Αρχική News Παιδιά: Η Gen A κάνει skip… την «άβολη φάση» της προεφηβείας;

Παιδιά: Η Gen A κάνει skip… την «άβολη φάση» της προεφηβείας;

Τα παιδιά, που ανήκουν στη Gen A, μοιάζουν πιο ώριμα από την ηλικία τους, αλλά αντιμετωπίζουν παρόμοιες ανησυχίες με τις παλαιότερες γενιές ίδιας ηλικίας.

Τα παιδιά της Γενιάς Άλφα ή αλλιώς Gen A, που είναιο σήμερα γύρω στα 9 με 12 χρόνια τους, φαίνεται να είναι πιο ώριμα για την ηλικία τους, πιο περιποιημένα και συχνά πιο καλοντυμένα από ό,τι ήταν παιδιά άλλων γενιών. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν έχουν κάνει skip την.. «άβολη» περίοδο της πρώιμης εφηβείας!

Γεννημένα περίπου μεταξύ του 2010 και του τέλους του 2024, τα παιδιά αυτής της γενιάς, δίνουν την εντύπωση ότι περνούν από την παιδική ηλικία κατευθείαν σε ένα «στάδιο λάμψης», χωρίς να βιώνουν τα «αμήχανα χρόνια», που βιώσαμε οι παλαιότεροι.

Ίσως είναι οι εποχές που ζούμε που αναγκάζουν αυτά τα παιδιά να «μεγαλώνουν» πιο γρήγορα, υποστηρίζουν κάποιοι.

Τι εννοούμε «αμήχανα χρόνια»

Η «αμήχανη φάση» αναφέρεται συνήθως στις ηλικίες 9 έως 12 ετών, όταν τα παιδιά αρχίζουν να μεταβαίνουν στην εφηβεία σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Είναι μια περίοδος πειραματισμού, που παραδοσιακά εκδηλώνεται μέσα από έντονες επιλογές ντυσίματος, περίεργα ενδιαφέροντα και κοινωνική αμηχανία.

Στο παρελθόν, αυτή η φάση φαινόταν έντονα. Κάποια παιδιά φορούσαν ρούχα με χρώματα που δεν ταίριαζαν, δοκίμαζαν αποτυχημένο μακιγιάζ ή είχαν ντύσιμο εμπνευσμένο από τηλεοπτικούς χαρακτήρες.

Η «άβολη περίοδος», εκτός από αυτό που φαινόταν, αφορούσε κατά βάση στην εσωτερική διαμόρφωση ταυτότητας, τη δοκιμή ορίων και την ψυχική ωρίμανση. Και αυτό δεν έχει αλλάξει για τη Gen A.

Παραλείπει όντως η Γενιά Άλφα την «αμήχανη φάση»;

Η απάντηση δεν είναι απλά «ναι» ή «όχι». Αν και εξωτερικά μπορεί αυτά τα παιδιά να δείχνουν διαφορετικά, η «αμήχανη φάση» δεν έχει εξαφανιστεί. Απλώς έχει πάρει άλλες μορφές. Η αμηχανία δεν έχει φύγει, απλώς έχει καλυφθεί ή επαναπροσδιοριστεί, ώστε να ταιριάζει με την ψηφιακή κουλτούρα.

Τα σημερινά παιδιά που διανύουν την προεφηβική περίοδο μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που επηρεάζεται λιγότερο από την τηλεόραση και περισσότερο από βίντεο μικρής διάρκειας, από την αισθητική των social media και την κουλτούρα των influencers.

Αν φαίνεται πως τα παιδιά σήμερα ντύνονται σαν ενήλικες, αυτό είναι απλώς μια αντίδραση στο περιβάλλον τους, όπως συνέβαινε με κάθε γενιά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν τεράστιο ρόλο σε αυτό. Παρότι τα social media απαιτούν ελάχιστο όριο ηλικίας τα 13 έτη, το 38% των παιδιών ηλικίας 8–12 τα χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την Common Sense Media.

Έτσι επηρεάζονται και αυτό γίνεται εμφανές στο πώς μοιάζουν εξωτερικά. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν ενεργά social media, καθώς απορροφούν τα κοινωνικά πρότυπα από τους συνομηλίκους τους.

Όσο και αν εμφανισιακά η Γενιά Άλφα… μεγαλοδείχνει, εσωτερικά περνάει την ίδια συναισθηματική αναστάτωση. Τα παιδιά παλεύουν να βρουν τη θέση τους σε αυτόν τον κόσμο, καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρες σκέψεις και καταστάσεις, έρχονται αντιμέτωπα με την αιώνια πρόκληση της εφηβείας, που οδηγεί σιγά-σιγά στην ενηλικίωση.

Πηγή:imommy.gr