-Όλα τα πρόωρα υποχρεωτικά παραμένουν -άλλα για περισσότερες και άλλα για λιγότερες ημέρες ανάλογα με την ηλικία κύησής τους- στην Μονάδα Πρόωρων Νεογνών και μπαίνουν σε θερμοκοιτίδα.
-Εκεί όλες τους οι ανάγκες αντιμετωπίζονται επαρκώς. Ο ρόλος της θερμοκοιτίδας είναι ότι υποκαθιστά εν μέρει το θερμό περιβάλλον της μήτρας, έτσι ώστε η ανάπτυξη του μωρού να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα.
Για το κάθε βρέφος η φροντίδα είναι διαφορετική ανάλογα με τις ανάγκες και τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζει.
-Ένα πρόωρο μωράκι δεν έχει ακόμα αναπτύξει την ικανότητα του θηλασμού και κατάποσης για αυτό χρησιμοποιείται ένας άλλος τρόπος σίτισης, μέσω ρινογαστρικού σωλήνα ή υπό τη μορφή ορού, για το αρχικό στάδιο τουλάχιστον.
Οι γιατροί πλέον κρατούν το μωρό μέσα στη θερμοκοιτίδα έως ότου σιγουρευτούν ότι παίρνει σταθερά βάρος και αναπτύσσεται με κανονικούς ρυθμούς.
-Τα πρόωρα μωρά έχουν μικρό βάρος γέννησης και λίγο σωματικό λίπος, γιατί βρίσκονται σε πρωιμότερο στάδιο ανάπτυξης σε σχέση με τα τελειόμηνα.
Αποτέλεσμα είναι να φαίνονται αδύνατα και πάντως πολύ διαφορετικά από τα μωρά που γεννιούνται κανονικά.
Όσο όμως πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία επρόκειτο να γεννηθούν κανονικά, τα πρόωρα μοιάζουν όλο και περισσότερο τα τελειόμηνα μωρά του ίδιου σωματικού βάρους.
Πως να διαχειριστείτε την απουσία από την παραμονή του βρέφους σας στην θερμοκοιτίδα;
-Οι περισσότεροι νέοι γονείς ονειρεύονται τη στιγμή που θα γυρίσουν σπίτι τους με το νέο μέλος της οικογένειας στην αγκαλιά τους.
-Σίγουρα η αναμονή των 9 ή και λιγότερων μηνών κάνει τις μαμάδες και τους μπαμπάδες ανυπόμονους και η περίπτωση που δεν μπορούν να πάρουν αμέσως το μωρό μαζί τους, τους στενοχωρεί και τους ανησυχεί συγχρόνως.
-Η επιστροφή στο άδειο σπίτι γίνεται ανούσια.
-Ένα πρόωρο βρέφος προκαλεί άγχος σε κάθε γονιό. Πιθανόν να νιώσετε θλίψη και αβεβαιότητα για το μέλλον του. Όμως, δεν πρέπει να απελπίζεται κανένας γονέας σε μια τέτοια περίπτωση.
-Οι γιατροί λοιπόν τους ενημερώνουν ότι το νεογνό πρέπει να μείνει μερικές μέρες στη θερμοκοιτίδα για να δυναμώσει και να είναι έτοιμο να δεχτεί την αποκλειστική φροντίδα των γονέων του.
-Μετά λοιπόν το πέρας κάποιων ημερών ή και εβδομάδων, θα μπορέσουν να το πάρουν επιτέλους μαζί τους στο σπίτι!
Να θυμάστε πάντα ότι για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής ενός πρόωρου είναι απολύτως φυσιολογικό να μένει λίγο πίσω όσον αφορά στη σωματική τους ανάπτυξη σε σχέση με ένα τελειόμηνο.
Μην σας πιάσει λοιπόν άγχος αν δεν κάνει αυτά που συνήθως κάνουν τα παιδιά της κάθε ηλικίας αφού αυτά τα πρόωρα μωρά έχουν χάσει δύο μήνες ενδομήτριας ανάπτυξης.
Πηγή: smilefamily.gr