Αρχική News Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου: Έκκληση να μην παραμεληθεί η ψυχική υγεία των παιδιών...

Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου: Έκκληση να μην παραμεληθεί η ψυχική υγεία των παιδιών αλλά και των ενηλίκων

Παιδοψυχιατρική-Εταιρεία-Κύπρου:-Έκκληση-να-μην-παραμεληθεί-η-ψυχική-υγεία-των-παιδιών-αλλά-και-των-ενηλίκων

Σε ανάρτηση προέβη η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου που αφορά την πρόληψη για την ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων. Γι’ αυτό τον λόγο δίνει μικρές πρακτικές συμβουλές για την περίοδο που ζούμε. 

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Είναι πια βέβαιο ότι για τις επόμενες εβδομάδες η απειλή της πανδημίας απο τον ιό COVID-19 θα συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας. Η ανάγκη περιοριστικών μέτρων και κοινωνικής απομόνωσης ήταν και είναι αναγκαία. Ως επιστημονική εταιρεία επικροτούμε την έγκαιρη παρέμβαση από την κυβέρνηση με τα προαναφερθέντα μέτρα και έχουμε πλήρη εναισθησία του επείγοντος της κατάστασης και την ανάγκη λήψης αυτών.

Παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, που επαναλαμβάνουμε είναι αναγκαία και αποδεκτά, πρέπει να παρθούν μέτρα και για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι περίοδοι κρίσεων επηρεάζουν την ψυχολογία των ήδη ευάλωτων ατόμων μιας κοινωνίας αλλά και ατόμων χωρίς οποιοδήποτε υπόβαθρο ψυχοσυναισθηματικής αδυναμίας.

Ενήλικες και παιδιά είμαστε εκτεθειμένοι σε έντονα συναισθήματα άγχους, φόβου, θυμού και σε πρωτόγνωρα βιώματα. Μια εκ βάθους αλλαγή της καθημερινότητας, μια συνεχής έκθεση σε κακές ειδήσεις και ο αποκλεισμός από πολλές δομές, θα δοκιμάσει την προσωπική, οικογενειακή και συλλογική μας ανθεκτικότητα.

Η πρόληψη υπερτερεί της θεραπείας

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου κάνει έκκληση να μην παραμεληθεί η ψυχική υγεία των παιδιών μας αλλά και αυτή των ενηλίκων.

Προτρέπουμε και δίνουμε απλές συμβουλές:

1. Ο καλύτερος τρόπος να ενημερωνόμαστε είναι από επίσημες και έγκυρες πηγές, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους φορείς. Πιστεύουμε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον τόνο που μεταφέρουν τις ειδήσεις για αποφυγή πρόκλησης πανικού. Ο κάθε ένας θα πρέπει να θέσει ένα όριο σε αυτά που εκτίθεται.

2. Η οργάνωση της καθημερινότητας και η τήρηση ρουτίνας και προγράμματος θα βοηθήσει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι κανόνες υγιεινής και η φροντίδα, αλλά και ο επαρκής και σωστός ύπνος, το υγιεινό φαγητό, η γυμναστική και η χαλάρωση. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας με δημιουργικότητα και χιούμορ.

3. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τις κοινωνικές μας επαφές με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο. Η τεχνολογία προσφέρει ατελείωτες επιλογές. Στις δύσκολες στιγμές η συνοχή του κοινωνικού ιστού δρα θεραπευτικά.

4. Είναι σημαντικό να επιτρέψουμε σε εμάς και στους ανθρώπους γύρω μας να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε.

5. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών μας για αυτό που συμβαίνει. Τα “μυστικά” προκαλούν περισσότερο φόβο και ανασφάλεια.

6. Πρέπει να παραμείνουμε γεμάτοι ελπίδα. Να θυμόμαστε ότι η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει.

7. Ας είμαστε όλοι πιο επιεικείς με τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Είναι εντάξει να μαγειρέψουμε πιο συχνά μακαρόνια και πίτσα ή να δούμε όλοι περισσότερες ταινίες.

8. Ας ανησυχήσουμε για το μέλλον αργότερα. Αυτήν τη στιγμή η διαχείριση του σήμερα είναι πιο σημαντική.

9. Να μη διστάσουμε να ζητήσουμε βοήθεια εάν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.