Αρχική News Οι αλλαγές στο σώμα μετά τον φυσιολογικό τοκετό (Ραγάδες, Τριχόπτωση, ...

Οι αλλαγές στο σώμα μετά τον φυσιολογικό τοκετό (Ραγάδες, Τριχόπτωση, Ακράτεια ούρων)

Οι-αλλαγές-στο-σώμα-μετά-τον-φυσιολογικό-τοκετό-(Ραγάδες,-Τριχόπτωση,-Ακράτεια-ούρων)
Οι αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της γυναίκας κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σταματούν όταν γίνει ο τοκετός, αλλά συνεχίζονται και αρκετό διάστημα μετά κατα την διάρκεια της λοχείας.
 

Υστερόπονοι

Αμέσως μετά τον τοκετό και για μερικές ημέρες, θα έχετε υστερόπονους: συσπάσεις της μήτρας που τη βοηθούν να παλινδρομήσει, δηλαδή να επανέλθει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση και παράλληλα να αποφευχθεί τυχόν αιμορραγία.

Οι υστερόπονοι είναι εντονότεροι όταν θηλάζετε.

Επιπλέον, την περίοδο της λοχείας, θα παρατηρήσετε αιματηρές κολπικές εκκρίσεις, τα λόχεια.

 

Στήθος

Στο 3ο 24ωρο από τον τοκετό το στήθος σας θα βαρύνει, καθώς το πρωτόγαλα μετατρέπεται σε μεταβατικό γάλα. Θυμηθείτε τις μαλάξεις, αλλά και όλες τις σχετικές οδηγίες που μάθαμε στα μαθήματα θηλασμού, ώστε να ανακουφιστείτε και να αντιμετωπίσετε τη μεταβατική αυτή κατάσταση.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η πτώση και χαλάρωση του στήθους που πολλές γυναίκες εμφανίζουν, δεν οφείλεται στο θηλασμό. Οφείλεται σε άλλους παράγοντες: στην απότομη αλλαγή του βάρους από την εγκυμοσύνη, στη φυσιολογική αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών, στην απουσία γυμναστικής και στην ηλικία.

 

Δυσκοιλιότητα

Δυσκολίες στην αφόδευση τις πρώτες ημέρες είναι πιθανό να εμφανιστούν, αν δεν κινητοποιηθείτε έγκαιρα μετά τον τοκετό και αν δεν ενυδατωθείτε.

 

Πόνος περινέου

Ο πόνος στο περίνεο (περιοχή ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό) αν υπάρχει, οφείλεται στην περινεοτομή που έγινε κατά τον τοκετό και την επακόλουθη συρραφή. Ο πόνος διαρκεί τις πρώτες 4-5 ημέρες και ανακουφίζεται με κρύα επιθέματα.

 

Αιμορροϊδες

Αν υπήρχαν αιμορροϊδες ή κιρσοί στα έξω γεννητικά όργανα πριν από τον τοκετό, ο γυναικολόγος θα σας συστήσει να χρησιμοποιείτε ειδικά σκευάσματα.

 

Χαλάρωση στην κοιλιά

Η χαλάρωση των μυών της κοιλιακής χώρας είναι εμφανής μετά τον τοκετό, ωστόσο είναι μια κατάσταση απολύτως αναστρέψιμη.

Ξεκινήστε το συντομότερο γυμναστική και θα δείτε το σώμα σας σύντομα να επανέρχεται. Δώστε έμφαση και στους μύες της πυέλου.

 

Ραγάδες

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ραγάδες στην εγκυμοσύνη ή στη λοχεία, λόγω απότομης αλλαγής του βάρους και έλλειψης ελαστικότητας του δέρματος.

Η πρόληψη με χρήση αμυγδαλέλαιου στις κατάλληλες περιοχές έχει φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, δεδομένου ότι άπαξ και εμφανιστούν οι ραγάδες, δεν αντιμετωπίζονται.

H επιδερμική χρήση του αμυγδαλέλαιου στην εγκυμοσύνη αλλά και στο θηλασμό, είναι ασφαλής.

 

Βάρος

Το βάρος που συνήθως χάνεται αυτόματα μετά τον τοκετό είναι 5-7 κιλά, και αντιστοιχεί στο βάρος του βρέφους, τα υγρά και τον πλακούντα. Αυτό το βάρος είναι πιθανό να το ξαναπάρετε μετά από λίγες εβδομάδες.

Εδώ, χρειάζεται γυμναστική, ισορροπημένη διατροφή και θηλασμός.

 

Περίοδος

Στις 28-30 ημέρες από τον τοκετό είναι πιθανό να σας εμφανιστεί η πρώτη περίοδος, ακόμη και αν θηλάζετε. Για να ομαλοποιηθεί ο κύκλος ίσως χρειαστούν μερικοί μήνες.

Από τη στιγμή που εμφανίζεται η περίοδος σημαίνει ότι υφίσταται ωοθυλακιορρηξία, άρα είναι εφικτό να προκύψει και νέα εγκυμοσύνη.

Μην ξεχάσετε να κλείσετε ραντεβού στο γυναικολόγο σας στις 40 ημέρες από τον τοκετό, για την απαραίτητη γυναικολογική εξέταση.

 

Ακράτεια ούρων

Μετά την εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες αναφέρουν ένα αίσθημα ακράτειας.

Η κατάσταση  αντιμετωπίζεται με τις κατάλληλες ασκήσεις πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel), τις οποίες μαθαίνουμε στα μαθήματα τοκετού και πρέπει να γίνονται από την περίοδο της εγκυμοσύνης εως και μετά τον τοκετό.

 

Τριχόπτωση

Περίπου 5-6 μήνες από τον τοκετό μπορεί να εμφανίσετε έντονη τριχόπτωση. Προσέξτε τη διατροφή σας και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε.

Οι κάψουλες μαγιάς μπύρας βοηθούν αρκετά.

 

Μελαγχολία και κατάθλιψη

Οι συναισθηματικές αλλαγές την περίοδο αυτή είναι έντονες.

 

Σεξουαλική δραστηριότητα

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επανέλθει στις 4 εβδομάδες από τον τοκετό. Ο κόλπος έχει μεγάλη ελαστικότητα και θα επανέλθει στο φυσιολογικό του σχήμα και στα χαρακτηριστικά του.

Σε 3-6 μήνες από τον τοκετό, όλα θα είναι όπως πριν. Το ακριβές διάστημα έχει να κάνει με την κατάσταση των μυών της πυέλου πριν την εγκυμοσύνη. Καφέ κηλίδες μετά τις πρώτες επαφές, είναι φυσιολογικές.

Σε 6-12 εβδομάδες από τον τοκετό θα έχουν υποχωρήσει και τυχόν ενοχλήσεις στο περίνεο από την περινεοτομή.

Είναι πιθανό τέλος, να υπάρχει ξηρότητα στον κόλπο αν θηλάζετε, θέμα που λύνεται με τη χρήση κατάλληλων σκευασμάτων.

Αν μετά το πέρας του παραπάνω διαστήματος εξακολουθεί να υπάρχει δυσκολία, ενόχληση ή πόνος, θα πρέπει να εξεταστείτε από το γυναικολόγο σας.