
Τα ποσοστά υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αυξηθεί τις 11 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα και ενδέχεται να αυξηθούν εκθετικά αν συνεχιστούν οι ελλείψεις τροφίμων, προειδοποίησε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
«Διαθέτω στοιχεία ως τα τέλη Απριλίου τα οποία δείχνουν ότι ο υποσιτισμός αυξάνεται», δήλωσε ο Ακιχίρο Σέιτα, διευθυντής υγείας στην UNRWA στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη Γενεύη. «Και η ανησυχία είναι ότι, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες ελλείψεις τροφίμων, (ο υποσιτισμός) θα αυξηθεί εκθετικά και μετά θα είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), δήλωσε ότι ο οργανισμός έλαβε άδεια από το Ισραήλ για την είσοδο σήμερα στη Γάζα ακόμη περίπου 100 φορτηγών.
Το Ισραήλ επέτρεψε χθες Δευτέρα για πρώτη φορά την είσοδο στη Γάζα 9 φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, αν και ο Λέρκε δήλωσε ότι στον θύλακα εισήλθαν μόλις πέντε.
«Το επόμενο βήμα είναι να τα συλλέξουμε και μετά θα διανεμηθούν μέσω του υπάρχοντος συστήματος, αυτού που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ocha, ενώ πρόσθεσε ότι τα φορτηγά αυτά μεταφέρουν βρεφικές τροφές και θρεπτικά συμπληρώματα για παιδιά.
14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Τομ Φλέτσερ δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 4 του BBC ότι έως και «14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες, αν δεν φτάσει σε αυτά βοήθεια».
Ο Φλέτσερ εξήγησε ότι αν και πέντε φορτηγά εισήλθαν χθες στον παλαιστινιακό θύλακα, τα οποία επανέλαβε ότι αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμη στις κοινότητες.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «πρέπει να πλημμυρίσουμε τη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια».
Όταν η δημοσιογράφος του BBC Άννα Φόστερ τον ρώτησε πώς ο ΟΗΕ κατέληξε στον αριθμό 14.000, ο Φλέτσερ απάντησε: «Διαθέτουμε ισχυρές ομάδες επί του πεδίου και φυσικά πολλά μέλη τους έχουν σκοτωθεί».
«Ωστόσο έχουμε ακόμη πολλούς ανθρώπους επί του πεδίου – βρίσκονται σε ιατρικά κέντρα, βρίσκονται στα σχολεία (…) προσπαθώντας να εκτιμήσουν τις ανάγκες», πρόσθεσε.