Αρχική News Παιδιά: Τα βιντεοπαιχνίδια απειλούν και την ακοή τους, λένε οι γιατροί

Παιδιά: Τα βιντεοπαιχνίδια απειλούν και την ακοή τους, λένε οι γιατροί

Τα αφτιά των παιδιών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στους ήχους.

Γνωρίζαμε ήδη ότι όσοι παίζουν video games βλάπτουν την όρασή τους από την παρατεταμένη προσήλωση στην οθόνη (Digital Eye Strain ή Computer Vision Syndrome), αλλά τώρα ερευνητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα ανέλυσαν δεδομένα από 50.000 ανθρώπους και προειδοποιούν ότι οι gamers κινδυνεύουν να χάσουν και την ακοή τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη έρευνα τους που δημοσιεύθηκε στο BMJ Public Health, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εμβοές (βουητό, κουδούνισμα, σφήριγμα στο αφτί) εξαιτίας των υπερβολικά δυνατών επιπέδων ήχου στις κονσόλες παιχνιδιών που συχνά ισοσταθμίζουν ή υπερβαίνουν τα ασφαλή όρια.

Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντες της μελέτης (όλων των ηλικιών) αφιέρωναν 3 ώρες την εβδομάδα στο παιχνίδι και είχαν την ένταση πολύ κοντά στα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.

Για τους ενήλικες αυτά κυμαίνονται στα 80 ντεσιμπέλ (db) για 40 ώρες την εβδομάδα ή 83 db για 20 ώρες την εβδομάδα. Όταν ο ήχος είναι 86 db, το χρονικό διάστημα ασφαλούς έκθεσης περιορίζεται σε 10 ώρες την εβδομάδα. Και όταν φτάνει στα 98 db, μειώνεται σε μόλις 38 λεπτά την εβδομάδα.

Όσον αφορά τα παιδιά, το όριο της έκθεσης στον ήχο είναι τα 75 db για 40 ώρες την εβδομάδα. Γίνεται 6,5 ώρες την εβδομάδα όταν ο ήχος είναι 83 db και μόλις 12 λεπτά την εβδομάδα για ήχους 98 db.

Για να καταλάβετε πώς ακούγονται τα 75 db, σκεφτείτε τον θόρυβο που κάνει μια ηλεκτρική σκούπα.

Μάλιστα, ορισμένα παιχνίδια διαθέτουν «εκρήξεις» ήχου που φτάνουν τα 119 db – που ισοδυναμούν με το θόρυβο μιας μπουλντόζας.

Την μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται να κάνουν οι παλμικοί ήχοι, όπως αυτοί από πυροβολισμούς.

Τα αφτιά των παιδιών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις βλάβες

Το εσωτερικό τους (έσω ους) περιέχει ευαίσθητα τριχοειδή κύτταρα, τα οποία αν υποστούν βλάβη δεν αναγεννώνται – η συνέπεια είναι μόνιμη απώλεια της ακοής.

«Πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ένα παιχνίδι στην ακοή του παιδιού», επισημαίνει ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ακοολογίας (ΑΑΑ).

«Εάν, όμως, δεν τα προστατεύσουμε, τα παιδιά μας μπορεί να αναπτύξουν μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής», προσθέτει.

Ο μέσος άνθρωπος γεννιέται διαθέτοντας περίπου 16.000 τριχοειδή κύτταρα σε κάθε κοχλία του.

Ο κοχλίας είναι μία δομή με σχήμα σαλιγκαριού στο έσω ους, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακοή. Τα τριχοειδή κύτταρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ανιχνεύει τους ήχους.

Ο δυνατός θόρυβος μπορεί να βλάψει αυτά τα κύτταρα, αλλά και το ακουστικό νεύρο, το οποίο μεταδίδει τα μηνύματα του ήχου στον εγκέφαλο.

Μικρή βλάβη… μεγάλες συνέπειες

Η απώλεια της ακοής μπορεί να κρατά πίσω το παιδί στο σχολείο και στις κοινωνικές περιστάσεις.

Ακόμα και με μικρή απώλεια, τα παιδιά πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να ακούσουν όλα όσα λέγονται.

Συχνά αποσπάται η προσοχή τους και νιώθουν εξαντλημένα στο τέλος της ημέρας.

Τα προβλήματα ακοής τους μπορεί επίσης να εκληφθούν λανθασμένα ως μαθησιακές διαταραχές.

«Παράπλευρες απώλειες»

Όταν ο θόρυβος εισέρχεται στο σώμα μέσω των αφτιών, αναμεταδίδεται στο κέντρο ανίχνευσης του στρες στον εγκέφαλό μας.

Η αμυγδαλή του εγκεφάλου πυροδοτεί έναν «καταρράκτη» αντιδράσεων στο σώμα.

Το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή υπερβολικής ποσότητας κορτιζόλης, αδρεναλίνης και άλλων χημικών ουσιών, που σχετίζονται με το στρες, και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα να υπερδραστηριοποιηθεί, επιταχύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και την παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε:

  • Υψηλή χοληστερίνη.
  • Υπέρταση.
  • Καρδιακές παθήσεις.
  • Διαβήτη.
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας και νόησης.

Πηγή:imommy.gr