμως αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό.

Γονείς ταξιδεύουν αμέτρητα χιλιόμετρα για να βρουν ακόμη και σε άλλες πολιτείες, το βρεφικό γάλα για το μωρό τους. Και η πρωτοφανής έλλειψη βρεφικού γάλακτος – φόρμουλας στην Αμερική, έχει μετατραπεί από περίεργη ταλαιπωρία για τους γονείς σε εθνική κρίση.

Σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας και του Τενεσί, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα αποθέματα στα καταστήματα. Σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει έλλειψη βρεφικού γάλακτος φόρμουλας σε ποσοστό 40% – δηλαδή εικοσαπλάσια αύξηση από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Γιατί υπάρχει έλλειψη σε βρεφικό γάλα σκόνη στις ΗΠΑ;

Αλυσιδωτά προβλήματα δημιούργησαν ένα domino effect και κατέρρευσε η διαθεσιμότητα φόρμουλας σε όλη σχεδόν την Αμερική. Σύμφωνα με τη New York Times, η πρωτοφανής έλλειψη φόρμουλας προκλήθηκε από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αναφορές κάνουν λόγο για μη διαθεσιμότητα ορισμένων συστατικών της φόρμουλας που είναι απαραίτητα για την παραγωγή της.

Όμως σαν να μην έφτανε αυτό, το πρόβλημα επιδεινώθηκε από το κλείσιμο εργοστασίου της εταιρείας βρεφικών τροφών Abbott Nutrition. Η Abbott – είναι παραγωγός της μάρκας Similac – εφοδίαζε την Αμερική με το 40% της βρεφικής φόρμουλας στα ράφια. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τουλάχιστον 4 μωρά νοσηλεύτηκαν με βακτηριακές λοιμώξεις και 2 πέθαναν μετά την κατανάλωση προϊόντων της εταιρίας.

Έτσι λοιπόν έκλεισε ένα μεγάλο εργοστάσιο στο Μίσιγκαν και προχώρησε σε τρεις ανακλήσεις προϊόντων λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μόλυνση. Επομένως οι ελλείψεις βρεφικού γάλακτος στα καταστήματα μεγαλώνουν.

 

Κυκλοφορούν συνταγές για σπιτική φόρμουλα

Αν τσεκάρει κανείς hashtag όπως #babyformulashortage ή #FormulaShortage θα δει απίστευτα πράγματα που ούτε φανταζόμασταν. Προσευχές για τους γονείς σε απόγνωση, φωτογραφίες από άδεια ράφια, συνταγές για σπιτικό βρεφικό γάλα, όπως αυτές που ακολουθούν.

 

 

Οι παιδίατροι όμως κάνουν θερμή παράκληση στους γονείς να ΜΗΝ δίνουν στα παιδιά σπιτικό βρεφικό γάλα. Αλλά ούτε και να βάζουν περισσότερο νερό αραιώνοντας το γάλα. Και τα δύο είναι επικίνδυνα για τα βρέφη!

Ενδεικτικά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η Αμερικάνικη Εταιρεία Παιδιατρικής συστήνει μόνο σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, να δώσουν γάλα αγελάδας σε μωρά άνω των 6 μηνών και μόνο σε μωρά υγιή χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες. Τονίζει όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ιδανικό και θα πρέπει να δώσει ο παιδίατρος του μωρού τη σύμφωνη γνώμη του.

Ακόμη και γάλα φόρμουλας για νήπια, η A.A.P λέει ότι μπορεί να δοθεί σε μωρά που πλησιάζουν το έτος και δεν έχουν άλλα προβλήματα. Και πάλι όμως τονίζει ότι δεν είναι ιδανικό και δεν συνιστάται. Πάντα σε επικοινωνία με τον παιδίατρο και εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Αλυσίδα βοήθειας και αλληλοϋποστήριξης
Έχουν δημιουργηθεί ήδη ομάδες όπου οι γονείς προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να πάρουν πληροφορίες. Γονείς που πήγαν sτο τάδε κατάστημα και βρήκαν φόρμουλα. Όμως και πάλι αυτό αλλάζει γρήγορα γιατί τα ράφια αδειάζουν στο λεπτό. Εννοείται ότι υπάρχει πλαφόν στην ποσότητα για να φτάσει για όλους, αλλά δεν είναι αρκετό.

Δυστυχώς συχνά στα καταστήματα που έχουν ακόμη κάποια αποθέματα, οι τιμές του βρεφικού γάλακτος έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί.

Αλυσίδα βοήθειας από θηλάζουσες

Κοινότητες και ομάδες μαμάδων που θηλάζουν και μπορούν να προσφέρουν το γάλα τους για άλλα μωρά, κάνουν έκκληση στους γονείς να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Έτσι ώστε κανένα μωρό να μην κινδυνέψει από την πρωτοφανή έλλειψη βρεφικού γάλακτος.

Παρενέβη η κυβέρνηση για τη σοβαρότητα της κατάστασης
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν δήλωσε ότι εργάζεται για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της έλλειψης βρεφικών παρασκευασμάτων στις ΗΠΑ. Ανακοίνωσε προσπάθειες για την αύξηση των εισαγωγών από άλλα κράτη. Ενώ ο FDA δήλωσε ότι συνεργάζεται με την εταιρεία Abbott Nutrition για να ανοίξει ξανά το εργοστάσιο που έκλεισε. Δυστυχώς παρόλα αυτά, αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οι Αμερικανοί μπορεί να μην δουν γρήγορη ανακούφιση στο πρόβλημα.

Οι πολίτες είναι θυμωμένοι για την αργή αντίδραση τόσο του FDA όσο και της κυβέρνησης, μιας και θα μπορούσε να λυθεί πολύ νωρίτερα.

Πηγή:e-mama.gr