Ταΐζοντας το μωρό τον πρώτο χρόνο.
Ταΐζοντας το παιδί σας τον πρώτο χρόνο της ζωής του μπορεί να είναι κάτι ευχάριστο και συνάμα γεμάτο προκλήσεις. Γενικότερα, τα μωρά λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Από τον 6ο μήνα, μπορείτε να του συστήσετε τις στερεές τροφές. Ο παιδίατρός σας θα σας συστήσει όλες εκείνες τις πρώτες τροφές που μπορείτε να του σερβίρετε. Εδώ να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές του.
Τι πρέπει να ξέρω για τον πρώτο χρόνο που θα ταΐζω το μωρό μου;
Η διατροφή κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας είναι σημαντική για την ανάπτυξή του. Η σωστή διατροφή σε αυτήν την πρώιμη περίοδο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του μωρού σας και να μειώσει τον κίνδυνο κάποιας χρόνιας νόσου. Αλλά ως γονιός, μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο πρέπει να τρώει το μωρό σας και πόσο συχνά. Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε πόσο καιρό πρέπει να θηλάσετε και πότε το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να τρώει στερεές τροφές.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Εκείνος και μόνο εκείνος θα σας δώσει συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες που έχει το δικό σας μωρό.
Λάβετε υπόψη ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει ένας μόνο «σωστός» τρόπος να αρχίσετε το τάισμα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Το να μάθετε τι να κάνετε ή τι να αποφύγετε μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία του ταΐσματος και να εμπιστεύεστε την κρίση σας. Με τον καιρό θα ξέρετε τι είναι σωστό και τι όχι, καθώς επίσης και πότε να αναζητήσετε βοήθεια.
Πόσο πρέπει να τρώει το νεογέννητο;
Τα νεογνά βασίζονται στο μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Το πόσο γάλα ή φόρμουλα χρειάζεται το μωρό σας εξαρτάται από την ηλικία του. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε ορισμένα ορόσημα με βάση την ηλικία του δικού σας παιδιού.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Οι ανάγκες του μωρού σας μπορεί να διαφέρουν από τις γενικές συστάσεις γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να μάθετε την ακριβή ποσότητα τροφής που είναι κατάλληλη για το μικρό σας.
Επίσης είναι σημαντικό να μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της πείνας του μωρού σας και να το ταΐζετε με πρόγραμμα.
Πίνακας ταΐσματος μωρού
Παρακάτω ακολουθούν γενικές συστάσεις για το πόσο μητρικό γάλα πρέπει να πίνει το μωρό σας.
- Ηλικία μωρού: 0 έως 24 ωρών – Ανά γεύμα 2 με 10ml μητρικό γάλα
- Ηλικία μωρού: 24 έως 48 ωρών – Ανά γεύμα 5 με 15ml μητρικό γάλα
- Ηλικία μωρού: 72 ωρών – Ανά γεύμα 28 με 29ml μητρικό γάλα
- Ηλικία μωρού: 7 ημερών – Ανά γεύμα 28 έως 56ml μητρικό γάλα
- Ηλικία μωρού: 2 έως 3 εβδομάδων – Ανά γεύμα 56 με 85ml μητρικό γάλα
- Ηλικία μωρού: 1 έως 6 μηνών – Ανά γεύμα 85 με 113ml μητρικό γάλα
- Ηλικία μωρού: 6+ μηνών – Ανά γεύμα 85 με 113ml μητρικό γάλα
Πόσο μητρικό γάλα χωρά στην κοιλίτσα του μωρού σας;
- Πρώτη μέρα: 5-7ml (μέγεθος ενός κερασιού)
- Δεύτερη μέρα: 22 με 27ml (μέγεθος ενός καρυδιού)
- Έβδομη μέρα: 46 με 60ml (μέγεθος ενός βερίκοκου)
- Ενός μηνός: 80 με 150ml (μέγεθος ενός αβγού)
Πόσο συχνά τρώνε τα νεογέννητα;
Τα νεογέννητα πεινούν συχνά, αλλά μπορούν να φάνε μόνο λίγο σε κάθε γεύμα. Μην ξεχνάτε ότι οι κοιλίτσες τος είναι ακόμη μικροσκοπικές.
Μέσα στους πρώτους δύο μήνες, εάν θηλάζετε, πιθανότατα θα χρειαστεί να ταΐζετε το μωρό σας κάθε δύο έως τρεις ώρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει οκτώ έως δώδεκα γεύματα ανά 24 ώρες. Εάν χρησιμοποιείτε γάλα σε σκόνη θα ταΐζετε το μωρό σας λίγο λιγότερο, δηλαδή περίπου έξι έως 10 φορές ανά 24ωρο.
Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει δεν θα τρώει με την ίδια συχνότητα, αλλά θα καταναλώνει περισσότερο γάλα ή φόρμουλα κάθε φορά. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει θα παρατηρήσετε αλλαγές στην ποσότητα κατανάλωσης γάλακτος και φυσικά στη συχνότητα. Από τον 6ο μήνα και μετά που θα μπουν και οι στερεές τροφές στο πρόγραμμά τους, θα αλλάξουν πάλι πρόγραμμα και ποσότητα κατανάλωσης γάλακτος.
Τα μωρά έξι έως οκτώ μηνών τρώνε συνήθως δύο έως τρία γεύματα (στερεών τροφών) την ημέρα. Από τους εννέα μήνες και μετά, το μωρό σας μπορεί να τρώει τρία έως τέσσερα γεύματα την ημέρα μαζί με ένα ή δύο επιπλέον σνακ. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε να θηλάζετε ή να δίνετε γάλα στο μωρό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.
Γενικά, παιδίατροι συνιστούν να ταΐζετε το μωρό σας όποτε πεινάει. Αλλά το μωρό σας δεν μπορεί να πει «Πεινάω», οπότε πώς το γνωρίζετε αυτό; Το μυστικό είναι να μάθετε τα σημάδια πείνας του μωρού σας.
Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό πεινάει
Τα σημάδια πείνας είναι οι αντιδράσεις του μωρού σας. Για παράδειγμα το μωρό σας αν πεινάει μπορεί να:
- βάζει τα χέρια του το στόμα
- ανοίγει το στόμα του
- να πιπιλά τα χέρια του
- να γλείφει τα χείλη του
- να βγάζει τη γλώσσα του
- να σφίγγει τα χέρια του
- να μετακινεί το κεφάλι του ψάχνοντας το στήθος σας
- ενθουσιάζεται με το που βλέπει φαγητό
- κάνει φασαρία
- βγάζει κραυγές, κάνει φωνούλες
Το κλάμα είναι σημάδι αρκετής πείνας. Το μωρό βάζει τα κλάματα όταν δεν έχετε ανταποκριθεί στα προηγούμενα σημάδια του. Αν το μωρό σας κλαίει, φροντίστε πρώτα να ηρεμήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσει περισσότερο το φαγητό του και δεν θα είναι αναστατωμένο.
Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό είναι χορτάτο
Όπως υπάρχουν σημάδια που φανερώνουν ότι ένα μωρό πεινάει, υπάρχουν επίσης και σημάδια που δείχνουν ότι ένα μωρό είναι χορτάτο. Τι κάνει ένα μωρό για να δείξει ότι πρέπει να σταματήσετε να το ταΐζετε;
- Κλείνει το στόμα του
- Χαλαρώνει τα χέρια του
- Γυρίζει το κεφάλι του από την αντίθετη πλευρά του στήθους, του μπουκαλιού ή του κουταλιού
- Σπρώχνει το φαγητό μακριά
- Σας επιστρέφει το φαγητό
Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του μωρού σας και αφήστε το φάει όσο θέλει και να σταματήσει όταν θέλει. Τα μωρά που τρώνε πολύ μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στομάχι, αέρια (κολικούς), γουλιές ή να κάνουν εμετό.
Πότε αρχίζουν τα μωρά να τρώνε βρεφική τροφή
Μπορείτε να δοκιμάσετε να δώσετε βρεφικές τροφές και άλλες στερεές τροφές στο μικρό σας από τον έκτο μήνα περίπου. Τα περισσότερα μωρά σε εκείνη την ηλικία είναι αναπτυξιακά έτοιμα να ξεκινήσουν με ασφάλεια να τρώνε στερεά. Επίσης από τον έκτο μήνα και μετά υπάρχει μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών.
Το μωρό σας μπορεί να είναι αναπτυξιακά έτοιμο να αρχίσει να τρώει στερεές τροφές εάν:
- Μπορεί να κάθεται όρθιο με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη στο παιδικό καρεκλάκι του.
- Ελέγχει και στηρίζει το κεφάλι του για αρκετή ώρα.
- Ανοίγει το στόμα του κάθε φορά που βλέπει φαγητό.
- Προσπαθήστε να πιάσει το φαγητό σας
- Δείχνει ενδιαφέρον όταν εσείς τρώτε
- Μπορεί να πιάσει το κουτάλι και να βάλει το φαγητό στο στόμα του
- Πιάνει μικρά παιχνίδια ή μπουκιές φαγητού
- Βάζει αντικείμενα στο στόμα του
Ένας δημοφιλής τρόπος εισαγωγής στερεών είναι το baby led weaning. Μάθετε περισσότερα για αυτή τη μέθοδο εισαγωγής τροφών εδώ.
Λάβετε υπόψη ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τα ορόσημα του μωρού σας με αυτά άλλων μωρών. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας και τη διατροφή του.
Πηγή:mothersblog.gr