Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.
Παρ’ όλες τις προόδους της ανθρωπότητας στην επιστήμη και την ιατρική, δεν υπάρχει ανθρωπογενές υποκατάστατο που να μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα οφέλη του ανθρώπινου γάλακτος για τα μικρά μας. Από την ανάπτυξη του εγκεφάλου μέχρι την πρόληψη λοιμώξεων του αυτιού και ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, το ανθρώπινο μητρικό γάλα προσφέρει πραγματικά στα παιδιά μας μια καλή αρχή.
Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μιας γυναίκας όταν δεν μπορεί να θηλάσει ή επιλέγει να μην θηλάσει; Μια καλύτερη ερώτηση μπορεί να είναι: Μετά από όλη την προετοιμασία που κάνει το σώμα για να είναι έτοιμο να ταΐσει το νεογέννητο του, πού πάει όλο αυτό το ανθρώπινο γάλα;
Το μητρικό γάλα δεν αναπτύσσεται μόνο όταν έρχεται το νεογέννητο. Το στήθος και το ανθρώπινο σώμα προετοιμάζονται πολύ πριν τον τοκετό. Αν λοιπόν μια γυναίκα γεννήσει και μετά είτε δεν μπορεί είτε επιλέξει να μην θηλάσει, τι συμβαίνει με το πλούσιο σε χοληστερόλη και λιπαρά γάλα που δημιουργεί το σώμα της;
Η απάντηση μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά σπάνια γίνεται λόγος: Καταλήγει να απορροφηθεί ξανά στο σώμα της. Δυστυχώς, όλη αυτή η φυσική κρεμώδης τροφή δεν σχεδιάστηκε για να παρέχει τα ίδια οφέλη για το σώμα μιας γυναίκας με το αναπτυσσόμενο σώμα ενός μωρού. Ήταν γραφτό να απελευθερωθεί. Διατηρημένο στο σώμα μιας γυναίκας, μοιάζει με την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων βουτύρου, κρέμας ή και παγωτού στο σώμα.
Θηλασμός και υγεία της καρδιάς
Οι γυναίκες θηλάζουν για να θρέψουν και να δεθούν με τα μωρά τους. Μερικές θηλάζουν επειδή γνωρίζουν ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Αλλά όταν εξετάζουν τον αντίκτυπο του θηλασμού στην υγεία τους, περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νούμερο ένα δολοφόνος των Αμερικανών γυναικών δεν είναι ο καρκίνος του μαστού ή ο καρκίνος των ωοθηκών, αλλά η καρδιαγγειακή νόσος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, οι ειδήσεις ούτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν τις γυναίκες ότι ο θηλασμός τις προστατεύει και από αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 60 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ (44%) ζουν με κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου. Η καρδιαγγειακή νόσος ή καρδιακή νόσος ευθύνεται για τον θάνατο 1 στις 5 γυναίκες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μόνο το 56% των γυναικών στις ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος μας.
Πώς λοιπόν μπορεί ο θηλασμός, μια δραστηριότητα που ολοκληρώθηκε χρόνια πριν καν οι γυναίκες σκεφτούν τους κινδύνους τους από υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και καρδιακά επεισόδια, να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο; Ένας τρόπος να σκεφτούμε αυτή την προστασία είναι ότι ο θηλασμός δεν είναι απλώς κάτι που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για τα βρέφη τους, είναι μια δραστηριότητα που στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος της διαδικασίας επούλωσης μετά τον τοκετό, προετοιμάζοντας το σώμα τους για την υπόλοιπη ζωή.
Η δραστηριότητα του θηλασμού αναγκάζει το σώμα να μειώσει τα αποθέματά του σε τριγλυκερίδια και LDL (η «κακή» χοληστερόλη του σώματος) –ενώ ταυτόχρονα μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνει την HDL (η «καλή» χοληστερόλη του σώματος)– και προάγει τις αγγειακές αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο υψηλή πίεση του αίματος.
Ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από τη διατροφή τους πριν την εγκυμοσύνη, το επίπεδο άσκησης, το βάρος ή το ιστορικό καπνίσματος κ.λπ., λαμβάνουν αυτά τα οφέλη από τον θηλασμό. Επιπλέον, όσο περισσότερο μελετάμε τα οφέλη του θηλασμού τόσο περισσότερο διαπιστώνουμε ότι περίοδοι θηλασμού τόσο σύντομες όσο 3 μήνες παρέχουν μερικά από αυτά τα οφέλη. Ακόμη και ο μερικός θηλασμός (θηλασμός παρέχοντας στα παιδιά στερεά τροφή) έχει επίσης αποδειχθεί ότι παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη στις μητέρες.
Το προστατευτικό πλεονέκτημα του θηλασμού υπερβαίνει τα πλεονεκτήματα της δίαιτας και της άσκησης μετά την εγκυμοσύνη σε γυναίκες που δεν θηλάζουν. Ενώ τα οφέλη είναι ισχυρότερα στις γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά για 12 μήνες, το σημαντικό καρδιαγγειακό όφελος για τις γυναίκες που θηλάζουν για μικρότερο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωριστεί.
Τα προβολικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι εάν οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να υποστηρίξουν τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα πολυάριθμα και μεμονωμένα εμπόδια στον θηλασμό και να αυξήσουν το ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν από 20% σε 90%, τα καρδιαγγειακά οφέλη είναι εκπληκτικά. Πειραματικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι εάν το 90% των γυναικών θηλάζουν για ένα χρόνο, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες κατά 14.000 ετησίως και να μειώσουμε τον αριθμό των γυναικών που χρειάζονται καθημερινά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση κατά 54.000 γυναίκες ετησίως.
Ο θηλασμός είναι υγειονομική περίθαλψη
Εάν ο θηλασμός μπορεί να θεωρηθεί υγειονομική περίθαλψη, τότε πρέπει να θεωρείται δικαίωμα της μητέρας. Ένας τρόπος για να προάγει καλύτερα την άμεση και μακροπρόθεσμη υγεία της είναι ο θηλασμός. Η υποστήριξη όλων των γυναικών που θηλάζουν όχι μόνο υποστηρίζει μια υγιή κοινότητα, αλλά αναγκάζει την υγειονομική περίθαλψη και την κοινότητα να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες που αποτελούν εμπόδια για τις γυναίκες και ειδικά για τις έγχρωμες γυναίκες και τις γυναίκες χαμηλού εισοδήματος. Σύμφωνα με τη Δήλωση Θέσης της Ακαδημίας Μητρικού Θηλασμού: Ο θηλασμός ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα (2022):
Πρέπει να θεσπιστούν δημόσιες πολιτικές και νόμοι έτσι ώστε οι μητέρες να μπορούν να επιλέξουν να θηλάζουν, να υποστηρίζονται να θηλάζουν και να προστατεύεται η επιλογή τους έτσι ώστε να μην τους στερούνται το δικαίωμά τους είτε από νόμους, εξαναγκασμό, εργασιακές πρακτικές ή κοινωνία.
Σε αυτό το πνεύμα, οι γυναίκες μπορούν να προάγουν τη δική τους υγεία ρωτώντας για τα οφέλη και τους κινδύνους του θηλασμού για την ατομική τους κατάσταση. Μπορούν να αναγνωρίσουν ότι ο θηλασμός αφορά τόσο τις ίδιες όσο και το νεογέννητο. Η υποστήριξη του θηλασμού υποστηρίζει την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση μιας γυναίκας στα οφέλη της υγειονομικής περίθαλψης και ναι: ο θηλασμός βοηθά την καρδιά μιας γυναίκας.
Πηγή:childit.gr