Αρχική News Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς Καγκουρό

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς Καγκουρό

Παγκόσμια-Ημέρα-Αγκαλιάς-Καγκουρό

Η μέθοδος Καγκουρό, γνωστή αργότερα και ως skin- to- skin, ξεκίνησε τυχαία λόγω οικονομικής δυσχέρειας και έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού το 1978 στην Κολομβία. Το ιατρικό προσωπικό προέτρεψε τις μητέρες να έχουν στην αγκαλιά τα πρόωρα βρεφάκια τους. Και έτσι παρατήρησαν άμεσα τη θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς.

Αυτή ήταν η αφορμή για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα μαιευτήρια σε όλο τον κόσμο. Στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας οι γονείς άρχισαν να εμπλέκονται στη φροντίδα των βρεφών. Επίσης παρατηρήθηκε σημαντική μείωση ποσοστών θνησιμότητας, νοσηρότητας και εγκατάλειψης βρεφών  (Anderson, Marks& Wahlberg, 1986).

Αυτό που επίσης φάνηκε καθώς ενισχύθηκε η επαφή δέρμα με δέρμα γονιού βρέφους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και τον πρώτο καιρό ζωής ήταν ότι οι γονείς ένιωσαν πιο σίγουροι για τις ικανότητες τους να φροντίσουν το μωρό τους και επένδυσαν περισσότερο σ αυτή την φροντίδα.

Εκτός από τις ιατρικές παρεμβάσεις,η τροφή, η ζεστασιά & η φροντίδα των γονιών βοηθούν την ανάπτυξη των βρεφών και προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για τα πρόωρα βρέφη.
 
Τα οφέλη της θεραπευτικής αγκαλιάς καγκουρό είναι η σταθεροποίηση της αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας. Ο θερμορύθμιση, ο συντονισμός δηλαδή της θερμοκρασίας του σώματος του βρέφους με αυτή της μητέρας.  Και η καλύτερη ανάρρωση των πρόωρων νεογνών.
Η μέθοδος καγκουρό δεν ενδείκνυται μόνο για τα πρόωρα βρέφη αλλά και για τα τελειόμηνα! Ενισχύει την ομαλότερη προσαρμογή στο θηλασμό, στην αίσθηση ασφάλειας που ενισχύει τη καλύτερη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους!

Τι πιο ωραίο και πιο θεραπευτικό από την αγκαλιά!

kangaroo care day 540x

Πηγή:ladybug.gr