Αρχική News Παχυσαρκία: Τι μερίδιο «ευθύνης» έχει ο πατέρας;

Παχυσαρκία: Τι μερίδιο «ευθύνης» έχει ο πατέρας;

Τα παιδιά που ο πατέρας τους ήταν υπέρβαρος, κατά τη σύλληψή τους, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν και τα ίδια παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα.

Πόσο ρόλο παίζει το βάρος των γονιών μας στη διαμόρφωση του δικού μας; Έχει σχέση το πόσα κιλά ήταν ο πατέρας μας κατά την περίοδο της σύλληψής μας ή το πόσο λίπος είχε ο οργανισμός του στη διαμόρφωση της υγείας μας; Οι επιστήμονες, σε νέα έρευνα, συνδέουν την πιθανότητα τα παιδιά να αναπτύσσουν παχυσαρκία, λόγω -μεταξύ άλλων- και τους βάρους του πατέρα τους.

Τα παιδιά των πατέρων που κατηγοριοποιήθηκαν ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με βάση τον δείκτη μάζας σώματός (BMI) τους, κατά την περίοδο της σύλληψης, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν και τα ίδια παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity και θα μπορούσα να αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πατρική επιρροή στην υγεία του παιδιού.

Πατέρας με παχυσαρκία, παχύσαρκο παιδί;
Η εν λόγω έρευνα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 2.200 Καναδούς, συμμετέχοντες στη μελέτη CHILD Cohort, μία από τις μεγαλύτερες προοπτικές μελέτες εγκυμοσύνης στον Καναδά. Η μελέτη συγκεντρώνει πληροφορίες από οικογένειες, ξεκινώντας από την εγκυμοσύνη και συνεχίζει αναλύοντας κρίσιμα αναπτυξιακά στάδια, ώστε να καταφέρει να εξετάσει την επίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά πατέρων που είχαν χαρακτηριστεί υπέρβαροι ή παχύσαρκοι βάσει του BMI τους κατά την εγκυμοσύνη, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια ταχεία αυξητική πορεία του BMI έως την ηλικία των 5 ετών, ένα μοτίβο που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όταν και οι δύο γονείς είχαν παχυσαρκία, ο κίνδυνος του παιδιού να γίνει και αυτό παχύσαρκο αυξανόταν περισσότερο από τέσσερις φορές.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η υγεία της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού, όμως αυτή η μελέτη μάς δείχνει ότι και η υγεία του πατέρα πριν από τη σύλληψη παίζει σημαντικό ρόλο.

Εστιάζοντας στον πατέρα

Η ομάδα συνέκρινε τον δείκτη μάζας σώματος των γονέων πριν από την εγκυμοσύνη με τα μοτίβα BMI των παιδιών από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών. Συνυπολόγισαν μια σειρά μεταβλητών, όπως το εισόδημα, ο χρόνος μπροστά σε οθόνες, η φυσική δραστηριότητα, ο θηλασμός και η παρακολούθηση παιδικών σταθμών, αλλά καμία δεν υπερίσχυσε της επίδρασης του γονικού βάρους.

Οι μελετητές ανέφεραν ότι συχνά δεν δίνεται τόση σημασία στον πατέρα και την επίδρασή του στην έρευνα υγείας των παιδιών. Όμως χάρη στις χιλιάδες Καναδών ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη πριν από πάνω από δέκα χρόνια, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια, υποβαλλόμενοι σε φυσικές εξετάσεις και παρέχοντας δείγματα αίματος, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε πόσο σημαντική είναι πραγματικά η συμβολή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη συσχέτιση συνεχίζουν να ερευνώνται, καθώς πιθανόν υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα εμπλοκής, γενετικά και περιβαλλοντικά. Βάσει των συμπερασμάτων, φαίνεται να εξετάζεται αν η κακή διατροφή και το υπερβολικό βάρος στους άνδρες μπορούν να μεταδώσουν τον κίνδυνο μέσω επιγενετικών αλλαγών στο σπέρμα, αλλά και πώς οι κοινές συνήθειες στο σπίτι ενδέχεται να συμβάλλουν επίσης.

Οι επιγενετικές αλλαγές μπορούν να προκληθούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, το στρες ή η έκθεση σε τοξίνες και είναι δυνατόν να είναι κληρονομήσιμες από γενιά σε γενιά.

Σχεδόν το 70% των Καναδών ανδρών στην τυπική ηλικία πατρότητας, περίπου 34 ετών, κατατάσσονται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι βάσει του BMI τους, παρ’ όλα αυτά η δημόσια υγεία παραδοσιακά επικεντρώνεται στις γυναίκες, όσον αφορά στη φροντίδα πριν από την εγκυμοσύνη. Στις γυναίκες λένε συχνά να φροντίσουν την υγεία τους πριν να μείνουν έγκυοι, αλλά σπάνια δίνεται αυτή η συμβουλή στους άνδρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνονυν ότι η υγεία του πατέρα επηρεάζει όχι μόνο το δικό του μέλλον, αλλά και της συντρόφου και του παιδιού του, μπορεί να διαμορφώσει την πρώιμη ανάπτυξη των παιδιών και να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους ακόμη και στην ενήλικη ζωή τους.

Πηγή:imommy.gr