Αρχική News Παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα μαθητών νηπιαγωγείου – Αναδημοσιεύθηκε φωτογραφία με ονόματα και πρόσωπα

Παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα μαθητών νηπιαγωγείου – Αναδημοσιεύθηκε φωτογραφία με ονόματα και πρόσωπα

Πότε-ξεκινούν-οι-εγγραφές-σε-Νηπιαγωγεία-και-Δημοτικά-–-Η-διαδικασία

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με αναδημοσίευση, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίας σχολικής φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονται και ταυτοποιούνται παιδιά και δάσκαλοι

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Παρά την προηγούμενη σχετική Ανακοίνωσή μου ημερ. 20/6/2024, και τις Αποφάσεις που εκδίδονται, με απογοήτευση παρατηρώ ότι από χθες γίνεται αναδημοσίευση, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίας σχολικής φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονται και ταυτοποιούνται παιδιά και δάσκαλοι. Στην ανάρτηση / δημοσίευση αναγράφονται τα πλήρη ονοματεπώνυμα των μαθητών.

Σε ορισμένες από τις αναρτήσεις έχει γίνει προσπάθεια απόκρυψης της ταυτότητας των ατόμων με κάλυψη των προσώπων τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθόσον περιλαμβάνονται τα πλήρη ονοματεπώνυμα τους.

Σε συνέχεια της προηγούμενης μου Ανακοίνωσης με την οποία υπενθυμίζω ότι, οι αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, αναδημοσιεύσεις, ή αναπαραγωγές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και φωτογραφιών τα οποία ταυτοποιούν άμεσα ή έμμεσα φυσικά πρόσωπα συνιστούν πράξεις επεξεργασίας, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, επιπρόσθετα σημειώνω ότι ο Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις με βάση τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει αυξημένο επίπεδο προστασίας για παιδιά.

Καλώ τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως τερματίσουν την αναδημοσίευση της φωτογραφίας, προς το συμφέρον των παιδιών αυτών, που αποτελούν ευάλωτη κατηγορία ατόμων.

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες διερεύνησης.”

Για το εν λόγω ζήτημα η κα. Ειρήνη Λοϊζίδου μίλησε στο omegalive.com.cy κι αναφέρθηκε στην διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την ανάρτηση.

«Η πρώτη ανάρτηση κατέβηκε, έτυχε επεξεργασίας, σβήστηκαν τα ονόματα και τα πρόσωπα των παιδιών και ανέβηκε ξανά, ωστόσο πρόλαβε να αναδημοσιευθεί», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κα. Λοϊζίδου Χαραλαμπίδου, η Αρχή έστειλε στο Facebook  για να κατέβουν όσες σχετικές αναρτήσεις είχε δει μέχρι στιγμής. Στη συνέχεια προσπάθησαν να βρουν τους κατόχους των προφίλ που αναδημοσίευαν τη φωτογραφία ούτως ώστε να προχωρήσει η υπόθεση.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης. Ήδη ένας χρήστης κατέβασε την ανάρτησή του μετά από επικοινωνία με το γραφείο της Επιτρόπου, ωστόσο υπάρχουν λογαριασμοί οι οποίοι χρησιμοποιούν ψευδώνυμο και αυτό καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των ιδιοκτητών τους.