Αρχική News Παιδιατρική Εταιρεία: Η φετινή έξαρση της γρίπης πιο ήπιας μορφής από την...

Παιδιατρική Εταιρεία: Η φετινή έξαρση της γρίπης πιο ήπιας μορφής από την περσινή

Παιδιατρική-Εταιρεία:-Η-φετινή-έξαρση-της-γρίπης-πιο-ήπιας-μορφής-από-την-περσινή

Η φετινή εποχική έξαρση της γρίπης φαίνεται να είναι πιο ήπιας μορφής από την περσινή αλλά διαρκεί περισσότερες ημέρες, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

Σημειώνει ότι η γρίπη εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή και η αυξημένη δραστηριότητα της διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες. Οφείλεται στον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια εικόνα νόσου μέχρι πολύ σοβαρή εκδήλωση με επιπλοκές.

Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ιό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μετά από 12-36 ώρες.
Συνήθως εισβάλλει απότομα με πυρετό, ρίγος, βήχα, πόνο στον λαιμό, στις αρθρώσεις και στους μύες, με έντονο αίσθημα αδυναμίας και ανορεξίας. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει ρινική καταρροή και έντονο πονοκέφαλο.

Η Εταιρεία υποδεικνύει ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή γρίπη ή και για επιπλοκές.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν μικρά παιδιά, τα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρομυϊκές παθήσεις και ανοσοκαταστολή. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές ανήκουν και οι έγκυες γι’ αυτό και πρέπει επίσης να εμβολιάζονται.

Άλλοι τρόποι πρόληψης της γρίπης είναι και οι ακόλουθοι:
– Ο καλός αερισμός των χώρων όπου ζούμε και αποφυγή συγχρωτισμού (κλειστοί χώροι με πολλά άτομα)
– Τα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και επιπλέον 1-2 ημέρες
– Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο του με χαρτομάντιλο το οποίο μετά πετά στο καλάθι απορριμμάτων και πλένει τα χέρια του
– Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών

Σημειώνεται ότι τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο ιατρός θεωρεί ότι πραγματικά χρειάζονται. Ενδεικτικά η χημειοπροφύλαξη με οσελταμιβίρη χορηγείται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπως σε στενή επαφή με τον ιό της γρίπης ατόμων που ανήκουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, για την αποφυγή των επιπλοκών.

ΚΥΠΕ