Αρχική News Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος μίας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα;

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος μίας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα;

Πώς-αλλάζει-ο-εγκέφαλος-μίας-γυναίκας-όταν-γίνεται-μητέρα;
  • Ο εγκέφαλος της μητέρας γίνεται μικρότερος και… μεγαλύτερος
  • Οι εγκεφαλικές αλλαγές κάνουν τη μαμά προστατευτική
  • Ο εγκέφαλος της μητέρας μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες του μωρού
  • Ο εγκέφαλος της μητέρας αλλάζει και αυτό δεν αλλάζει

Ο ερχομός ενός μωρού αλλάζει την καθημερινότητα, τις προτεραιότητες, τη ζωή ολόκληρη ενός ζευγαριού. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με έρευνες, η μητρότητα συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο της μητέρας ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης.

 Ναι, ναι όλες αυτές οι αλλαγές οι αλλαγές που νιώθεις δεν είναι στο κεφάλι σου και μάλιστα υπάρχει λόγος που συμβαίνουν. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Ο εγκέφαλος της μητέρας γίνεται μικρότερος και… μεγαλύτερος

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, στον εγκέφαλο της γυναίκας γίνονται σημαντικές αλλαγές λόγω των ορμονών. Για την ακρίβεια, την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό θεωρείται η περίοδος που γίνονται περισσότερες αλλαγές στον εγκέφαλο μητέρας, περισσότερες ακόμα και από αυτές που γίνονται στην εφηβεία.

Κάποιες περιοχές του εγκεφάλου έχουν μειωμένη λειτουργία, λόγω ανάπτυξης άλλων. Έτσι, φαίνεται ότι για τις μητέρες περιοχές στην γκρίζα ύλη του εγκεφάλου (εγκεφαλικός φλοιός), που βρίσκεται  κυρίως στα εξωτερικά στρώματα,  σχετίζονται με τον έλεγχο των μυϊκών κινήσεων, των  αναμνήσεων, των συναισθημάτων και την λήψη αποφάσεων. υπολειτουργούν.

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που πολλές μαμάδες και ιδιαίτερα την περίοδο της εγκυμοσύνης, γίνονται κυκλοθυμικές και ξεχνούν. Σε μελέτη, οι ερευνητές είδαν καθαρά ό τι ο εγκέφαλος μαμάδων άλλαζε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να κάνει νέες εγκεφαλικές συνδέσεις, πιο σύντομες, που θα τις βοηθούσαν να προστατεύσουν και να φροντίσουν το μωρό.
 
mitrotita allages egkefalos 1
 

Οι εγκεφαλικές αλλαγές κάνουν τη μαμά προστατευτική

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο εγκέφαλος της μητέρας αλλάζει για να μπορεί να ανιχνεύει καλύτερα τον κίνδυνο. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει σε στάδια τα οποία κατά κάποιον τρόπο αντιστοιχούν στα τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Έτσι, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, το ένστικτο αυτό της μέλλουσας μητέρας για προστασία φαίνεται να είναι πιο έντονο.

 Ο εγκέφαλος της μητέρας μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες του μωρού

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο μίας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα έχουν έναν ακόμα πολύ σημαντικό σκοπό: την ενσυναίσθηση. Σύμφωνα με μελέτες, οι μαμάδες ανταποκρίνονται σε διάφορες συμπεριφορές  του μωρού όπως το κλάμα, ο ύπνος, η αγκαλιά με  αύξηση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν μία μητέρα δένεται με το μωρό της φροντίζοντας τις ανάγκες του, το μέρος του εγκεφάλου της που διαχειρίζεται την ενσυναίσθηση στην πραγματικότητα μεγαλώνει.

Ο εγκέφαλος της μητέρας αλλάζει και αυτό δεν αλλάζει

Σε αντίθεση με τα άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης της περιόδου ανάρρωσης από τον τοκετό, οι αλλαγές αυτές στον εγκέφαλο της γυναίκας που γίνεται μητέρα, δεν αλλάζουν. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και δύο χρόνια μετά τον τοκετό, οι αλλαγές αυτές σε περιοχές στην γκρίζα ύλη του εγκεφάλου παρέμεναν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μία είδους προετοιμασία για να γίνει η μητέρα γιαγιά. Η ίδια προστατευτικότητα,  ενσυναίσθηση και προσοχή που μία μητέρα δίνει στο παιδί της, έρευνες αποδεικνύουν ότι δείχνει και μία γιαγιά για τα εγγόνια της.    

Με πληροφορίες από happiestbaby.com

Πηγή:mothersblog.gr