Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να είναι έξω ακριβώς εκείνες τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο επικίνδυνη. Αντί να τα κρατάτε μέσα μέχρι το σούρουπο, προστατέψτε τα από τον ήλιο όταν παίζουν έξω.
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και τόσο μικροί όσο και μεγάλοι απολαμβάνουμε τον ήλιο και τον καλό καιρό, περνώντας έξω όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε. Αλλά όλοι μας, και περισσότερο τα παιδιά, κινδυνεύουμε να καούμε από τον ήλιο ή να υποστούμε βλάβες στο δέρμα από τις ακτίνες UV, ακόμη κι όταν δεν βρισκόμαστε στην παραλία – συχνά ακόμη και τις δροσερές ή συννεφιασμένες μέρες.
Γι’ αυτό μην ανοίγετε την πόρτα και μην αφήνετε τα μικρά σας να βγουν έξω προτού μάθετε πώς να τα προστατεύσετε από τον ήλιο.
Αντηλιακή προστασία στην παιδική χαρά
Η προστασία των παιδιών σας από τον ήλιο στην παιδική χαρά δεν περιλαμβάνει μόνο την προστασία τους από τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά και από τις ζεστές επιφάνειες. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι οι παιδικές χαρές που περιβάλλονται από σκυρόδεμα, υδάτινα σώματα, άμμο ή χιόνι μπορούν να αυξήσουν την έκθεση των παιδιών στον ήλιο αντανακλώντας τις ακτίνες UV προς τα πάνω στις επιφάνειες του δέρματος των παιδιών.
Για τα ευαίσθητα παιδιά, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα τους σε 11 έως 23 λεπτά. Χωρίς προστασία, όλα τα παιδιά μπορούν να υποστούν βλάβη από τον ήλιο – με το δέρμα τους να γίνεται ροζ σε μόλις 15 λεπτά. Τα ηλιακά εγκαύματα δεν θα εμφανιστούν παρά μόνο 12 ώρες αργότερα.
Η προστασία θα αποτρέψει τον πόνο των ηλιακών εγκαυμάτων και τον δυνητικά απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο καρκίνου του δέρματος στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, η καθημερινή χρήση αντηλιακού SPF 15 μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος.
Παιχνίδι με ασφάλεια στον ήλιο
Προστατέψτε τα παιδιά σας όποτε βγαίνουν έξω. Ενώ το παιχνίδι στην ύπαιθρο θα βοηθήσει το σώμα τους να δημιουργήσει βιταμίνη D, η έκθεση στον ήλιο δεν πρέπει να είναι απεριόριστη. Μόλις 15 λεπτά είναι αρκετά για να πάρουν τα παιδιά αρκετή βιταμίνη D. Πέρα από αυτό, πρέπει να παρέχετε αντηλιακή προστασία για παιδιά όλων των ηλικιών — ειδικά για τα μικρότερα, που έχουν λεπτό δέρμα.
#1 Αντηλιακό για όλες τις ηλικίες
Για τα μικρότερα παιδιά, τα φυσικά εμπόδια στα αντηλιακά προστατεύουν με λιγότερους ερεθισμούς. Αναζητήστε το διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου ως κύρια συστατικά του προϊόντος. Επίσης, αναζητήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που προστατεύει από τους δύο τύπους ακτίνων που προκαλούν καρκίνο – UVA και UVB.
Το SPF του αντηλιακού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30. Για να έχετε τη μέγιστη προστασία από το αντηλιακό, απλώστε το γενναιόδωρα μισή ώρα πριν τα παιδιά σας βγουν έξω. Αυτή η πρώιμη εφαρμογή δίνει στο δέρμα χρόνο να απορροφήσει το αντηλιακό.
Ανεξάρτητα από τον τύπο, επαναλαμβάνετε πάντα το αντηλιακό κάθε μία έως δύο ώρες, πιο συχνά εάν τα παιδιά κολυμπούν ή ιδρώνουν. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας, ανά εφαρμογή.
Για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας εφαρμόζουν αντηλιακή προστασία για όλη τους τη ζωή, αποκτήστε τη συνήθεια να τους εφαρμόζετε αντηλιακό καθημερινά, ακόμη και το χειμώνα. Η τακτική αντηλιακή προστασία μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο και να εξασφαλίσει ότι έχουν αντηλιακό για απροσδόκητα μεγάλες περιόδους έκθεσης στον ήλιο.
#2 Φυσικά εμπόδια στον ήλιο
Ενώ το αντηλιακό παρέχει κάποια προστασία, δεν μπορούν να το φορέσουν όλα τα παιδιά. Ακόμη και για εκείνα που μπορούν, η προσθήκη στρωμάτων φυσικής προστασίας θα αυξήσει τα επίπεδα προστασίας από τον ήλιο.
Επιλέξτε μακριά μανίκια και καπέλα για τον ήλιο για τα παιδιά σας. Αναζητήστε ρούχα που προσφέρουν UPF 30. Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τα μάτια των παιδιών σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Βρέφη
Μην βγάζετε βρέφη κάτω των 6 μηνών έξω, καθώς τα τόσο μικρά παιδιά δεν έχουν μελανίνη στο δέρμα τους που θα τους παράσχει φυσική προστασία από τον ήλιο. Συνάμα, τα περισσότερα αντηλιακά μπορούν να ερεθίσουν το βρεφικό δέρμα.
Εάν δεν μπορείτε να βάλετε το παιδί σας στη σκιά, το αντηλιακό μπορεί να είναι μια επιλογή. Δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα αντηλιακού στο μωρό σας για να δείτε αν το ερεθίζει. Εάν το αντηλιακό ερεθίζει το μωρό σας, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε φυσικά εμπόδια ανάμεσα σε αυτό και τον ήλιο. Αποφύγετε να βγάζετε το μωρό σας έξω τις ώρες με το ισχυρότερο ηλιακό φως γύρω στο μεσημέρι. Να έχετε πάντα μαζί σας στέγαστρα ή ομπρέλες για να κρατάτε τα μικρότερα παιδιά σας στη σκιά. Κρατήστε τα ρούχα χαλαρά για να τα προστατεύσετε από τη ζέστη, αλλά βεβαιωθείτε ότι το δέρμα τους έχει πλήρη κάλυψη από τον ήλιο. Επίσης, προσπαθήστε να βρείτε ένα καπέλο για τον ήλιο. Τα μικρά σας θα φαίνονται χαριτωμένα και θα αποφεύγουν τα ηλιακά εγκαύματα.
Νήπια και Παιδιά
Τα νήπια και τα μικρά παιδιά εξακολουθούν να έχουν ευαίσθητο δέρμα που καίγεται γρήγορα, αλλά μπορεί να έχει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο αντηλιακό. Δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα μέσα στους καρπούς των μικρών σας παιδιών για να δείτε αν αναπτύσσεται τοπικός ερεθισμός. Εάν το κάνει, μην χρησιμοποιείτε αυτό το αντηλιακό. Παράλληλα, κρατήστε το παιδί σας προστατευμένο με αντηλιακά ρούχα.
Για άλλα παιδιά που μπορούν να χρησιμοποιούν αντηλιακό χωρίς πρόβλημα, κάντε το καθημερινή συνήθεια. Εφαρμόστε αντηλιακό πριν από το σχολείο και ενθαρρύνετέ τα να το εφαρμόσουν ξανά αν βγαίνουν έξω για φυσική αγωγή ή διάλειμμα.
Εάν βγείτε βόλτα έξω με τα παιδιά σας, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας ώστε να διακόπτεται το παιχνίδι κάθε μία έως δύο ώρες και να βάζετε ξανά αντηλιακό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας δεν θα χάσουν την προστασία τους καθώς ιδρώνουν ή σκουπίζουν το αντηλιακό που εφαρμόσατε, πριν βγουν έξω.
Για παιδιά που δεν φορούν αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλα ή ρούχα UPF, κάντε ένα παιχνίδι. Ονομάστε το καπέλο κάτι που αρέσει στα παιδιά, όπως καπέλο δασοφύλακα ή καπέλο φύλακα ζωολογικού κήπου. Επισημάνετε πώς αυτοί οι επαγγελματίες φορούν τέτοιο εξοπλισμό όταν εργάζονται, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε ένα πάρκο ή ζωολογικό κήπο. Όσο πιο τακτική συνήθεια κάνετε την αντηλιακή προστασία ενώ τα παιδιά σας είναι ακόμη μικρά, τόσο πιο εύκολο θα είναι για αυτά να προστατεύονται από τον ήλιο όταν μεγαλώσουν.
Έφηβοι
Όταν τα παιδιά σας φτάνουν στην εφηβεία τους, έχουν ήδη καθιερώσει πολλές δια βίου συνήθειες, όπως το να φορούν αντηλιακή προστασία ή όχι. Μπορείτε να μιλήσετε στους εφήβους σας ως ενήλικες, ειδικά για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από μη χρήση αντηλιακής προστασίας. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, μιλήστε τους για τις επιπτώσεις του ήλιου και την πρόωρη γήρανση, ως μέσο για να τους πείσετε να χρησιμοποιούν αντηλιακό.
Πολύ συχνά, τα παιδιά στην εφηβεία τους μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν solarium ή να μαυρίσουν έξω. Και οι δύο επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος και πρέπει να συζητάτε τακτικά με τα παιδιά σας σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση solarium.
Ενσωματώστε το αντηλιακό στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος των εφήβων σας. Εάν τα παιδιά σας έχουν πρόβλημα με την ακμή, αναζητήστε αντηλιακά προϊόντα που δεν φράζουν τους πόρους και δεν προκαλούν «σπασίματα». Οι έφηβοί σας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την ακμή ως δικαιολογία για να αποφύγουν τη χρήση αντηλιακού. Δώστε τους αντηλιακό για να φορέσουν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή στο γυμναστήριο ενώ είναι στο σχολείο, και να ελέγχετε τακτικά για να δείτε πόσο καλά διατηρούν τη ρουτίνα αντηλιακής προστασίας τους. Ενώ οι έφηβοι είναι πιο ανεξάρτητοι, εξακολουθούν να χρειάζονται να τους προστατεύετε από τον ήλιο.
Ο πολύς ήλιος μετατρέπεται σε επείγουσα ιατρική κατάσταση για βρέφη κάτω του ενός έτους. Πηγαίνετε σε μια κλινική έκτακτης ανάγκης ή καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν το μωρό σας έχει ηλιακό έγκαυμα. Τα μεγαλύτερα παιδιά εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική φροντίδα αν έχουν πυρετό, φουσκάλες, έντονο πόνο ή λήθαργο μετά από ηλιακό έγκαυμα.
Ακόμα κι αν τα παιδιά σας έχουν ήπια ή μέτρια ηλιακά εγκαύματα, θα μπορούσαν να αφυδατωθούν και να αισθανθούν πόνο. Μην τα αφήνετε πίσω στον ήλιο μέχρι να επουλωθεί πλήρως το έγκαυμα. Επίσης, εστιάστε στην αναπλήρωση των υγρών τους, ειδικά εάν δεν ουρούν τόσο συχνά όσο συνήθως ή έχουν σκουρόχρωμα ούρα.
Πηγή:imommy.gr