Αρχική News «Πολλές οι λοιμώξεις στα παιδιά φέτος» – Η εξήγηση παιδιάτρου και τι...

«Πολλές οι λοιμώξεις στα παιδιά φέτος» – Η εξήγηση παιδιάτρου και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Τα-παιδιά-δεν-αρρωσταίνουν-επειδή-κρύωσαν!-Αρρωσταίνουν-επειδή-κόλλησαν!

Ο παιδίατρος, Δρ Νίκος Μακρίδης, μίλησε στο OMEGAlive και τόνισε ότι υπάρχει πανικός μεταξύ γονέων για εξάρσεις διαφόρων λοιμώξεων στα παιδιά τους.

«Πάντα υπάρχει γαστρεντερίτιδα που περνά φάσεις έξαρσης και ύφεσης» αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό, σχολίασε ο Δρ Μακρίδης.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται περισσότερες οξείες γαστρίτιδες, λοιμώξεις που επηρεάζουν το άνω γαστρεντερικό, με κύρια συμπτώματα τους εμετούς, ζαλάδες και αναγούλες. Κυρίως οφείλονται σε ιούς, αν και κάποιες φορές προκαλούνται από τροφικές δηλητηριάσεις λόγω αλλοιωμένων φαγητών σε ζεστό κλίμα.

Κοινοί τρόποι πρόληψης είναι καλό πλύσιμο χεριών, αερισμός κλειστών χώρων, αποφυγή αρρώστων και σωστή φύλαξη τροφίμων στο ψυγείο και «πάντα να ενυδατώνουμε το σώμα μας, κι εμείς οι ίδιοι και τα μωρά» συστήνει ο γιατρός. Όπως εξηγεί, το πιο σημαντικό πράγμα στην γαστρεντερίτιδα και τη γαστρίτιδα είναι η απώλεια υγρών, που οδηγεί σε απώλεια βιταμινών, ηλεκτρολυτών και ωφέλιμων μικροβίων.

Αντίθετα, ο γιατρός είπε «φέτος δεινοπαθήσαμε με πάρα πολλές λοιμώξεις όπως οι βήχες και επιπεφυκίτιδες» λόγω των κυμάτων σκόνης από Γάζα και Λιβύη και πρότεινε τα παιδιά να αποφεύγουν τις εξορμήσεις στο πάρκο και τα παράθυρα να μένουν κλειστά. Μάλιστα, ο πανικός που προκάλεσαν οι επιπεφυκίτιδες οδήγησε σε έλλειψη σταγόνων από τα φαρμακεία.

Ο γιατρός τονίζει πως καλό είναι οι γονείς να διαβάζουν συμπτωματολογίες από το ίντερνετ, αλλά είναι «επικίνδυνο να σερφάρεις χωρίς καθοδήγηση» και καλό είναι να ρωτούν τους ειδικούς.

Πηγή:omegalive.com.cy