Αρχική News Πρώτη φορά παιδικός σταθμός: 10 φράσεις που πρέπει να πεις στο παιδί...

Πρώτη φορά παιδικός σταθμός: 10 φράσεις που πρέπει να πεις στο παιδί για να νιώσει ασφαλές

Η πρώτη φορά που ένα παιδί πηγαίνει σε παιδικό σταθμό είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς του. Είναι λογικό να νιώθει αγχωμένο και είναι στο χέρι μας να το βοηθήσουμε να νιώσει ασφάλεια, λέγοντάς του αυτές τις φράσεις:

«Εδώ είναι ένα όμορφο μέρος γεμάτο παιδιά και παιχνίδια!»
Αυτή η φράση υποδηλώνει ένα περιβάλλον γεμάτο χαρά και παιχνίδι, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα παιδιά, καθώς μέσα σε αυτό θα εξελιχθούν και θα μάθουν πολλά πράγματα που βοηθάνε στην κοινωνική και πνευματική τους ανάπτυξη. Με αυτή τη θετική στάση, σίγουρα θα νιώσει ασφάλεια και παρηγοριά που σας αποχωρίζετε.

«Ανυπομονώ να μου λες κάθε μέρα τι όμορφα πράγματα μαθαίνεις»
Με το να εκφράσετε την ανυπομονησία σας για όσα θα μάθει, βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση και στην εκπαίδευση γενικότερα. Επιπλέον, δημιουργείτε έναν ισχυρό δεσμό επικοινωνίας με το παιδί σας, προσκαλώντας το να μοιραστεί και να εκφράσει αυτά που σκέφτεται και νιώθει με αποτέλσμα να νιώθει ασφάλεια.

«Οι δασκάλες είναι πολύ καλές και θα σε φροντίσουν πολύ»
Όταν το παιδί ακούει ότι οι δασκάλες είναι «πολύ καλές», αναπτύσσει μια αίσθηση εμπιστοσύνης απέναντί τους. Εάν θεωρεί τους δασκάλους φιλικούς και προστατευτικούς είναι πιο πιθανό να αισθανθεί άνετα και όχι μόνο του σε ένα «ξένο» μέρος. Η γονική επιβεβαίωση ότι οι δασκάλες θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν την ευημερία του μειώνει το άγχος.

«Θα κάνεις νέους φίλους εδώ»
Το σχολείο είναι ένας καινούργιος, άγνωστος χώρος και η προοπτική της φιλίας μπορεί να τονώσει την αίσθηση του ανήκειν. Η προοπτική δημιουργίας σχέσεων μπορεί να μετατρέψει το άγνωστο σε κάτι πιο θετικό. Ακόμη, το άγχος που συνοδεύει την πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί να μειωθεί όταν το παιδί γνωρίζει ότι θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα παιδιά. Οι φίλοι προσφέρουν υποστήριξη και συντροφικότητα.

«Θα έχεις πολλές ευκαιρίες να παίξεις και να μάθεις!»

Η αναφορά στο παιχνίδι και τη μάθηση υποδεικνύει ότι το σχολείο είναι ένας χώρος όπου το παιδί θα γίνει αποδεκτό και θα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Η σύνδεση της μάθησης με το παιχνίδι καθιστά το σχολείο λιγότερο τρομακτικό και πιο ευχάριστο. Το παιχνίδι είναι κάτι που τα παιδιά αγαπούν και έτσι με την αναφορά του μπορείτε να βοηθήσετε στο να μην νιώθει άγχος.

«Εάν νιώσεις άβολα, μπορείς να μιλήσεις σε μία από τις δασκάλες.»
Το παιδί κατανοεί ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει άβολα και άγχος σε ένα νέο περιβάλλον. Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για να τα διαχειριστεί. Η φράση υποδεικνύει ότι υπάρχουν ενήλικοι (οι δασκάλες) που είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να ακούσουν και να βοηθήσουν. Αυτό, λοιπόν, δίνει στο παιδί την αίσθηση ότι δεν είναι μόνο του και ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια αν χρειαστεί.

«Μπορείς να πάρεις το αγαπημένο σου παιχνίδι μαζί, αν θέλεις.»
Το αγαπημένο παιχνίδι είναι κάτι που το παιδί γνωρίζει και αγαπά. Αυτή η οικειότητα μπορεί να του προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης σε ένα νέο και άγνωστο περιβάλλον. Όταν το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να φέρει μαζί του το παιχνίδι, νιώθει ότι έχει κάποιο έλεγχο της κατάστασης, κάτι που είναι σημαντικό σε μια νέα εμπειρία.

«Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άγχος, αλλά όλα θα πάνε καλά.»
Μαθαίνοντας ότι το άγχος είναι φυσικό, το παιδί μπορεί να κατανοήσει ότι οι προκλήσεις είναι μέρος της ζωής και ότι μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Η φράση αυτή το βοηθά να προετοιμαστεί ψυχολογικά για την εμπειρία του σχολείου, μειώνοντας τον φόβο του αγνώστου.

«Θα σε περιμένω πώς και πώς όταν επιστρέψεις»
Κάθε νέα εμπειρία, όπως η πρώτη ημέρα στο σχολείο, μπορεί να προκαλέσει άγχος και αβεβαιότητα. Μια τέτοια φράση λειτουργεί ως υποστήριξη για το παιδί και το κάνει να αισθάνεται πως δεν είναι μόνο του. Η υπόσχεση ότι κάποιος αγαπημένος θα είναι εκεί όταν επιστρέψει παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας.

«Είμαι περήφανη που μεγαλώνεις»
Τα παιδιά συχνά χρειάζονται επιβεβαίωση ότι οι αλλαγές που βιώνουν είναι φυσιολογικές και θετικές. Η φράση προσφέρει μια θετική οπτική της εμπειρίας του σχολείου. Αντί να εστιάζει στο άγνωστο και το φόβο που μπορεί να νιώθει για την καινούρια κατάσταση, υπενθυμίζει ότι είναι ένα βήμα προς την ενηλικίωση και την ανάπτυξη.

Πηγή:mama365.gr