Όπως αναφέρει το MIT News, ερευνητές από το MIT έχουν αναπτύξει ένα μικροσκοπικό αισθητήρα RFID, που μπορεί να ανιχνεύσει την υγρασία μίας πάνας και να στείλει σήμα στους κηδεμόνες του παιδιού για να την αλλάξουν. Λένε ότι ο αισθητήρας μπορεί να κατασκευαστεί για λιγότερο από 2 σεντς, καθιστώντας τον κατάλληλο για πάνες μίας χρήσης.
Αυτός ο αισθητήρας RFID μπορεί να ενσωματωθεί στην υδρογέλη που συνήθως βρίσκεται σε πάνες μιας χρήσης. Όταν η πάνα είναι υγρή, η υδρογέλη επεκτείνεται και γίνεται αρκετά αγώγιμη για να ενεργοποιήσει τον αισθητήρα ώστε να στείλει ένα σήμα σε έναν αναγνώστη RFID μέσα σε μια ακτίνα ενός μέτρου και όλα αυτά χωρίς μπαταρίες. Ένας αναγνώστης συνδεδεμένος με το δίκτυο Wi-Fi ενός σπιτιού θα μπορούσε να τοποθετηθεί δίπλα σε μία κούνια και να στείλει ειδοποιήσεις στο τηλέφωνο ενός γονέα. Εναλλακτικά, ένας μικρός φορητός αναγνώστης σε ένα μπρελόκ μπορεί επίσης να προειδοποιεί τους γονείς ότι η πάνα του μωρού τους χρειάζεται άλλαγμα.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι λερωμένες πάνες είναι η πρώτη αιτία διαζυγίου στην Αμερική. Όταν ένα μωρό έχει λερωμένη πάνα και κλαίει το βράδυ διαταράσσει και τον ύπνο των γονιών του κάτι που οδηγεί σε κούραση και καυγάδες μεταξύ του ζευγαριού.
Η Pampers ήδη διαθέτει προς πώληση τις έξυπνες πάνες Lumi. Είναι όμως ακριβές και διαθέτουν έναν ογκώδη αποσπώμενο αισθητήρα Bluetooth που απαιτεί τακτική φόρτιση και καθαρισμό. Πρόκειται για μια τυπική “έξυπνη” λύση που προσπαθεί να κάνει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί, παρακολουθώντας και τις συνήθειες ύπνου εκτός από την υγρασία στην πάνα. Η Huggies έχει επίσης μια έξυπνη πάνα Bluetooth που παρακολουθεί κάθε πότε λερώνεται η πάνα.
Η έρευνα πίσω από το νέο αισθητήρα RFID διεξήχθη από τους Pankhuri Sen, Sai Nithin R. Kantareddy, Rahul Bhattacharyya, Sanjay E. Sarma και Joshua E. Siegel. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό IEEE Sensors.