Η γονική ψυχική υγεία και ο τύπος της οθόνης που χρησιμοποιείται μπορεί να έχουν επιπλέον αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ηνέα έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin αμφισβητεί τις απόψεις σχετικά με τον χρόνο οθόνης, αποκαλύπτοντας παράγοντες όπως η γονική ψυχική υγεία και ο τύπος της οθόνης που χρησιμοποιείται μπορεί να έχουν κάποιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού.
Με επικεφαλής την Δρ Amber Beynon και τη Dr Juliana Zabatiero από το Curtin School of Allied Health, η έρευνα εξέτασε πώς η χρήση διαφόρων τύπων οθονών από παιδιά και γονείς επηρέασε την ανάπτυξη του βρέφους στην ηλικία των 12 μηνών και εξέτασε επίσης παράγοντες όπως η γονική ψυχική υγεία και κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τη διαχρονική μελέτη ORIGINS, μια συνεργασία μεταξύ του The Kids Research Institute Australia και του Joondalup Health Campus που παρακολουθεί την υγεία 10.000 οικογενειών για τη μείωση των χρόνιων παθήσεων υγείας.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η χρήση τεχνολογίας από τους γονείς δεν συσχετίστηκε με την ανάπτυξη στους 12 μήνες, ούτε με το εάν τα βρέφη παρακολουθούσαν τηλεόραση.
Τα βρέφη που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές αφής όπως smartphone και tablet για μόλις πέντε λεπτά την ημέρα συσχετίζονται ασθενώς με χαμηλότερα αναπτυξιακά σκορ, ωστόσο η Δρ. Beynon είπε ότι η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα και των δύο γονέων, είναι ισχυρότερος παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα.
«Βρίσκουμε όλο και περισσότερο ότι ο «χρόνος στην οθόνη» δεν μας λέει την πλήρη ιστορία· πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στο πλαίσιο και το περιεχόμενο της χρήσης της οθόνης», σχολίασε η Δρ. Beynon.
«Πρέπει να εξετάσουμε εάν γονείς και μωρά παρακολουθούν περιεχόμενο μαζί, αν παρακολουθούν παθητικά περιεχόμενο ή αλληλοεπιδρούν με αυτό – και φυσικά ποιο είναι το περιεχόμενο. Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της τεχνολογίας, της ανάπτυξης του βρέφους και άλλων οικογενειακών παραγόντων· για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι η ψυχική υγεία της μητέρας σχετίζεται επίσης με το χρόνο που ένα βρέφος χρησιμοποιεί την τεχνολογία».
Η Δρ. Beynon είπε ότι ελπίζει ότι η μελέτη και η μελλοντική έρευνα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας σαφέστερης εικόνας για το πώς οι γονείς μπορούν να περιηγηθούν σε έναν όλο και πιο τεχνολογικό κόσμο, φροντίζοντας επίσης την ανάπτυξη των παιδιών τους.
«Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας, τα παιδιά ασχολούνται μαζί τους από μικρή ηλικία – και οι οθόνες δεν πρόκειται να φύγουν, επομένως πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη», τόνισε η Δρ Beynon.
«Το μήνυμα είναι συχνά ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να έχουν καθόλου χρόνο οθόνης, αλλά δεν είναι τόσο απλό: έχει να κάνει πραγματικά με το πώς χρησιμοποιείται ο χρόνος οθόνης και πώς είναι η αλληλεπίδραση με τους γονείς. Ελπίζουμε λοιπόν ότι βλέπουμε λιγότερη πίεση και ενοχή των γονιών σχετικά με τη χρήση οθονών, επειδή αυτό είναι πραγματικά άχρηστο και μπορεί να επηρεάσει την ίδια την ψυχική υγεία. Πρέπει πραγματικά να εργαστούμε για να στηρίξουμε ολόκληρες οικογένειες με μια πιο ολιστική προσέγγιση».
Πηγή:childit.gr