Τα online games είναι παιχνίδια που παίζονται μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο με άλλους παίκτες από διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν συνήθως μια ποικιλία διαδραστικών δραστηριοτήτων και μπορούν να παίξουν από μερικούς παίκτες έως εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες παίκτες ταυτόχρονα.
Μπορούν να παίξουν σε πολλά είδη συσκευών, όπως σε υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smartphone ή tablet. Οι παίκτες συνήθως συνδέονται με το παιχνίδι μέσω ενός λογαριασμού χρήστη και συνδέονται με άλλους παίκτες μέσω ενός διακομιστή παιχνιδιού. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής και συχνά περιλαμβάνουν διαγωνισμούς μεταξύ παικτών και ειδικά γεγονότα.
Οι παίκτες μπορούν να συνεργαστούν με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο και να αλληλεπιδράσουν με αυτούς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Τα online games είναι διασκεδαστικά και γνωστά σε όλο τον κόσμο, αλλά επειδή εκτελούνται σε έναν διαδικτυακό χώρο, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν ορισμένα επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών τους κατά τη χρήση τους.
Ορισμένες συμβουλές για ασφαλές online gaming είναι οι εξής:
- Ενημερωθείτε για το παιχνίδι και ελέγξτε την ηλικία των παιδιών σας: Μάθετε περισσότερα για το παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά σας και τις δυνατότητες που παρέχει το παιχνίδι. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που επιτρέπεται να παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι και ότι έχετε ελέγξει την κατάλληλη βαθμολογία του παιχνιδιού. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις ηλικιακές διαβαθμίσεις PEGI για το περιεχόμενο των παιχνιδιών πριν από την αγορά / κατέβασμα τους.
- Παίξετε με τα παιδιά μας: Εκτός του ότι είναι διασκεδαστικό, σας επιτρέπει να ελέγξετε την καταλληλότητα του παιχνιδιού και να συσφίξετε τις σχέσεις με τα παιδιά σας. Συζητείστε με τα παιδιά σας την έννοια του «φίλου» στο διαδίκτυο και εξηγείστε τους γιατί δεν πρέπει να δέχονται αιτήματα φιλίας και να συνομιλούν με αγνώστους.
- Παρακολουθείτε τους συνομιλητές: Παρακολουθείτε τη συνομιλία των παιδιών σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αν διαπιστώσετε κάποιον που λέει ακατάλληλα πράγματα ή προσπαθεί να επηρεάσει τα παιδιά σας, εξηγείστε τους τους κινδύνους και διακόψετε την διεπαφή με το συγκεκριμένο παιχνίδι ή άτομο.
- Προσέξτε τον χρόνο παιχνιδιού και θέστε από κοινού όρια: Παρακολουθείστε το χρόνο που δαπανούν τα παιδιά σας στα παιχνίδια και περιορίστε τον σε λογικά επίπεδα. Καθορίστε μαζί με τα παιδιά σας σαφείς κανόνες για την διάρκεια και το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα οποία επιτρέπεται η ενασχόληση, καθώς επίσης και το όριο των αγορών εντός της εφαρμογής, όπου ισχύει. Παράλληλα ενθαρρύνεται το παιδί σας να ασχοληθεί και με νέες δραστηριότητες και χόμπι που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία, αντιθέτως καλλιεργούν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τον φυσικό κόσμο.
- Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου: Σε ορισμένα παιχνίδια, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου, που θα περιορίσουν την πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των παιδιών σας από άλλους χρήστες.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναφέρουν αν επηρεάζονται από τα παιχνίδια: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναφέρουν αν αισθάνονται ανασφαλείς ή ανησυχητικά κατά τη διάρκεια του online gaming. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή πιθανών προβλημάτων και να διασφαλίσει ότι τα παιδιά σας αισθάνονται άνετα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
- Ενημερώστε τους άλλους γονείς: Ενημερώστε τους άλλους γονείς για τους κινδύνους των online παιχνιδιών και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και τις βέλτιστες πρακτικές. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινότητας που αγωνίζεται για την ασφάλεια των παιδιών της στο διαδίκτυο.
Cyberalert.cy