Το νήπιο έχει συμπεριφορές που σε προβληματίζουν, αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε.
Ανάμεσα στην ηλικία των 18 μηνών και των 36, το νήπιο περνάει μια φάση ανάπτυξης κατά την οποία είναι όλα πολύ…περίεργα. Είναι η περίοδος κατά την οποία το παιδί μαθαίνει να περπατάει, να τρέχει, να σκαρφαλώνει, να πηδάει, να τρώει μόνο του και οι αλλαγές είναι ασταμάτητες, καθώς ανακαλύπτει την ταυτότητα του, τα νέα συναισθήματά του αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορεί να τα εκφράσει.
Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να παρατηρήσεις ότι το παιδί ξεκινά να έχει μια σειρά από περίεργες συμπεριφορές, τις οποίες προσπαθείς να καταλάβεις αν είναι φυσιολογικές ή όχι. Είναι απολύτως λογικό να αγχώνεσαι όταν το παιδί σου έχει ξαπλώσει στον διάδρομο του super market και ορίεται και να ανησυχείς αν κάτι πάει στραβά, ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις ποιες συμπεριφορές είναι φυσιολογικές και δεν πρέπει να σε προβληματίζουν.
Το νήπιο πίνει νερό την ώρα του μπάνιου
Τα νήπια είναι τόσο περίεργα να ανακαλύψουν τα πάντα για τον κόσμο. Πόσες φορές έχεις μαλώσει το παιδί σου γιατί έφαγε χώμα από την παιδική χαρά ή γιατί έγλυψε την πλαστελίνη του; Το παιδί όμως ανακαλύπτει τον κόσμο με το στόμα του και δεν μπορεί να καταλάβει πότε κάτι είναι γεμάτο μικρόβια, ή ότι μπορεί να μην είναι ιδανικό για να έρθει σε επαφή με το στόμα του, όπως το σαπούνι την ώρα του μπάνιου. Φυσικά μια μικρή ποσότητα δεν θα τα βλάψει, ωστόσο είναι σημαντικό να προσέχεις το παιδί την ώρα εκείνη έτσι ώστε να μην το κάνει διαρκώς αλλά και για να του εξηγήσεις ότι το νερό αυτό είναι για να κάνει μπάνιο και όχι για να το πιεί.
Θέλει μόνο τον έναν γονέα
Φυσικά και είναι επίπονο όταν το νήπιο θέλει μόνο τον έναν γονέα, αλλά το παιδί δεν μπορεί να το αναγνωρίσει αυτό. Τα παιδιά είναι πολύ συχνό να αναπτύσσουν προτίμηση στον έναν γονέα, ανάλογα με την περίοδο της ανάπτυξης στην οποία βρίσκονται, τον χρόνο που περνάνε με τον κάθε γονέα αλλά και το στυλ γονεϊκότητας. Σχεδόν ποτέ το παιδί δεν έχει κάτι “προσωπικό” με τον γονέα που δείχνει να μην προτιμάει. Στην περίπτωση αυτή φρόντισε να περνάς χρόνο με το παιδί, χωρίς ωστόσο να το πιέζεις να σου δώσει σημασία και αγάπη.
Βάζει πράγματα στη μύτη του
Αν το μωρό σας βάζει τα δάχτυλά του ή οτιδήποτε άλλο βρει στη μύτη του, τραβάει τα μαλλιά του αλλά και τα αυτιά του, πολύ απλά ανακαλύπτει το σώμα του. Για ένα παιδί το σώμα είναι ένας… παιδότοπος ο οποίος χρειάζεται πλήρη εξερεύνηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να του επισημάνεις ότι η μύτη του ή τα αυτιά του και τα μαλλιά του δεν είναι προς εξερεύνηση, και πως αν κάτι το ενοχλεί στη μύτη του μπορεί να την καθαρίσει με ένα χαρτομάντιλο.
Το νήπιο βαράει το κεφάλι του στον τοίχο
Αν και είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά σε ανησυχεί. Το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να παρουσιάζεται σε κάποιο tantrum, σε περιόδους άγχους ή θυμού. Ως ενήλικες με ανεπτυγμένο προμετωπιαίο φλοιό, είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε αποφάσεις χρησιμοποιώντας τη λογική και το λόγο. Αλλά τα μικρά μας όχι. Όταν τα νήπια έρχονται αντιμέτωπα με κάτι που τα ενεργοποιεί δεν έχουν πλέον τον έλεγχο και λειτουργούν πλήρως με βάση το συναίσθημα. Σε μια τέτοια συναισθηματική κατάσταση, το να χτυπάνε το κεφάλι τους επανειλημμένα στην πλησιέστερη σκληρή επιφάνεια μπορεί να λειτουργήσει ως διέξοδος για τα έντονα συναισθήματα και να τα βοηθήσει να βρουν λίγη ηρεμία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 42% των νηπίων χτυπούν το κεφάλι τους κατά τη διάρκεια εκρήξεων θυμού. Ένας ακόμη λόγος μπορεί να είναι και η κούραση.
Μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά να είσαι σίγουρη ότι το νήπιό σου γενικά θα σταματήσει πριν γίνει επώδυνο. Μείνε ήρεμη και προσπάθησε να το ανακατευθύνεις σε μια άλλη καταπραϋντική συμπεριφορά αντί να δείξεις το φόβο σου με μια μεγάλη αντίδραση που του λέει ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή. Αν εξακολουθείς να αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε μίλησε με τον παιδίατρο.
Γδύνεται
Το νήπιο μπορεί να περάσει μια τέτοια περίοδο κατά την οποία βγάζει τα ρούχα του οπουδήποτε. Είναι απολύτως φυσιολογικό και είναι απλώς μια φάση. Ποτέ μην ντρέπεσαι και μην κατηγορείς το παιδί. Απλά εξήγησέ του γιατί δεν είναι σωστό να βγάζουμε τα ρούχα μας σε δημόσιο χώρο και μίλησέ του για το τι είναι κατάλληλο στο σπίτι και εκτός σπιτιού και τι όχι.
Διαβάζει και βλέπει τα ίδια πράγματα διαρκώς
Όπως τόσοι πολλοί από εμάς, τα νήπια βρίσκουν παρηγοριά στη ρουτίνα. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι κοιμάται με ένα συγκεκριμένο λούτρινο ή ότι παρακολουθεί το ίδιο βίντεο διάρκειας 2 λεπτών μέχρι να το μάθεις ακόμη και εσύ απέξω. Τα νήπια βρίσκουν παρηγοριά στην ασφάλεια του να ξέρουν τι θα ακολουθήσει, αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι η επανάληψη βοηθάει τα νήπια να μάθουν. Έτσι, όταν του διαβάζεις ένα βιβλίο για 100η φορά, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι το παιδί χαλαρώνει με τον τρόπο αυτό.