Στο 61% του συνόλου των γεννήσεων ανήλθαν το 2021 οι καισαρικές τομές στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), Στέλλα Λεοντίου, η οποία τόνισε ότι συνεπακόλουθο της αύξησης των καισαρικών είναι και η έλλειψη των μαιών στην Κύπρο, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί τοκετοί, ώστε οι φοιτήτριες να μπορούν να ολοκληρώσουν το χρονοβόρο πρόγραμμα της μαιευτικής, που ακολουθούν.
Σύμφωνα με τη Στέλλα Λεοντίου ο αριθμός των μαιών στην Κύπρο δεν είναι επαρκής, για να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή συνολικά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο διαθέτει γύρω στις 380 με 400 μαίες.
Όπως αναφέρει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Λεοντίου σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει κάθε μαιευτική κλινική να εργοδοτεί το λιγότερο πέντε μαίες, ωστόσο, τονίζει πως το μαιευτικό μοντέλο αναφέρει ρητά ότι «κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την ώρα του τοκετού μία μαία για τη στηρίζει».
Συμπληρώνει ακόμα πως «δεν είναι αρκετό μία μαιευτική κλινική να έχει πέντε μαίες και απλώς να καλύπτει τις βάρδιες», για να σημειώσει ότι «αυτό σημαίνει μειωμένη ποιοτική μαιευτική φροντίδα στη γυναίκα».
Στο 10% με 15% το επιτρεπτό όριο καισαρικών από τον ΠΟΥ
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών του ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει ότι οι καισαρικές τομές στην Κύπρο το 2021 έφτασαν το 61%, με το αποδεκτό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να είναι μέχρι 10% με 15%.
Εξάλλου, κρούει τον κώδωνά του κινδύνου, λέγοντας ότι με την ιατρικοποίηση του τοκετού «παρεμβαίνουμε στη φυσιολογία, με αποτέλεσμα να ενοχλούμε τη φυσιολογική αλυσίδα των γεγονότων να συμβούν».
«Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, η οποία δεν θεωρείται φυσιολογική, αποδυναμώνει τη γυναίκα και σωματικά και ψυχολογικά, επιπτώσεις που βλέπουμε αργότερα και στο νεογνό, για το οποίο οι επιπτώσεις της καισαρικής τομής έχουν φανεί και από θεωρία και από έρευνα ότι αυξάνονται τόσο σε παθολογία όσο και στην ψυχολογία του ως άνθρωπος», είπε.
Οι φοιτήτριες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους
Ερωτηθείσα που οφείλονται οι ελλείψεις, η κ. Λεοντίου ανέφερε πως δεν υπάρχει κίνητρο για τις φοιτήτριες, λόγω των αυξημένων καισαρικών τομών που διενεργούνται στην Κύπρο, εξηγώντας πως «δεν υπάρχουν αρκετοί τοκετοί, ώστε να μπορούν οι φοιτήτριές να ολοκληρώσουν το χρονοβόρο πρόγραμμα της μαιευτικής που ακολουθούν».
Μια φοιτήτρια, εξηγεί περαιτέρω, «για να τελειώσει τη μαιευτική βάσει οδηγιών της κυπριακής νομοθεσίας (νόμος περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου), που έχει εκσυγχρονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, πρέπει να διενεργήσει 40 τοκετούς».
Όπως προσθέτει οι τοκετοί αυτοί διενεργούνταν στα κρατικά νοσηλευτήρια, ωστόσο, σημείωσε λόγω της νέας κατάστασης και με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, πολλοί τοκετοί έχουν στραφεί προς το ιδιωτικό τομέα και αυτό έχει αποδυναμώσει την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό για τις φοιτήτριες να τελειώσουν το πρόγραμμα μαιευτικής.
«Υπάρχουν πολλές που αφήνουν τη σπουδή στη μέση ή προβληματίζονται πάρα πολύ στο να την ακολουθήσουν», είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Λεοντίου είπε ότι δυστυχώς «το πρόβλημα διαιωνίζεται», ενώ πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια επίλυσής του.
Όπως ανέφερε φέτος το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, για να βοηθήσει όσο μπορεί τις φοιτήτριες, έχει αξιολογήσει κλινικές, οι οποίες έχουν προταθεί από τα Πανεπιστήμια, ώστε να συνεργαστούν και να μπορούν να διενεργούν του τοκετούς κοντά τους οι μαίες.
«Υπάρχουν γυναικολόγοι που είναι πολύ συνεργάσιμοι και επιτρέπουν στις μαίες να κάνουν τοκετό στις κλινικές τους, υπό την επίβλεψη των ίδιων και μιας προϊστάμενης μαίας, όμως, και πάλι δεν μπορεί να επιτραπεί η διενέργεια και των 40 τοκετών σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μόνο ένα ποσοστό από αυτούς», εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών του ΠΑΣΥΝΜ.
Δύο κλινικές απειλήθηκαν με κλείσιμο το 2021
Σε ερώτηση εάν απειλούνται κλινικές με κλείσιμο, λόγω του μη επαρκούς αριθμού μαιών, ανέφερε πως «μικρές κλινικές, οι οποίες δεν έχουν αρκετούς τοκετούς, μπορεί να απειληθούν», για να σημειώσει ότι τέλος του 2021 είχα απειληθεί δύο μικρές κλινικές, διότι αρνούνταν να εργοδοτήσουν τον ελάχιστο αριθμό που έπρεπε να εργοδοτήσουν, ώστε να λειτουργούν ως μαιευτικές κλινικές.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να μην υφίσταται τέτοιο πρόβλημα, λόγω της ένταξης των μαιευτηρίων στο ΓεΣΥ και της αύξηση των τοκετών όλων των κλινικών.
Κανένας θάνατος νεογνού στην Κύπρο λόγω έλλειψης μαιών
Κληθείσα να αναφέρει εάν η έλλειψη μαιών από κλινικές είχε προκαλέσει θανάτους νεογνών στο παρελθόν, οι οποίοι ενδεχομένως να ήταν αποτρέψιμοι, η κ. Λεοντίου είπε ότι στην Κύπρο δεν έχει προκληθεί κάποιος θάνατος, λόγω έλλειψης μαίας, αν και σημείωσε, παλαιότερα καταγράφηκε ένα περιστατικό μεταγεννητικής αιμορραγίας σε μητέρα, γιατί δεν έγινε καλή αξιολόγηση και απεβίωσε, αφού δεν υπήρχε κατά τη διάρκεια του τοκετού μαία.
Διεμήνυσε πως η παροχή φροντίδας από μαίες είναι γεγονός ότι μειώνει και τη μητρική και τη νεογνική θνησιμότητα.
«Θεωρώ ότι η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να έχει τη μαία δίπλα της και να τη στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού, αλλά και πριν το τοκετό», υπογράμμισε η κ. Λεοντίου.
Για τη μείωση των καισαρικών τομών στην Κύπρο, συστήνει εκ νέου την έναρξη χάραξης πολιτικής και στρατηγικής, η οποία να μπορεί να υιοθετηθεί και από τα κρατικά και από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε να επιτευχθεί διαφορά προς τα κάτω στα ποσοστά των καισαρικών.
Διευκρινίζει, τέλος, ότι στο παρελθόν είχαν γίνει ενέργειες ετοιμασίας μιας Εθνικής Στρατηγικής για προώθηση του φυσιολογικού τοκετού, ωστόσο, οι ενέργειες αυτές έχουν μείνει στάσιμες, λόγω της πανδημίας.
ΚΥΠΕ