Η μελέτη Bedtime Boost, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Nuffield είναι η πρώτη RCT που υποστηρίζει παιδιατρική καθοδήγηση για τον περιορισμό του χρόνου οθόνης των νηπίων πριν τον ύπνο.
Ερευνητές από το University of Bath, το University of the Arts London (UAL), το Birkbeck, το Queen Mary University of London και το King’s College του Λονδίνου στρατολόγησαν οικογένειες με νήπια 16 έως 30 μηνών από όλο το Λονδίνο.
Εκατόν πέντε οικογένειες που χρησιμοποιούσαν ήδη οθόνες με το παιδί τους πριν τον ύπνο κατανεμήθηκαν τυχαία είτε στην παρέμβαση: π.χ. χαλαρωτικό παιχνίδι, διάβασμα ή παζλ) σε περίοδο 7 εβδομάδων, ή για τον έλεγχο των συνθηκών, με αντίστοιχες δραστηριότητες, αλλά χωρίς αναφορά στον χρόνο οθόνης.
Ο ύπνος του νηπίου καταγράφηκε πριν και μετά την παρέμβαση χρησιμοποιώντας φορητό ιχνηλάτη κίνησης.
Οι γονείς στην ομάδα παρέμβασης κατάφεραν να αφαιρέσουν με επιτυχία τον χρόνο οθόνης των νηπίων πριν τον ύπνο και η ποιότητα του ύπνου των νηπίων βελτιώθηκε, με πιο αποτελεσματικό νυχτερινό ύπνο και λιγότερα νυχτερινά ξυπνήματα.
Η καθηγήτρια Rachael Bedford, η οποία επέβλεψε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Bath και τώρα είναι επικεφαλής του εργαστηρίου ανάπτυξης παιδιών Queen Mary και συνεπικεφαλής του έργου, είπε:
«Συνεργαστήκαμε στενά με τους γονείς και τους ιατρούς των πρώτων ετών για να διασφαλίσουμε ότι η παρέμβαση Ενίσχυσης κατά τον ύπνο ήταν χαμηλού κόστους και εύκολη στην εφαρμογή. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η δοκιμή ήταν εξαιρετικά εφικτή για τους γονείς, με όλες τις οικογένειες παρέμβασης να ολοκληρώνουν τη δοκιμή. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω εργασία για να κατανοήσουμε πώς οι ποικίλοι τρόποι με τους οποίους οι οικογένειες χρησιμοποιούν πολυμέσα οθόνης μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα».
Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Tim Smith, UAL Creative Computing Institute, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες συσχέτισης έδειξαν ότι όσο περισσότερο χρόνο έχουν τα νήπια, τόσο χειρότερα κοιμούνται. Αλλά δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουμε εάν η χρήση της οθόνης προκαλούσε προβλήματα ύπνου ή το αντίστροφο. Η μελέτη Bedtime Boost παρέχει τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία ότι η αφαίρεση της χρήσης της οθόνης πριν τον ύπνο του παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο. Απαιτείται περαιτέρω εργασία για την αναπαραγωγή αυτών των επιπτώσεων σε μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών.
Η παρέμβαση δημιουργήθηκε από κοινού με οικογένειες και ειδικούς της πρώτης ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από το Early Years Alliance, το National Childbirth Trust, το The Sleep Charity και το προσωπικό του παιδικού κέντρου, για να διασφαλιστεί ότι η παρέμβαση ήταν όσο το δυνατόν περιεκτική.
Πηγή:childit.gr