Αρχική News Όταν τα μωρά δυσκολεύονται να κοιμηθούν – Χρήσιμες συμβουλές

Όταν τα μωρά δυσκολεύονται να κοιμηθούν – Χρήσιμες συμβουλές

Τα προβλήματα ύπνου του μωρού αγχώνουν και προβληματίζουν τους περισσότερους γονείς.

Aντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο του μωρού σας; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι.

Σε μια τεράστια, διεθνή έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 25% των γονιών που ζουν σε δυτικές χώρες ανέφεραν ότι τα μωρά ή τα νήπιά τους είχαν προβλήματα ύπνου.

Πώς εξηγείται αυτό το ποσοστό; Εν μέρει, είναι μια αντανάκλαση της σύγκρουσης μεταξύ των αναπτυξιακά φυσιολογικών προτύπων ύπνου και των αναγκών των γονιών. Τα μωρά δεν γεννιούνται έχοντας ένα ρυθμισμένο πρόγραμμα ύπνου. Θα χρειαστεί χρόνος για να το καθιερώσουν ενώ συχνά ξυπνούν για να φάνε.

Άλλωστε, όπως δείχνουν άλλες μελέτες, τα μωρά συνήθως δεν κοιμούνται για περισσότερες από 4-5 ώρες συνεχόμενα μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 3 μηνών.

Το παρήγορο είναι ότι σπάνια υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που ευθύνονται για τα προβλήματα ύπνου των βρεφών όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε τρόφιμα που μπορεί να τρώει η θηλάζουσα μητέρα ή στην πρωτεϊνη του γάλακτος. Οι συνηθέστεροι λόγοι που μπορεί να αναστατώσουν τον ύπνο του μωρού σας είναι η οδοντοφυϊα, οι κολικοί (φυσικά) ή κάποια ίωση.

ipnos-morou1.jpg

Πόσες ώρες κοιμούνται τα μωρά;

Το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό εξαρτάται από την ηλικία του και το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται. Το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια που έχει ο κάθε ύπνος του μέσα στη μέρα ή το βράδυ. Ενδεικτικά:

Μωρό 0-3 μηνών: Από τη γέννησή του μέχρι και τον τρίτο περίπου μήνα το μωρό χρειάζεται 14-17 ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ ο κάθε του ύπνος έχει διάρκεια από δύο με τέσσερις ώρες.

Μωρό 4-6 μηνών: Μετά τον τέταρτο μήνα το μωρό κοιμάται από 12 έως 16 ώρες και παράλληλα αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες συνεχόμενα το βράδυ.

Μωρό 7-11 μηνών: Η διάρκεια του ύπνου του μωρού είναι η ίδια με παραπάνω, ωστόσο ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνεται στις δύο με τρεις ώρες, ενώ το βράδυ μπορεί να κοιμηθεί και από δέκα έως δώδεκα ώρες συνεχόμενα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο του βρέφους / μωρού σας

Εσωτερικό βιολογικό ρολόι

Ο κιρκάδιος ρυθμός των μωρών συχνά ρυθμίζεται μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων αλλά μπορεί να χρειαστούν και περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν ότι μπορείτε να βοηθήσετε τα μωρά σας να αποκτήσουν μια ρουτίνα μέρας και νύχτας.

Δοκιμάστε τις ακόλουθες τακτικές:

  • Φροντίστε να ξυπνά την ίδια ώρα κάθε πρωί και να το εκθέτετε στο φυσικό φως
  • Να έχετε μαζί το βρέφος /μωρό στις καθημερινές δραστηριότητες σας εντός ή εκτός σπιτιού.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε τεχνητά φώτα πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου ( π.χ. λάμπες και φώτα LED σε έντονα χρώματα).

Ρουτίνα ύπνου

Σίγουρα έχετε ακούσει πάρα πολλά για την καθιέρωση ρουτίνας ύπνου στα μωρά. Κι όχι άδικα καθώς είναι πολύ σημαντική. Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά κοιμούνται νωρίτερα και περνούν λιγότερο χρόνο ξύπνια τη νύχτα, όταν οι γονείς τους εφαρμόζουν μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο – όπως το μπάνιο, την ανάγνωση μιας ιστορίας (Mindell et al 2015).

Αν λοιπόν δυσκολεύεστε πολύ με τον ύπνο του μωρού σας καλό είναι να αποκτήστε μια ρουτίνα, απλή στην αρχή η οποία θα εμπλουτίζεται στην πορεία καθώς θα μεγαλώνει το μωρό.

upnos-morou-routina.jpg

Ποια είναι μία καλή ρουτίνα ύπνου για το νεογέννητο;

Για να εδραιώσετε μία καλή ρουτίνα ύπνου δοκιμάστε τα εξής:

Φροντίστε ώστε το μωρό να κοιμάται κάθε βράδυ την ίδια ώρα. Επιλέξτε μία ώρα που ταιριάζει στο πρόγραμμα το δικό σας και του μωρού και προσπαθήστε να την καθιερώσετε ως την ώρα του ύπνου κάθε βράδυ.

Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον. Χαμηλώστε τα φώτα και δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον που θα βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μία συσκευή με λευκούς θορύβους οι οποίοι θα βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί.

Μπάνιο. Κάντε το παιδί ένα ζεστό μπάνιο ως κομμάτι της βραδινής ρουτίνας ύπνου του. Το ζεστό νερό θα το χαλαρώσει προετοιμάζοντάς το έτσι καλύτερα για τον ύπνο.

Βρεφικό μασάζ. Το βρεφικό μασάζ έχει πολλά οφέλη για το μωρό και από αυτά είναι ότι ηρεμεί το μωρό βοηθώντας το έτσι να κοιμηθεί καλύτερα.

Η ανάγκη για φαγητό

Τα νεογέννητα συνήθως ξυπνούν κάθε 2- 3 ώρες για να φάνε καθώς οι ανάγκες τους είναι αυξημένες. Μέχρι να μεγαλώσουν και να αυξήσουν τις ώρες ύπνου, μπορείτε να ταΐζετε συχνά το βρέφος σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και σίγουρα πριν από το βραδινό ύπνο. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης, ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε φορά που ξυπνάει το μωρό τη νύχτα πεινάει. Δώστε του λίγο χρόνο γιατί μπορεί να αποκοιμηθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

ypnos-morou.jpg

Sleep training

Το sleep training είναι μια μέθοδος που βοηθά το μωρό να κοιμάται χωρίς τη βοήθειά σας.

Αυτό σημαίνει ότι το μωρό είναι στο κρεβάτι νυσταγμένο αλλά ξύπνιο χωρίς να το κουνάτε, να το αγκαλιάζετε, να το θηλάζετε ή να του μιλάτε. ‘Ετσι, μαθαίνει να ξανακοιμάται μόνο του όταν αναπόφευκτα ξυπνήσει τη νύχτα.

Έρευνες δείχνουν ότι το sleep training δεν αυξάνει τον κίνδυνο συμπεριφορικών ή συναισθηματικών προβλημάτων αργότερα στην παιδική ηλικία. Απεναντίας, ως μέθοδος θεωρείται σημαντική στην ανάπτυξη των παιδιών.

Πότε να ξεκινήσετε το sleep training

Οι ειδικοί συνιστούν την έναρξη της εκπαίδευσης ύπνου όταν τα μωρά είναι 4 έως 6 μηνών . Είναι σε μια ηλικία που μπορούν να κοιμηθούν από 6 έως 8 ώρες τη νύχτα, χωρίς να χρειάζεται να φάνε.

Μέθοδοι εκπαίδευσης ύπνου

Δεν υπάρχει μόνο μια μέθοδος για να μάθετε το παιδί να κοιμάται μόνο του. Εξαρτάται από τις αντοχές σας αλλά και το ίδιο το παιδί.

Mέθοδος Cry out (CIO)

Με τη συγκεκριμένη μέθοδος βάζετε το μωρό στο κρεβάτι και το αφήνετε να κλαίει μέχρι να αποκοιμηθεί χωρίς καμία παρηγοριά ή βοήθεια από εσάς.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον έχετε βεβαιωθεί ότι έχετε βάλει το μωρό σας στο κρεβάτι δεν θα επιστρέψετε στο δωμάτιό μέχρι να έρθει η ώρα να σηκωθεί το επόμενο πρωί ή μέχρι πρέπει να φάει.

Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται αρκετά σκληρή από τους γονείς και δεν την εφαρμόζουν ή την εγκαταλείπουν νωρίς. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, το κλειδί είναι να αντέξουν οι γονείς και εφόσον συμβεί αυτό, το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται μόνο του μέσα σε τρεις έως τέσσερις νύχτες.

Cute Newborn Baby With Pacifier Sleeping On White Blanket, Top View

Μέθοδος Ferber

Οι γονείς βάζουν το παιδί τους για ύπνο και αντιδρούν στο κλάμα του σε χρονικά καθορισμένα διαστήματα (5, 10, 15 λεπτά). Στόχος είναι να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο τη νυχτερινή αλληλεπίδρασή τους με το βρέφος. Την πρώτη νύχτα της εκπαίδευσης, οι γονείς περιμένουν 3 λεπτά πριν εμφανιστούν στο μωρό από τη στιγμή που θα κλάψει. Τη δεύτερη νύχτα ο χρόνος αυξάνεται σε 5 λεπτά, την τρίτη σε 10 λεπτά και σε 12 λεπτά τις επόμενες επισκέψεις.

Κύρια επιδίωξη είναι ο χρόνος ανταπόκρισης στο κλάμα του μωρού να ανέλθει στα 20 λεπτά ή και περισσότερο.Αρκετοί γονείς διαφωνούν με τη μέθοδο, θεωρώντας ανεπίτρεπτο να αγνοούν το μωρό τους όταν κλαίει ενώ υποστηρίζουν ότι επηρεάζεται και η ψυχολογία του.

Μέθοδος καρέκλας

Η μέθοδος της καρέκλας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για τα μεγαλύτερα μωρά. Οι γονείς κάθονται σε μια καρέκλα δίπλα στην κούνια του μωρού μέχρι να αποκοιμηθεί, χωρίς να το σηκώσουν. Κάθε βράδυ μετακινούν την καρέκλα πιο μακριά μέχρι να πλησιάσουν την πόρτα και μετά να βγουν από το δωμάτιο.

Και ενώ αυτή η τεχνική μπορεί να είναι η κατάλληλη για ορισμένες οικογένειες, να ξέρετε ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ξεσπάσματα από την πλευρά του μωρού Όταν το μωρό σας αποκοιμιέται και είστε μαζί του στο δωμάτιο, μπορεί να τρομάξει και ενδεχομένως να αναστατωθεί όταν ξυπνήσει και δεν είστε πια εκεί.

Πηγή:mothersblog.gr