Αρχική News Οικογενειακά παιχνίδια: Πώς ωφελούν τα παιδιά;

Οικογενειακά παιχνίδια: Πώς ωφελούν τα παιδιά;

Ποιο παιδί δεν απολαμβάνει τα παιχνίδια με τους γονείς του; Και τελικά, όχι τυχαία αφού τα οφέλη που του προσφέρει είναι πολλά και σημαντικά. Ας δούμε σήμερα 4 από αυτά…

Όταν τα παιδιά παίζουν οικογενειακά παιχνίδια μπορούν να δείξουν τις δεξιότητες, τις αρετές, τις ικανότητες αλλά και τα σημεία του χαρακτήρα τους που πιθανώς χρειάζονται ακόμα «δουλειά». Εμείς αντίστοιχα με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σε θέση να τα γνωρίσουμε καλύτερα, να τους μεταδώσουμε νέες γνώσεις και φυσικά να τους χαρίσουμε όλη μας την προσοχή, την τρυφερότητα και την αγάπη.

Τι ακριβώς κερδίζουν λοιπόν τα παιδιά από αυτά;

4 οφέλη των οικογενειακών παιχνιδιών για τα παιδιά
Τα παιχνίδια που παίζουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια:

#1 Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών
Αυτές οι στιγμές που περνάτε μαζί παίζοντας είναι γεμάτες θετικές εμπειρίες που προάγουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Ενώ παίζετε, μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά με μοναδικούς, προσωπικούς τρόπους. Τα λόγια σας πάντα έχουν βαθύ αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Οι ενθαρρυντικές φράσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως ισχυρό «αντίδοτο» στην αυτοαμφισβήτηση και το δισταγμό ενός παιδιού και μπορούν να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση που όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι στη ζωή. Μπορούν επίσης να υπενθυμίσουν στα παιδιά ένα σταθερό σημείο που υπάρχει στην ταραχώδη ζωή τους: την οικογένειά τους.

#2 Αυξάνουν τη δημιουργικότητα- Βελτιώνουν τις σχολικές επιδόσεις
Κάθε παιδί έχει αστείρευτη φαντασία. Μέσα από αυτή περνά ευχάριστα το χρόνο του αλλά μαθαίνει και να δίνει δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να ενισχύσουμε αυτή την ξεχωριστή πτυχή της ευφυΐας του και να παρακολουθήσουμε τη δημιουργικότητά του να απογειώνεται. Ένας πολύ απλός τρόπος είναι μέσω του παιχνιδιού.

Τα οικογενειακά παιχνίδια είναι ιδανικά για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Τα παιδιά με μεγάλη φαντασία είναι δε, σύμφωνα με έρευνες, λιγότερο επιθετικά, πιο ανεκτικά και πιο αποδοτικά στο σχολείο.

#3 Ενισχύουν την προσοχή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παιδί τεσσάρων με πέντε ετών θα πρέπει να μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο σε μία δραστηριότητα για δύο με πέντε λεπτά για κάθε χρόνο της ζωής του – δηλαδή, ένα παιδί τεσσάρων ετών αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να εστιάσει την προσοχή του για οκτώ με είκοσι λεπτά κάθε φορά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά ένας μέσος όρος, ο οποίος παρουσιάζει διακυμάνσεις με βάση την ώρα της ημέρας και το ενδιαφέρον του παιδιού για αυτό που πρέπει να κάνει. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν πράγματα που ενδέχεται να κάνουν το παιδί να βαριέται. Το παιχνίδι ευτυχώς, δεν είναι σίγουρα ένα από αυτά!

Για να κερδίσουν, τα παιδιά πρέπει να συγκεντρωθούν και να δώσουν προσοχή και αυτό συμβαίνει αβίαστα. Έτσι, μέσω αυτού ενισχύεται αυτή η σημαντική ικανότητα.

#4 Βοηθούν στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
Τα μέλη της οικογένειας είναι τα πρώτα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούν τα παιδιά. Όταν περνάτε χρόνο παίζοντας μαζί, ενθαρρύνετε αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά αποκτούν σταδιακά κοινωνικές δεξιότητες, απαραίτητες για την καλή τους επαφή με τους συνομηλίκους τους αλλά και τον κόσμο.

Η κατανόηση των κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να αποτελεί για τα παιδιά πρόκληση. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν έναν φυσικό τρόπο να σχετίζονται και να συνδέονται όταν παίζουν. Έτσι, μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται, να κερδίζουν και να χάνουν. Μέσω του οικογενειακού παιχνιδιού λοιπόν, παρουσιάζονται ευκαιρίες να πειραματιστεί το παιδί με τα κοινωνικά όρια μέχρι να καταφέρει τελικά μεγαλώνοντας να χτίζει πιο υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις.

Πηγή:imommy.gr