Αρχική News Ο θηλασμός ενισχύει τα βρέφη με τρόπους που τονώνουν την ανάπτυξη του...

Ο θηλασμός ενισχύει τα βρέφη με τρόπους που τονώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Μελέτες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα μπορεί να επηρεάσει θετικά τα γνωστικά τεστ των παιδιών που θήλασαν ως βρέφη

Ομητρικός θηλασμός, ακόμη και εν μέρει παράλληλα με τη διατροφή με γάλα φόρμουλας, αλλάζει τη χημική σύνθεση –ή αλλιώς τον μεταβολισμό– του εντέρου ενός βρέφους με τρόπους που επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και μπορεί να ενισχύσουν τις βαθμολογίες των τεστ χρόνια αργότερα, υποστηρίζει νέα έρευνα του CU Boulder.

«Για όσους αγωνίζονται με τον αποκλειστικό θηλασμό, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι το μωρό σας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη εάν θηλάζετε όσο περισσότερο μπορείτε», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Tanya Alderete, επίκουρη καθηγήτρια ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο CU Boulder.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό npj Metabolic Health and Disease, προσδιορίζει επίσης συγκεκριμένους μεταβολίτες που οι κατασκευαστές μπορεί να θέλουν να εξετάσουν στο ενδεχόμενο προσθήκης τους στη βρεφική φόρμουλα για να βελτιστοποιήσουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και σχετικές ενώσεις που θα πρέπει να προσπαθήσουν να αφήσουν απέξω.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, ορισμένοι ρύποι που βρίσκονται στη φόρμουλα μπορεί να έχουν αρνητικά νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Bridget Chalifour, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο της Alderete.

Δελτίο υγείας για το έντερο

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε αυτό που είναι γνωστό ως «μεταβολισμός των κοπράνων» – τη διαφορετική συλλογή μεταβολιτών που βρίσκονται στο έντερο και αποβάλλονται στα κακά. Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια που αναδεύονται από τα βακτήρια του εντέρου ως υποπροϊόν του μεταβολισμού των τροφίμων και μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και άλλα όργανα.

Το μητρικό γάλα, η φόρμουλα και η στερεά τροφή περιέχουν επίσης μεταβολίτες.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν μελετήσει επί μακρόν τα βακτήρια ή το μικροβίωμα μας για να κατανοήσουν καλύτερα την ανθρώπινη υγεία, ο αναδυόμενος τομέας της «μεταβολομικής» προχωρά ένα βήμα παραπέρα.

«Η εξέταση του μικροβιώματος του εντέρου μας λέει ποια βακτήρια υπάρχουν, ενώ η εξέταση του μεταβολισμού των κοπράνων μπορεί να μας βοηθήσει να πούμε τι κάνουν», εξήγησε η Chalifour. «Είναι σαν ένα δελτίο υγείας για το έντερο».

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα κοπράνων από 112 βρέφη ηλικίας 1 και 6 μηνών και συνεργάστηκε με τον Donghai Liang, επίκουρο καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, και άλλους συναδέλφους για να αναλύσουν χημικά ποιοι μεταβολίτες υπήρχαν. Ομαδοποίησαν τα βρέφη με βάση το πόσο θήλασαν σε σχέση με το γάλα. Στην ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά έκαναν γνωστικά, κινητικά και γλωσσικά τεστ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα δείγματα από βρέφη σε διαφορετικές ομάδες διατροφής περιείχαν σημαντικά διαφορετικά επίπεδα μεταβολιτών.

Για παράδειγμα, στην ηλικία του 1 μηνός, 17 μεταβολίτες ήταν πιο άφθονοι όσο περισσότερο θήλαζε ένα μωρό και 40 ήταν πιο άφθονοι όσο περισσότερο τρεφόταν ένα μωρό με γάλα.

Όταν εξέτασαν πιο προσεκτικά συγκεκριμένους μεταβολίτες, οι ερευνητές εντόπισαν 14 που σχετίζονταν επίσης με διαφορές στις βαθμολογίες των τεστ στην ηλικία των 2 ετών.

Με μία μόνο αξιοσημείωτη εξαίρεση, την καφεΐνη, όσο περισσότερους μεταβολίτες που σχετίζονται με το μητρικό γάλα είχε ένα μωρό στα κόπρανα του, τόσο καλύτερα τα πήγε στα γνωστικά τεστ ως νήπιο (περισσότερα για την καφεΐνη αργότερα.)

Όσοι περισσότεροι μεταβολίτες συνδέονταν με τη διατροφή με φόρμουλα, τόσο το χειρότερες επιδόσεις είχαν.

«Η συνέπεια αυτών των αποτελεσμάτων είναι εντυπωσιακή και υποστηρίζει τα οφέλη του θηλασμού όσο το δυνατόν περισσότερο στην πρώιμη ζωή», δήλωσε η Alderete.

Τι έδειξαν οι μεταβολίτες που σχετίζονται με τη φόρμουλα

Ένας ιδιαίτερα ωφέλιμος μεταβολίτης ήταν η χοληστερόλη: Και στους 1 και στους 6 μήνες, όσο περισσότερο θήλαζε ένα μωρό τόσο περισσότερη χοληστερόλη είχε στα κόπρανα του. Και όσο περισσότερη χοληστερόλη είχαν τα μωρά στα κόπρανα τους, τόσο καλύτερα τα πήγαν στα γνωστικά τεστ. Αυτό είναι λογικό, καθώς το λιπαρό οξύ είναι κρίσιμο για το σχηματισμό υγιών κυκλωμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, το 80% με 90% του όγκου του εγκεφάλου αυξάνεται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

Αντίθετα, όσο περισσότερο τρέφονταν ένα μωρό με γάλα φόρμουλα, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα ενός μεταβολίτη που ονομάζεται cadaverine, ένα γνωστό βακτήριο που σχηματίζεται μέσω της ζύμωσης.

Στη μελέτη, όσο περισσότερο ένα παιδί τρεφόταν με φόρμουλα, τόσο υψηλότερα επίπεδα καδαβερίνης και τόσο χαμηλότερες βαθμολογίες είχε στα τεστ στην ηλικία των 2 ετών. Ενώ η ένωση θεωρείται τοξίνη σε υψηλότερα επίπεδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επιτρέπει χαμηλά επίπεδα στη βρεφική φόρμουλα .

«Μπορεί οι κατασκευαστές φόρμουλας να είναι πιο προσεκτικοί για να μηδενίσουν τα επίπεδα αυτής της ένωσης», τόνισε η Chalifour.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα μωρά που θήλαζαν είχαν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στα κόπρανα τους – ίσως επειδή οι μαμάδες μπορεί να θήλαζαν έχοντας πιει ένα φλιτζάνι καφέ.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης, ενός διεγερτικού, συνδέθηκαν με φτωχότερες γνωστικές βαθμολογίες. Η προγεννητική έκθεση σε καφεΐνη είχε προηγουμένως συσχετιστεί με χαμηλότερες βαθμολογίες νευροανάπτυξης και οι ειδικοί συνιστούν όχι περισσότερο από ενάμισι φλιτζάνι καφέ την ημέρα για τις εγκύους.

Δεν είναι «όλα ή τίποτα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 63% των βρεφών θηλάζουν αποκλειστικά αμέσως μετά τη γέννηση. Μέχρι τους έξι μήνες, μόνο το ένα τέταρτο στις ΗΠΑ τα μωρά θηλάζουν αποκλειστικά.

Η Alderete αναγνωρίζει ότι για ορισμένους γονείς, ο θηλασμός δεν είναι δυνατός. Ελπίζει ότι η έρευνά της μπορεί τελικά να βοηθήσει τους κατασκευαστές να βελτιώσουν τη φόρμουλα για να τη φέρουν όσο πιο κοντά στο μητρικό γάλα γίνεται. Και τονίζει ότι μόνο και μόνο επειδή ένα παιδί δεν θήλασε δεν σημαίνει ότι θα έχει νευροαναπτυξιακά ελλείμματα. Τα πρώιμα μοτίβα σίτισης είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η πρόταση της στους νέους γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θηλασμό αποκλειστικά: Μην τα παρατάτε, δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα.

«Η αύξηση της αναλογίας του μητρικού γάλακτος σε σχέση με το γάλα φόρμουλα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο αναπτυσσόμενο παιδί σας», καταλήγει.

Πηγή:childit.gr