Αρχική News Γιατί οι Σκανδιναβοί βγάζουν τα παιδιά τους να κοιμούνται στο κρύο -Η...

Γιατί οι Σκανδιναβοί βγάζουν τα παιδιά τους να κοιμούνται στο κρύο -Η πρακτική που αναβιώνει

Γιατί-οι-Σκανδιναβοί-βγάζουν-τα-παιδιά-τους-να-κοιμούνται-στο-κρύο-Η-πρακτική-που-αναβιώνει

Ένας παιδικός σταθμός ακολουθεί μια πολύ δημοφιλή, σκανδιναβική πρακτική της δεκαετίας του ‘50, βγάζοντας τα μωρά έξω στο κρύο.

Η μέθοδος, που εφαρμόζεται σε έναν παιδικό σταθμό στο Σάσεξ με δίδακτρα 8 λίρες την ώρα, βγάζει τα μωρά για ύπνο έξω στο κρύο ανάμεσα σε σωρούς από κορμούς δέντρων.

Οι γονείς, με τη σειρά τους, επιμένουν ότι βοηθά στο να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά τους – ενώ κάποιοι λένε ότι τα βοηθά να κοιμούνται και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί πάντως, τονίζουν πως το πιο σημαντικό είναι το μωρό να είναι τυλιγμένο καλά μέσα στο κρύο.

Η Χάνα Ροζαλί, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του παιδικού Paddock Wood, έχει αναβιώσει την σκανδιναβική αυτή τάση με οκτώ γονείς να την πληρώνουν για να αποκτήσουν τα μωρά τους την δασική εμπειρία. Όπως λέει η ίδια, ήταν το «επόμενο φυσικό βήμα» και πως οι ντόπιοι ήταν πολύ υποστηρικτικοί. «Πάντα αγαπούσα την ύπαιθρο όπως και τα παιδιά μου, τα οποία πάντα κοιμούνται έξω. Πάντα κοιμόντουσαν καλά και ήταν πολύ υγιή. Είμαι δάσκαλος που αγαπώ το δάσος και ακολουθούμε πολλές από αυτές τις αρχές μέσα στο παιχνίδι και τις ανακαλύψεις μας. Ήταν το επόμενο φυσικό βήμα για εμάς, τα μωρά να κοιμούνται και σε εξωτερικούς χώρους. Έχω επενδύσει σε κάποια πολύ καλής ποιότητας καροτσάκια που γίνονται εντελώς επίπεδα, σε υψηλής ποιότητας υπνόσακους και πολλές θερμικές κουβέρτες».

Και συνεχίζει: «Οι οικογένειες στη Νέα Ζηλανδία ήταν πολύ υποστηρικτικές. Η θεία μου, που είχε τρία παιδιά, ήταν φανατική πιστός του ύπνου στην ύπαιθρο, όπως και πολλοί ντόπιοι γείτονες που θυμούνται αυτή την πρακτική από τότε που και οι ίδιοι έβαζαν τα δικά τους μωρά».

Η Ροζαλί ισχυρίζεται επίσης ότι υπάρχουν τεράστια οφέλη από τον ύπνο σε εξωτερικούς χώρους. «Οι οπαδοί της μεθόδου Gina Ford (που θέλει πλήρη σκοτάδι και σιωπή για τον ύπνο των μωρών) θα αντιδράσουν, αλλά πραγματικά είναι πολύ πιο φυσικό τα μωρά να νανουρίζονται κάτω από τα δέντρα και να ξυπνούν με τον ήχο των πουλιών.

iefimerida.gr